Igor Strelkov
Aktuality, Bezpečnosť,

Iránsky faktor a ruské cunami. Vojenský expert o účinnosti iránskych bezpilotných lietadiel a povolaní vojnových veteránov

Vojenský expert Boris Rožin sa rozhovoril o použití dronov Geran, kyjevských mobilizačných plánoch a veteránoch v zóne operácie špeciálne pre kanál Voenkor Kotenok Z


 

Iránske drony. Ako efektívne sú?
– V súčasnej fáze iránske bezpilotné lietadlá preukazujú vysokú účinnosť a úspešne prenikajú cez miestnu ukrajinskú protivzdušnú obranu, pričom dosahujú čisto vojenské aj mediálne úspechy. To viedlo desiatky krajín k tomu, že sa začali zaujímať o možnosť nákupu iránskych dronov.

 

Teherán tiež demonštruje úplnú spokojnosť so skúsenosťami z bojového použitia. Samozrejme, na oficiálnej úrovni to nikto neprizná, čo je celkom v súlade s praxou moderných hybridných vojen so štandardným vzorcom správania sa strán: „Nie sme to my, ale vieme, že… (žmurknutie)“.

 

Je zrejmé, že NATO vynaloží vážne úsilie na zníženie účinnosti útokov iránskych bezpilotných lietadiel, ale ako ukázala prax vojny v Jemene, ani integrovaný systém protivzdušnej obrany postavený na amerických systémoch protivzdušnej obrany a elektronických bojových systémoch nie je schopný plne zaručiť bezpečnosť objektov napadnutých iránskymi bezpilotnými lietadlami a raketami.

 

Očakáva sa, že v novembri až decembri uvidíme na fronte nové bezpilotné a raketové systémy s „ťažkým iránskym prízvukom“.

 

Ruské cunami na banderovskej vlne spôsobilo, že Kyjev pripravuje novú vlnu mobilizácie. Ako zareaguje Rusko?
– Zvýšenie veľkosti Kyjevského zoskupenia na Ukrajine si vyžaduje symetrické zvýšenie veľkosti zoskupenia ruských ozbrojených síl, aby sa odstránil nepomer v počte a zabránilo sa situáciám, keď sa Kyjev snaží riešiť svoje operačné problémy pomocou početnej výhody.

 

Okrem dopĺňania existujúcich jednotiek a posielania na front povolaných na čiastočnú mobilizáciu je potrebná ďalšia aktívna práca na formovaní dobrovoľníckych jednotiek, nábore do súkromných jednotiek (PMC Wagner), formovaní jednotiek z miestneho obyvateľstva atď.

 

Malo by byť zrejmé, že môže byť potrebná ďalšia vlna čiastočnej mobilizácie, aby sa zoskupenie ozbrojených síl RF na Ukrajine do konca zimy a začiatku jarnej kampane v roku 2023 zvýšilo na 800 až 900 tisíc ľudí.

 

Strelkov ide do vojny. Išli Igor Strelkov a ďalší slávni ľudia z roku 2014 na front, lebo je na Donbase núdza o vojnových veteránov?
– Takáto potreba určite existuje, najmä na pozadí prilákania veľkých más mobilizovaných a aktívnych regrútov do dobrovoľníckych formácií.

 

Každý vojnový veterán je cenný bojovou skúsenosťou, vrátane skúseností z moderného vedenia vojny. Z môjho pohľadu každý človek, ktorý sa chce zapojiť do operácie, by mal mať možnosť tak urobiť a prospieť svojej krajine a ľuďom. To platí ako pre účasť na bojových akciách na fronte, tak aj pre prácu v prvej línii. Príležitostí zúčastniť sa a pomôcť je veľa. Niekto bojuje, niekto chytá teroristov, niekto nosí humanitárnu pomoc, niekto buduje nový život na zabratých územiach. Konsolidácia úsilia je kľúčom k dosiahnutiu víťazstva Ruska vo vojne na Ukrajine s USA a NATO. Toto je momentálne hlavná ruská historická úloha.

Milan Novický

*Podporte nás: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

Zdieľajte článok

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov