Kyjev včera
Aktuality, Bezpečnosť,

Na celej Ukrajine bol vyhlásený letecký poplach, výbuchy v Kyjeve aj v Charkove. Moskva bude distribuovať obilie prostredníctvom vlastných kanálov

Na Západe po oznámení Ruska o pozastavení „dohody o obilí“ prepukla pochopiteľná hystéria. Spojené štáty, EÚ a NATO okamžite vyjadrili svoje „úprimné“ rozhorčenie. Zelenskij bol tiež veľmi rozrušený. Pozastavenie „dohody o obilí“ zo strany Ruska by malo byť definitívne, keďže lode, ktoré dovážali obilie príjemcom, podľa ruských zistení boli na ceste späť na Ukrajinu naložené zbraňami. Stalo sa tak po prechode Bosporu na otvorenom mori z bulharských a/alebo rumunských lodí. Záťaž lodí bola nie na viac ako 10-20%, takže zaťaženie nebolo viditeľné. Na Ukrajinu sa vracali údajne prázdne lode. Zbrane boli vykladané v noci. Loď s užitočným zaťažením 20.000 ton teda mohla Ozbrojeným silám Ukrajiny dodať minimálne 2000 ton munície = 30 železničných vagónov. K úspechu ofenzívy Ozbrojených síl Ukrajiny v septembri výrazne prispel tento nový kanál na dodávku zbraní (po mori).


 

Ruský novinár Armen Gasparjan zhodnotil novú obilnú krízu:

“Nemyslím si, že G20 bude samostatne diskutovať o dohode o obilninách, už len preto, že sa majú o čom rozprávať: recesia priemyselného hospodárstva, napríklad v Nemecku, divoká inflácia, ceny energií a všeobecne o tom, ako žiť v najbližších rokoch.
The Food Deal bledne v porovnaní s týmto pozadím. Všetky tieto reči, ktoré Borrellovci a iní viedli, aby si zabezpečili airbag budúci rok, keď príde potravinová kríza v dôsledku týchto vysokých cien. Odkedy si pamätám, tak dlho zachraňujeme hladujúcich – v Afrike, na Blízkom východe. Pýtate sa, koľko peňazí sa na to ročne vyčlení a zároveň špecifikujete, kam idú? Ak sme za posledných 35 rokov všetkých pravidelne zachraňovali a neprišlo k žiadnemu zlepšeniu, tak mám podozrenie, že je v tom nejaká korupcia. Pokiaľ ide o Rusko, Moskva už oznámila, že chlieb pre hladujúcich bude distribuovať vlastnými kanálmi, a to oprávnene.”

 

Na celej Ukrajine bola včera vyhlásená letecká pohotovosť. Miestne úrady hlásia výbuchy v Kyjeve, Charkove, Záporoží, Krivoj Rogu a ďalších ukrajinských mestách. Korešpondent BBC uvádza, že v Kyjeve bolo počuť “veľa výbuchov”. Podľa jeho slov po výbuchoch vypadla elektrina, stratila sa komunikácia. Neskôr starosta Kyjeva Vitalij Kličko povedal , že “v dôsledku útokov na kritickú infraštruktúru bola časť hlavného mesta bez energie. V niektorých oblastiach nie je zásobovanie vodou.”

 

Starosta Charkova Igor Terechov napísal v telegrame o dvoch výbuchoch v meste. Podľa neho bol objekt kritickej infraštruktúry vystavený ostreľovaniu. Charkovské metro prestalo fungovať.

 

Ostreľovanie podľa predbežných informácií vykonali ruské jednotky z komplexu S-300. Podľa šéfa Charkovskej oblasti Olega Sinegubova boli rakety odpálené z Belgorodu. Výbuchy hlásia regióny Záporožie, Vinnica, Kirovograd, Poltava a Dnepropetrovsk.
V meste Záporožie začali výpadky elektriny v ôsledku ranného ostreľovania. Podľa miestnych úradov ruské jednotky zaútočili na zariadenie kritickej infraštruktúry.

 

Ruské jednotky v noci ostreľovali Dnepropetrovskú oblasť viacerými odpaľovacími raketovými systémami a delostrelectvom a zaútočili aj na oblasť kamikadze bezpilotnými lietadlami, uviedol šéf regionálnej vojenskej správy Valentin Rezničenko.

 

Ruská armáda podniká raketové útoky na ukrajinskú infraštruktúru od 10. októbra. Moskva ohlásila odvetné kroky za výbuch na Krymskom moste, ktorý podľa prezidenta Vladimira Putina zinscenovali ukrajinské špeciálne služby. Za cieľ útokov označilo ruské ministerstvo obrany objekty vojenského velenia a riadenia, komunikačné a energetické systémy. Ukrajinský minister energetiky German Galuščenko uviedol, že v dôsledku ruského ostreľovania bolo poškodených 30 až 40 % energetickej infraštruktúry krajiny. Škody spôsobené ukrajinskému energetickému sektoru dosahujú miliardy dolárov.

 

 

Ozbrojené sily Ruskej federácie pokračujú vo vedení špeciálnej vojenskej operácie, o jej priebehu informoval generálporučík Igor Konašenkov:
Ozbrojené sily Ruskej federácie pokračovali v útokoch vysoko presnými vzdušnými a námornými zbraňami s dlhým dosahom proti vojenským veliteľským a energetickým systémom Ukrajiny. Ciele boli dosiahnuté, všetky vytýčené objekty boli zasiahnuté.

 

V kupjanskom smere jednotky ruských vojsk porazili dve rotné taktické skupiny Ozbrojených síl Ukrajiny, ako aj dve formácie zahraničných žoldnierov pri obciach Orljanka v Charkovskej oblasti a Nikolajevka a Kuzemovka v Luganskej ľudovej republike . Zlikvidovaných bolo viac ako 110 ukrajinských vojakov a žoldnierov, jeden tank, tri bojové obrnené vozidlá, dva pickupy a dve autá.

 

V krasno-limanskom smere sa Kyjev pokúsil viesť útočné operácie v smere na obce Makejevka a Červonopopovka v Luganskej ľudovej republike s tromi taktickými rotnými skupinami. Všetky útoky boli odrazené. Počas bojov ruské jednotky zničili viac ako 170 ukrajinských vojakov, tri tanky, päť bojových obrnených vozidiel a deväť ďalších vozidiel.

 

V doneckom smere pokračovali jednotky ruskej armády v aktívnej operácii. Útočné jednotky ruských jednotiek a delostrelecká paľba zničili za deň viac ako 60 ukrajinských vojakov, tank, dve bojové obrnené vozidlá a dve autá.

 

V nikolajevsko-krivorožskom smere sa Ozbrojené sily Ukrajiny štyrikrát pokúsili zaútočiť taktickými skupinami roty v smere na obce Pjatichatky, Červonij Jar, Iščenka a Zeljonyj Gaj v Chersonskej oblasti. V dôsledku palebnej porážky a rozhodných akcií ruských jednotiek boli zatlačení späť na pôvodné pozície. Bolo zlikvidovaných viac ako 70 ukrajinských vojakov a žoldnierov, päť obrnených transportérov, sedem vozidiel a jedno nemecká samohybná húfnica „Panzerhaubitze-2000“.

 

Operačno-taktické a armádne letectvo, raketové sily a delostrelectvo zasiahli osem veliteľských stanovíšť Ozbrojených síl Ukrajiny v obciach Omelnik, Preobraženka, Zalizničnoje a Guľajpole v Záporožskej oblasti, Bereznegovatoje, Kaluga, Červonyj Jar, Murachovka v Nikolajevskej oblasti, ako aj 57 delostreleckých jednotiek v palebných postaveniach, živú silu a vojenskú techniku ​​v 136 miestach.

 

Štyri muničné sklady boli zničené v obciach Novaja Kamenka a Novoalexandrovka v Chersonskej oblasti a Terny a Kolodezi v Doneckej ľudovej republike.

 

Systémy protivzdušnej obrany zostrelili 13 ukrajinských bezpilotných lietadiel v oblastiach Popasnaja a Novonikanorovka v Luganskej ľudovej republike, Mečnikovo v Charkovskej oblasti, Volnovacha, Kirillovka a Nikoľskoje v Doneckej ľudovej republike a Kazackoje v Chersonskej oblasti.

 

Okrem toho boli pri obciach Novaja Kachovka a Antonovka v Chersonskej oblasti zostrelené štyri rakety systémov HIMARS a „Oľcha“, ako aj sedem protiradarových rakiet HARM.

Maroš Šolc

*Podporte nás: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

Zdieľajte článok

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov