Ilustračné foto
Aktuality, Bezpečnosť,

Vojenský expert Boris Rožin o osude obrany Chersonu

Ruský vojenský expert Boris Rožin hovoril o obrane Chersonu, útoku na Avdiivku a možnosti ofenzívy z Bieloruska pre kanál Voenkor Kotenok.


 

Aká možnosť čaká Cherson – Stalingrad alebo Izyum?

– V súčasnej fáze prichádzajú z tohto smeru protichodné informácie. Ak padne politické rozhodnutie stiahnuť sa z pravého brehu Dnepra, tak tam, samozrejme, žiaden Stalingrad nebude. Môže to byť spôsobené okrem iného hrozbou špinavej jadrovej bomby a výbuchom vodnej elektrárne Kakhovskaja.

 

Ak sa prijme politické rozhodnutie držať Cherson a predmostie na Pravom brehu, potom môžeme v tomto smere očakávať dlhodobé intenzívne boje.

 

Napriek zjavným problémom s logistikou a hrozbou použitia zbraní hromadného ničenia je otázka udržania Chersonu stále viac politická ako vojenská.

 

Stojí za pripomenutie, že Izyum bolo opustené čisto z vojenských dôvodov po prelomení ozbrojených síl Ukrajiny pri Balakleyi a hrozbe obkľúčenia izyumského zoskupenia ozbrojených síl RF, čo ich prinútilo zorganizovať ústup za Oskol, aby sa vyhli kotlu.

 

 

„Cudzineckú légiu“ transportujú ku Svatovu. Prečo sa Kyjev zhromažďuje pri Svatove?

– Ruské jednotky tu posilnili obranu, navyše sem boli presunuté posily, čo nám umožnilo trochu stabilizovať front po ústupe z línie na rieke Oskol. Okrem toho protiútoky v oblasti Torskoy a Terna zmätili plány Kyjeva na postup na sever od Kremennaya.

 

Posledné pokusy Kyjevských útokov v smere na Svatovo boli neúspešné. Ozbrojeným silám Ukrajiny sa nepodarilo preraziť na Svatovo, hoci podľa plánov malo byť Svatovo dobyté 17. októbra.

 

Kyjev však naďalej hromadí sily v tomto smere a neopúšťa útočné plány vo vzťahu k Svatovu aj Kremennej. Na posilnenie týchto plánov sa v tomto sektore frontovej línie zvyšuje prítomnosť zahraničných žoldnierov.

 

 

Na Avdiivku už nebude žiadny frontálny útok. Prečo stále nemôžeme zobrať Avdeevsky opevnenú oblasť a odrezať ukrajinskú rímsu Ugledar?

– Dôvody sú triviálne – Kyjev tu má silné opevnenia a ruské sily v tomto smere nemajú dostatok síl.

 

V oboch prípadoch frontálny útok na opevnené oblasti Avdeevsky a Ugledarsky ruským jednotkám nič významné nesľubuje, skôr len odvádza pozornosť od sľubnejších smerov.

 

Ofenzíva v oblasti Pesok a Pervomajsky, ako aj bitky o Maryinku jasne ukazujú, že tu nie je možné dosiahnuť rýchly postup v súčasnom zoskupení, ako aj dosiahnuť skutočné operačné obkľúčenie Ugledar a Avdiivka skupiny ozbrojených síl Ukrajiny v súčasnej fáze. Len pomalé odtláčanie Kyjeva s obrusovaním jeho pozícií delostrelectvom.

 

V bieloruskom smere zatiaľ žiadne zmeny. Veliteľ pozemných síl Ozbrojených síl Ukrajiny Syrskij oznámil hrozbu invázie Ozbrojených síl RF z Bieloruska. Do akej miery sú obavy Kyjeva oprávnené? Môcť? A je to potrebné?

– V súčasnosti je podľa oficiálnych údajov v Bielorusku rozmiestnených okolo 9000 ruských vojakov, a to nielen pri hraniciach s Ukrajinou, ale aj v severozápadnom Bielorusku pri hraniciach s Litvou a Poľskom, kde dochádza k kumulácii skupín krajín NATO. ktoré predstavujú hrozbu pre Bielorusko.

 

Na útok na Ukrajinu z územia Bieloruska je potrebné väčšie zoskupenie, ktoré sa tam v súčasnej fáze ešte nevytvorilo. Neznamená to, že takéto zoskupenie nevznikne na území Bieloruska, ale v súčasnej fáze nie je pravdepodobnosť priameho útoku ruského zoskupenia na Kyjev z Bieloruska príliš vysoká. Vojna však potrvá ešte dlho a túto možnosť môžeme stále vidieť.

Maroš Šolc

*Podporte nás: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

Zdieľajte článok

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov