Ilustračné foto
Aktuality, Bezpečnosť,

Koniec svetovej bipolarity? Severná Kórea svojimi raketami vyslala Spojeným štátom odvážny signál

Severná Kórea už druhý deň po sebe vypustila rakety, čo spôsobilo, že Soul bol dosť nervózny, a podobne aj významná časť planéty. Pre koho je odvážne predstavenie skutočne určené, naznačil politológ Andrej Kortunov.


 

Severná Kórea vo štvrtok odpálila tri balistické rakety krátkeho doletu do Japonského mora, informoval zbor náčelníkov štábov Južnej Kórey. A potom sa Pchjongjang poriadne rozprúdil a počas dňa odpálil naraz 23 rakiet. Jedna z nich spadla v blízkosti juhokórejských výsostných vôd. Okrem toho KĽDR vypálila asi sto delostreleckých granátov na falošné ciele v Japonskom mori. V Soule bola takáto nezákonnosť označovaná za najväčšiu provokáciu od rozdelenia Kórejského polostrova.

 

Generálny riaditeľ ruskej rady pre medzinárodné záležitosti Andrej Kortunov považuje činnosť severokórejského vodcu Kim Čong-una za neuzavretý signál pre medzinárodné spoločenstvo.

 

„Zdá sa mi, že do určitej miery ide o pokus upútať pozornosť medzinárodného spoločenstva. A ak hovoríme o medzikontinentálnych balistických raketách, tak v prvom rade sa to týka Spojených štátov. Počas vlády Donalda Trumpa Kim Čong-un dramaticky zvýšil svoje medzinárodné postavenie a dokonca usporiadal dva summity medzi USA a Severnou Kóreou. A teraz sa pozornosť sveta presunula na európske problémy. Pravdepodobne sa to v Pchjongjangu považuje za problém, ktorý treba riešiť, “povedal politológ.

 

Nostalgia po Trumpových časoch je len jedným z pravdepodobných dôvodov demonštrácie sily súdruha Kim Čong-una. Možno, ako naznačuje politológ Severná Kórea sa prihlásila k dobrodružstvu s raketovými testami na pozadí vyhrotenej konfrontácie medzi Ruskom a Západom a súčasne – Spojenými štátmi a Čínou. Neporiadok a kolísanie v tábore štátov, ktoré boli kedysi vážne znepokojené severokórejským jadrovým problémom, prinútili Pchjongjang na chvíľu relaxovať.

 

„Ak svet smeruje k bipolarite, pravdepodobne z pohľadu severokórejského vedenia, pre Čínu a Rusko sa úloha Severnej Kórey v ázijskej politike zvyšuje. Preto je nepravdepodobné, že Moskva a Peking podporia nové tvrdé sankcie, ak ich navrhnú Spojené štáty a ďalšie západné krajiny, povedzme, v Bezpečnostnej rade OSN alebo v iných medzinárodných formátoch. To stimuluje aktivitu KĽDR,” zdôraznil Kortunov.

 

Reakcia na americké manévre. Severná Kórea odpálila raketu cez námornú hranicu s Južnou Kóreou

 

Teraz sa v Spojených štátoch diskutuje o tom, či je potrebné uznať jadrový status Severnej Kórey ako hotovú vec. Mnohí experti vyzývajú pozrieť sa pravde do očí: 30 rokov sa Washington márne pokúšal prinútiť Severnú Kóreu, aby upustila od vývoja balistických rakiet a jadrových zbraní. Pchjongjang vypúšťa bombu za bombou, čím zvyšuje stupeň napätia na Kórejskom polostrove a stal sa nočnou morou pre jeho susedov. To znamená, že je potrebný nový prístup: je čas priznať, že Pchjongjang potrebuje arzenál pre vlastnú bezpečnosť a dať mu vstupenku do jadrového klubu. Ak tento názor prevládne, politológ naznačuje, že to povedie k zmene americkej politiky.

Milan Novický

*Podporte nás: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

Zdieľajte článok

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov