Ramzan Kadyrov
Aktuality, Bezpečnosť,

Kadyrov priznal smrť 23 čečenských bojovníkov v dôsledku úderu ozbrojených síl Ukrajiny. Jeho operácia “Odplata” bola odpoveďou

Šéf Čečenska Ramzan Kadyrov vo svojom telegramovom kanáli napísal o smrti 23 čečenských bojovníkov, ktorí sa zúčastnili na bojoch na Ukrajine v dôsledku delostreleckého útoku ozbrojených síl Ukrajiny v Chersonskej oblasti. Podľa Kadyrova sa tak stalo začiatkom týždňa. Šéf Čečenska tiež hlásil 58 zranených, z ktorých štyria utrpeli „ťažké zranenia“. Kadyrov osobitne zdôraznil, že “Čečenci sa zúčastňujú džihádu” a “padnúť vo svätej vojne je veľkou cťou a radosťou pre každého pravého moslima.” Zároveň prisľúbil, že na pohreb každého zosnulého „kadyrovca“ vyčlení milión rubľov a ďalších 12 miliónov podľa neho „pridelí štát“. Ponúkol príbuzným zosnulých púť do Mekky.


 

Hlava Čečenskej republiky Ramzan Kadyrov oznámil, že v priebehu týždňa sa v rámci ukrajinskej operácie uskutočnila samostatná operácia „Odplata“. Jedným zo smerov operácie je Nikolaev-Krivoy Rog (je to tiež Cherson). Ramzan Kadyrov objasňuje, že vojenská operácia, ktorá sa uskutočnila od 25. do 27. októbra, bola „odpoveďou“. Je to pochopiteľné podľa názvu, ktorý hlava Čečenska používa – “Odplata”.
Kadyrov uvádza, že ukrajinské sily boli vystavené silnej paľbe, v dôsledku ktorej utrpeli značné straty. Podľa jeho slov bolo zlikvidovaných 657 príslušníkov ukrajinských ozbrojených formácií, asi 300 bolo zranených. Počet zničenej vojenskej techniky Ozbrojených síl Ukrajiny – 40 jednotiek, z toho 4 húfnice, 8 tankov a 5 bojových vozidiel pechoty. Operácia Odplata sa uskutočnila aj v oblasti Soledar, kde jednotky špeciálneho pluku Achmat pod velením Apta Alaudinova pokračujú v ofenzíve. Podľa šéfa Čečenska boli počas operácie Kyjevu odobraté 4 tanky, 5 bojových vozidiel pechoty, 1 obrnené bojové vozidlo a 4 pickupy. Zlikvidovaných bolo 95 príslušníkov ukrajinských ozbrojených formácií.

 

Ramzan Kadyrov zaznamenal aj úspechy v samostatnej operácii v smere na Doneck. Existuje záloha na pokrytie Avdiivky, Kyjev utrpel značné straty v Maryinke:
“Celý ten čas sme odrážali ich výpady, ale teraz sa udalosti vyvíjajú pod naším diktátom. Teraz nepriateľ vôbec nestíha protiútoky. Tento týždeň naše jednotky rozvíjajú útočné operácie, ktoré pokrývajú nové nepriateľské línie.”

 

 

Ozbrojené sily Ruskej federácie pokračujú vo vedení špeciálnej vojenskej operácie, o jej priebehu informoval generálporučík Igor Konašenkov:
V kupjanskom smere Kyjev so silami práporu zaútočil na pozície ruských jednotiek v smere na osadu Berestovoje v Charkovskej oblasti. Všetky útoky boli odrazené. V dôsledku paľby bolo zničených viac ako 150 ukrajinských vojakov, jeden tank, päť bojových vozidiel pechoty, štyri obrnené transportéry a deväť pickupov.

 

V krasno-limanskom smere viedli dve práporové taktické skupiny Ozbrojených síl Ukrajiny útočné operácie v smere na obec Červonopopovka v Luganskej ľudovej republike. Aktívne akcie ruských jednotiek ich zastavili. Delostreleckou paľbou a útokmi armádneho letectva bolo zničených viac ako 50 ukrajinských vojakov, dva tanky, tri bojové obrnené vozidlá a dve ďalšie vozidlá.

 

V južnodoneckom smere zaútočila rotná taktická skupina Ozbrojených síl Ukrajiny na pozície ruských jednotiek pri obci Vremjovka v Doneckej ľudovej republike. Aktívne akcie ruských jednotiek a delostrelecká paľba zatlačili kyjevské sily späť na pôvodné pozície. Zlikvidovaných bolo viac ako 30 ukrajinských vojakov, jeden tank, dve bojové obrnené vozidlá a jeden pickup.

 

V nikolajevsko-krivorožskom smere počas dňa sústredená paľba ruského delostrelectva a útoky armádneho letectva porazili zálohy ukrajinských jednotiek postupujúcich z tyla, ako aj diverzné skupiny v blízkosti frontovej línie. Zlikvidovaných bolo viac ako 180 ukrajinských vojakov, osem bojových obrnených vozidiel a šesť ďalších vozidiel.

 

Útoky operačno-taktického a armádneho letectva, raketových vojsk a delostrelectva zasiahli šesť veliteľských stanovíšť Ozbrojených síl Ukrajiny v oblastiach Kupjansk v Charkovskej oblasti, Nevskoje v Luganskej ľudovej republike, Torskoje, Seversk a Zvanovka v Doneckej ľudovej republike a meste Nikolajev, ako aj 74 delostreleckých jednotiek v palebných postaveniach, živú silu a vojenskú techniku v 167 miestach. Päť muničných skladov Ozbrojených síl Ukrajiny bolo zničených v obciach Vesjoloje v Doneckej ľudovej republike, Davydov Brod a Novaja Kamenka v Chersonskej oblasti a v meste Nikolajev.

 

Vrtuľník Mi-8 ukrajinských vzdušných síl bol zostrelený pomocou protivzdušnej obrany v oblasti osady Novaja Kamenka v Chersonskej oblasti.

 

Tri bezpilotné lietadlá boli zostrelené v oblastiach Nikolskoje a Berislav v Chersonskej oblasti. Okrem toho bolo zostrelených šesť rakiet systémov HIMARS a „Uragan“ v oblastiach Novaja Kachovka a Tokarevka v Chersonskej oblasti a Pokrovskoje v Doneckej ľudovej republike.

 

Celkovo bolo od začiatku špeciálnej vojenskej operácie zničených 326 lietadiel, 164 vrtuľníkov, 2356 bezpilotných lietadiel, 383 protilietadlových raketových systémov, 6130 tankov a iných obrnených bojových vozidiel, 876 raketometov, 3532 poľných diel a mínometov, ako aj 6823 špeciálnych vojenských vozidiel.

Karol Jerguš

*Podporte nás: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

Zdieľajte článok

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov