AK-74
Aktuality, Ručné zbrane a výstroj,

Načo potrebuje Pentagon ruské AK-74? Americká armáda vyhlásila zaujímavý tender

Zástupca americkej armády 27. októbra vyhlásil požiadavku na nákup zásob sovietskych/ruských útočných pušiek AK-74 v kalibri 5,45 x 39 mm, alebo kópií vyrobených v určitých krajinách. Načo ich presne potrebuje nákupca velenia pechotných vojsk v New Jersey, nie je celkom jasné.


 

Armáda, podobne ako iné druhy vojsk, disponuje aj zásobami rôznych zahraničných ručných zbraní. Pre využitie v špeciálnych silách, pre výcvik s podmienečne nepriateľskými formáciami alebo partnermi simulujúcimi miestne sily, je potrebné podporovať rôzne výskumné, vývojové, testovacie a hodnotiace aktivity. V tomto prípade sa však špecifiká týkajú iba samotnej zbrane, nie jej množstva a ďalšieho účelu.

 

Na ukrajinskom čiernom trhu so zbraňami

 

Americká armáda požaduje útočnú pušku Kalašnikov typu AK-74 s pevnou pažbou a “hlavňou približne 16 palcov”. Štandardná súprava príslušenstva je tiež žiaduca: 4 zásobníky, 1 čistiaca súprava, 1 olejová fľaša, 1 ramenný popruh a 1 používateľská príručka (návod). Armáda zároveň priznáva, že dostupnosť tohto príslušenstva „závisí od stavu a zdroja a nemusí byť zahrnuté“. Zaujím je o zbrane z Rumunska (md.86), Ruska (AK-74) a NDR (MPi AK74). Útočné pušky AR-SF z Bulharska a Tantal z Poľska sa zároveň nepovažujú za zbrane požadovaného modelu AK-74.

“Hľadajú sa zdroje funkčných zbraňových systémov AK-74. Uprednostňujú sa nové kusy, no zaujem je aj o samopaly zostavené z použitých či „súčiastok“.”

 

Koncern Kalašnikov čoskoro odovzdá ruským ozbrojeným silám novú karabínu a ostreľovaciu pušku

 

AK-74 je stále jedným z hlavných modelov ručných zbraní v ukrajinskej armáde. V ten istý deň Pentagon oznámil nový balík pomoci pre ozbrojené sily Ukrajiny, ktorý okrem iného zahŕňa bližšie nešpecifikované ručné zbrane a 2,75 milióna nábojov pre nich.

Peter Nagy

*Podporte nás: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

 

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov