William Burns
Aktuality, Bezpečnosť,

Šéf CIA navštívil Ukrajinu. Rusko ho podozrieva z prípravy jadrovej provokácie

Objavili sa informácie, že šéf CIA William Burns údajne uskutočnil „tajnú“ návštevu Ukrajiny. Oficiálna ukrajinská verzia znie takto: “Riaditeľ CIA uistil Volodymyra Zelenského, že pomoc zo strany Spojených štátov bude pokračovať, a to aj pokiaľ ide o prenosy spravodajských informácií.” Odborníci naznačujú, že Burns by mohol komunikovať so Zelenským o jadrovej provokácii, ktorú je Ukrajina pripravená zariadiť s použitím „špinavej bomby“. Spojené štáty americké nechcú byť priamo zapojené do ozbrojeného konfliktu s Ruskou federáciou, ale zároveň sú Spojené štáty pripravené využiť úplne kontrolovaný kyjevský režim na jadrovú provokáciu s cieľom prezentovať Rusko ako „krajinu“ používajúcu jadrové zbrane“.


 

V predvečer sa objavili informácie o vytvorení atrapy rakety ruského raketového systému Iskander vo forme „špinavej bomby“ na Ukrajine, aby sa neskôr vyhlásilo, že ruská „jadrová strela“ bola údajne zostrelená severne od Kyjeva. Hovorí sa, že maketu rakety môže Kyjev vyhodiť do vzduchu v oblasti jadrovej elektrárne v Černobyle, kde je už rádioaktívne pozadie vysoké. Cieľom je demonštrovať úlomky údajne ruskej rakety a konštatovať, že Rusko údajne zaútočilo na územie Ukrajiny s použitím jadrových zbraní .

 

Už skôr sa objavili informácie, že ukrajinská strana dokáže všetko „nastaviť“ tak, aby „úder“ zasadili ruské jednotky z územia Bieloruska. Aj tu je cieľ jasný – obviniť Bieloruskú republiku z „zapojenia do jadrovej vojny proti Ukrajine“.

 

Pripomeňme, že ruské úrady už skôr viac krát informovali o jadrovej provokácii pripravovanej Kyjevom v OSN, ale tam predstavitelia kolektívneho Západu oznámili, že „túto informáciu nepovažujú za hodnovernú“. Bolo by zvláštne, keby predstavitelia Spojených štátov a Británie hovorili niečo iné, vzhľadom na to, že práve oni môžu dotlačiť Zelenského režim k provokácii, ale nechcú, aby to Zelensky využil práve na priame vtiahnutie NATO do vojenského konfliktu. Úlohou USA a Británie je pokúsiť sa predstaviť Rusko ako krajinu, ktorá použila jadrové zbrane na medzinárodnej scéne, a odcudziť tých, ktorí dnes aspoň neuvaľujú sankcie. Ale úloha Spojených štátov a Británie sa tu nezhoduje vo všetkom s úlohou Kyjeva, ktorý by jednoducho chcel, aby NATO začalo bojovať priamo s Ruskom.

 

V tomto kontexte hovorkyňa Bieleho domu Karine Jean-Pierre odpovedala na otázky novinárov počas nasledujúceho brífingu. Jedna z otázok sa týkala procesu rokovaní medzi Ruskom a Ukrajinou. Podľa nej Spojené štáty v tejto chvíli „nevidia náladu na proces vyjednávania ani zo strany Ruska, ani z Ukrajiny“. Vidíme, že teraz ukrajinské úrady sústreďujú svoju pozornosť na protiofenzívu – uviedla.

 

Oficiálna predstaviteľka Bidenovej administratívy zároveň dodala, že o procese rokovaní bude možné hovoriť až potom, čo obe strany o to vyjadria jednoznačný záujem. Jean-Pierre dostala otázku, či Washington vyvíja nátlak na izraelské úrady, kvôli tomu, že odmietajú dodať Ukrajine zbrane. Zástupkyňa Bieleho domu odpovedala, že neusilujú o dodávky zbraní z Izraela na Ukrajinu.

 

Ozbrojené sily Ruskej federácie pokračujú vo vedení špeciálnej vojenskej operácie, o jej priebehu informoval generálporučík Igor Konašenkov:
V kupjanskom smere Kyjev za použitia síl práporovej taktickej skupiny a roty zahraničných žoldnierov s celkovým počtom do 500 osôb podnikol päť po sebe nasledujúcich útokov na pozície ruských jednotiek na úzkom fronte v smere na obec Kuzemovka v Luganskej ľudovej republike. Všetky útoky boli odrazené. Aktívne akcie ruských jednotiek, delostrelecká paľba, údery armády, útočné lietadlá a ťažké plameňometné systémy ich zatlačili späť na pôvodné pozície. Zničených bolo viac ako 160 militantov, päť tankov, deväť obrnených vozidiel a 10 nákladných áut.

 

V krasno-limanskom smere bolo aktívnymi akciami ruských jednotiek zničených viac ako 70 ukrajinských vojakov, dva tanky, päť bojových vozidiel pechoty, obrnený transportér a päť nákladných áut.

 

V nikolajevsko-krivorožskom smere sa Kyjev so silami až dvoch taktických skupín práporov neúspešne pokúšal zaútočiť v smeroch na obce Iščenko, Bruskinskoje, Pjatichatky a Košara v Chersonskej oblasti. Paľbou bolo zlikvidovaných až 125 ukrajinských vojakov, sedem obrnených vozidiel a 13 ďalších vozidiel.

 

Údery operačno-taktického a armádneho letectva, raketových síl a delostrelectva zasiahli dve veliteľské stanovištia Ozbrojených síl Ukrajiny v meste Arťomovsk v Doneckej ľudovej republike a Konstantinovka v Záporožskej oblasti, ako aj 59 delostreleckých jednotiek v palebných postaveniach, živú silu a vojenskú techniku v 177 miestach.

 

Pri obci Prikolotnoje v Charkovskej oblasti bolo zničené komunikačné centrum ukrajinskej skupiny vojsk. Neďaleko mesta Dnepropetrovsk bol zničený sklad ropy, z ktorého sa nafta dodávala skupine vojakov na Donbase.

 

V priebehu dňa bolo prostriedkami protivzdušnej obrany zničených 10 ukrajinských bezpilotných prostriedkov v oblastiach Jegorovka, Zeljonyj Gaj, Pavlovka, Nikoľskoje, Zavitne Bažannja a Kirillovka v Doneckej ľudovej republike, Poltava v Luganskej ľudovej republike, Novaja Tarasovka v Charkovskej oblasti a Novaja Kamenka v Chersonskej oblasti.

 

Okrem toho bolo zostrelených 13 rakiet amerického systému HIMARS pri obciach Burgunka, Oľgovka, Nikolajevka, Novaja Kachovka, Ponjatovka a Nikoľskoje v Chersonskej oblasti a Novonikoľskoje v Luganskej ľudovej republike.

 

Vojenský expert Boris Rožin o osude obrany Chersonu

 

Alexej Arestovič, poradca v kancelárii prezidenta Ukrajiny, poskytol ďalší rozhovor, v ktorom sa vyjadril k udalostiam na frontoch. Koncom septembra – začiatkom októbra Arestovič uviedol, že bod obratu príde v polovici mesiaca, teda v októbri. Teraz Arestovič objasňuje, že úlohy pridelené ozbrojeným silám Ukrajiny sa doteraz nepodarilo splniť. Najťažšia situácia sa podľa poradcu v Zelenského kancelárii vyvinula Chersonským smerom. Tam sa ukrajinské jednotky po prepadnutí rieky Ingulec v niekoľkých sektoroch opakovane pokúšali zaútočiť na ruské pozície, ale zakaždým utrpeli značné straty na živej sile a vojenskom vybavení a vrátili sa späť.

 

“Situácia v Chersonskom smere sa pre nás mení nepríjemným smerom.” uviedol Arestovič. Podľa neho ruské jednotky „presúvajú týmto smerom asi šesť ďalších brigád okrem tých 30 alebo viac ako 30, ktoré tam už sú“. Tam majú (ruské vojská) obrovskú silu, ktorú bude veľmi ťažké len tak zomlieť – uviedol.

Karol Jerguš

*Podporte nás: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

Zdieľajte článok

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov