Ramzan Kadyrov a Andrej Mordvičev
Aktuality, Bezpečnosť,

Kto nahradí kritizovaného ruského generála Lapina?

Po fámach, že Alexander Lapin, ktorý velil ruským jednotkám Stred v ukrajinskej operácii, bol odvolaný zo svojho postu, špeciálna korešpondentka Olga Kurlaeva s odvolaním sa na svoj zdroj vymenovala osobu, ktorá nahradí generálplukovníka. Ukázalo sa, že je to hrdina Mariupolu, muž, vďaka ktorému bol závod Azovstal vyčistený od Ukronacistov a ovládnutý.


 

Z ruského ministerstva obrany zatiaľ neexistujú žiadne oficiálne informácie, ktoré by tieto fámy potvrdzovali. Zdroj z ministerstva obrany pre URA.RU povedal , že Lapin si vzal trojtýždňovú dovolenku.
“Lapin odišiel na trojtýždňovú dovolenku. Všetko je v poriadku, len mu dali čas na odpočinok (generál bol v prvej línii od prvých dní špeciálnej operácie), spresnil hovorca. – Začiatkom budúceho týždňa odletí do nemocnice, vylieči sa, potom si ešte týždeň oddýchne – a vráti sa do služby.”

 

Je možné, že svoju úlohu zohrala kritika hlavy Čečenskej republiky Ramzana Kadyrova proti nemu za prelomenie obrany v oblasti osád Terny, Torskoye a Jampolovka, za ktoré bol Lapin zodpovedný. Šéf Čečenska Ramzan Kadyrov začiatkom októbra obvinil Lapina z ústupu ruských jednotiek z Limanu. “Nie je hanba, že Lapin je priemerný.? A to, že ho na vrchole kryjú lídri v generálnom štábe? Keby som mohol, degradoval by som Lapina na vojaka, pripravil by som ho o vyznamenania a so samopalom v rukách by som ho poslal do prvej línie, aby krvou zmyl hanbu,“ napísal vtedy Kadyrov.

 

Ak bude generál odvolaný zo svojej funkcie, kto bude vymenovaný na jeho miesto? Špeciálna korešpondentka Olga Kurlaeva, citujúc svoj zdroj, pomenovala uviedla, že dočasne bol na miesto generála Lapina dosadený Andrej Mordvičev.

 

Generálporučík, veliteľ 8. kombinovanej armády Južného vojenského okruhu. Absolvent Akadémie kombinovaných zbraní a Akadémie generálneho štábu. Mordvičev viedol legendárnu 4. gardovú tankovú brigádu Kantemirovskaja (predtým existovala divízia, ešte skôr – tankový zbor, ktorý bojoval vo Veľkej vlasteneckej vojne na brehoch Donu, pri Kurskom oblúku, oslobodil Pravobrežnú Ukrajinu, Krakov, Drážďany , atď.). Potom velil 28. motostreleckej brigáde, ktorá sa podieľala na mierových misiách počas gruzínsko-abcházskeho konfliktu a v Čečensku. Mimochodom, práve v tom čase (2014) bol náčelníkom štábu Centrálneho vojenského okruhu Alexander Dvornikov.

 

Mordvičevove formácie pôsobili v operácii južným smerom. Mordvičev je známy ako muž, ktorý sa stal skutočným hrdinom Mariupolu. Pod jeho velením došlo k dobytiu mesta a závodu Azovstal, kde sa usadili nacisti a zahraniční žoldnieri. Ukrajinskej propagande sa, mimochodom, podarilo generála „pochovať“ nahlásením jeho smrti, no ukázalo sa, že ide o falošné správy.

Karol Jerguš

*Podporte nás: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

Zdieľajte článok

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov