TB2 Bayraktar
Aktuality, Bezpečnosť,

Kyjev prichádza o turecké drony. Erdogan ich vymenil za Putinov plyn

Ukrajina ostane nielen bez tureckých útočných bezpilotných lietadiel Bayraktar TB2, ale aj bez závodu na ich výrobu. Podľa zdrojov v Kyjeve Baykar odmietol postaviť podnik na výrobu UAV na ukrajinskom území.


 

Koncom augusta tohto roku v Kyjeve aktívne diskutovali o výstavbe budúceho závodu na výrobu tureckých bezpilotných lietadiel, plánovalo sa nasýtenie ozbrojených síl Ukrajiny dronmi a ich predaj do zahraničia. Generálny riaditeľ spoločnosti Haluk Bayraktar oznámil strategickú spoluprácu s Kyjevom a pripravenosť na výstavbu závodu. Už v septembri sa však reči o tom rozplynuli a táto téma akosi opustila stránky ukrajinskej tlače.

 

Prvé náznaky, že s výstavbou závodu a s dodávkou bezpilotných lietadiel Bayraktar TB2 ozbrojeným silám nie je všetko v poriadku, sa objavili už tento mesiac. Najprv sa šírili fámy, že sa Turci rozhodli obmedziť dodávky útočných dronov na Ukrajinu, potom sa objavili informácie, že sa ukázalo, že to vôbec nie sú fámy, ale naopak spoľahlivé údaje. Podľa informácií z kancelárie prezidenta Ukrajiny Baykar výrazne znižuje dodávky úderných dronov.

 

Ide údajne o požiadavku Erdogana, ktorý sa dohodol s Putinom na vytvorení plynového uzla. Jedna z klauzúl dohody uvádza ukončenie dodávok UAV do Kyjeva. Dôvodom môže byť aj to, že Ukrajina urobila veľmi zlú reklamu tureckému dronu, ktorých v krátkom čase stratila veľké množstvo.

 

Teraz existujú dôkazy, že na Ukrajine nebude závod. Informácie opäť z kancelárie prezidenta. Uvádza sa, že Zelenského poradca Jermak sa pokúšal presvedčiť Turkov, aby spustili výrobu v závodoch Motor Sič v Záporoží alebo aby umiestnili závod na západnej Ukrajine, ale neuspeli. Zostáva len čakať na oficiálne vyhlásenie o tejto téme.

 

 

Ozbrojené sily Ruskej federácie pokračujú vo vedení špeciálnej vojenskej operácie, o jej priebehu informoval generálporučík Igor Konašenkov:
V kupjanskom smere Kyjev pomocou síl taktickej skupiny práporu zaútočil na pozície ruských vojsk na úzkom fronte v smere na obec Kuzemovka v Luganskej ľudovej republiky. Ruská delostrelecká paľba jednotky Ozbrojených síl Ukrajiny rozbila, v dôsledku čoho boli zatlačení späť na pôvodné pozície. Zlikvidovaných bolo viac ako 30 ukrajinských vojakov, tank, tri obrnené vozidlá a dva pickupy.

 

V krasno-limanskom smere bolo v dôsledku aktívnych operácií ruských jednotiek zlikvidovaných viac ako 120 ukrajinských vojakov, tri tanky, dve bojové vozidlá pechoty, obrnený transportér, tri pickupy a jedno nákladné auto.

 

V nikolajevsko-krivorožskom smere Kyjev pomocou dvoch taktických skupín roty neúspešne zaútočil na pozície ruských jednotiek pri obciach Iščenko a Bruskinskoje v Chersonskej oblasti. Všetky útoky boli odrazené. V dôsledku paľby ruských jednotiek bolo zlikvidovaných až 130 ukrajinských vojakov, tri tanky, deväť obrnených transportérov a 11 vozidiel.

 

Údery operačno-taktického a armádneho letectva, raketových síl a delostrelectva zasiahli štyri veliteľské stanovištia Ozbrojených síl Ukrajiny v obciach Novoje a Dvurečnaja v Charkovskej oblasti, Konstantinovka v Doneckej ľudovej republike a Olenovka v Nikolajevskej oblasti.

 

Zasiahnuté bolo aj parkovacia plocha vrtuľníkov pri obci Alexandrovka v Doneckej ľudovej republike, 68 delostreleckých jednotiek v palebných postaveniach, živá sila a vojenská technika v 182 miestach.

 

Dva sklady zbraní a streliva Ozbrojených síl Ukrajiny boli zničené v obciach Ugledar v Doneckej ľudovej republike a Zeljonyj Gaj v Nikolajevskej oblasti.

 

Operačno-taktické letectvo ruských vzdušných síl zostrelilo lietadlo MiG-29 ukrajinských vzdušných síl pri obci Kaluga v Nikolajevskej oblasti.

 

V USA potvrdili svetový rekord protilietadlového systému S-300 po zásahu dvoch ukrajinských lietadiel v boji

 

Systémy protivzdušnej obrany zničili 13 ukrajinských bezpilotných lietadiel v oblastiach Oborotnovka, Kalinovka a Vladimirovka v Luganskej ľudovej republike, Kolodeznoje v Charkovskej oblasti, Sadok, Alexandrovka, Kriničanka a Kučerskoje v Chersonskej oblasti a Energodar v Záporožskej oblasti. Okrem toho bolo zostrelených sedem rakiet systémov HIMARS a „Smerč“ pri obciach Klapaja, Otradokamenka a Vesjoloje v Chersonskej oblasti, Kolomyjčicha v Luganskej ľudovej republike, ako aj tri americké protiradarové rakety HARM pri obciach Petrovka v Luganskej ľudovej republike a Antonovka v Chersonskej oblasti.

Milan Novický

*Podporte nás: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

Zdieľajte článok

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov