Ilustračné foto
Aktuality, Bezpečnosť,

Kyjev môže odpáliť „špinavú bombu“ v Dnepri

Ruské ministerstvo obrany zverejnilo plány Kyjeva na prípravu „špinavej“ atómovej detonácie. O provokácii budú do celého sveta trúbiť západné médiá presne tak, ako to bolo so zinscenovaným chemickým útokom „Bielych prilieb“ v Sýrii. Pričom samotná detonácia môže byť prezentovaná ako nesystematizovaný výbuch ruskej atómovej nálože malého kalibru.


 

Kde môže Kyjev zorganizovať túto provokáciu a kto mu v tom pomôže?
Dve ukrajinské organizácie majú konkrétne úlohy na skonštruovanie tzv. špinavej bomby – rádiologickej zbrane, obsahujúcej tak rádioaktívnu, ako aj štandardnú výbušninu. Práce na skonštruovaní bomby sú v záverečnej fáze, napísali ruské noviny Vzgljad 25. októbra 2022, ktoré sa opierali o informáciu náčelníka vojsk radiačnej, chemickej a biologickej ochrany (RChBO) OS RF genpor. Igora Kirillova.
Ten poskytol podrobné údaje o hrozbe, o ktorej už predtým hovoril minister obrany Sergej Šojgu s kolegami z Turecka, Francúzska, V. Británie a Spojených štátov. Noviny Vzgljad k tomu podrobne uviedli, aké ciele chcela Moskva dosiahnuť tým, že upozornila západných patrónov Kyjeva na plány ich chránencov. Dnes sú Moskvou zhromaždené dôkazy odovzdané aj širokej verejnosti.

 

Náčelník vojsk radiačnej, chemickej a biologickej ochrany OS RF genpor. Igor Kirillov

 

Generál Kirillov oznámil: Moskva disponuje dôkazmi o kontaktoch úradu Vladimíra Zelenského s V. Britániou na možné získanie technologickej konštrukcie atómovej zbrane. Už teraz má Ukrajina všetku výrobnú základňu a vedecký potenciál na skonštruovanie špinavej atómovej bomby, uviedol ruský špecialista.

 

Náčelník vojsk RChBO OS RF poukázal na jednoduché komparatívne porovnanie „špinavej bomby“ s ozajstnou atómovou hlavicou. Vraj je to niečo ako kontajner s rádioaktívnymi izotopmi a výbušnou náložou. „Detonácia rádiologického výbušného zariadenia nevyhnutne rádioaktívne zamorí terén na ploche do niekoľko tisíc štvorcových metrov,“ uviedol.

 

„Rádioaktívne žiarenie zabíja ľudí (i zvieratá) a zamoruje okolie. Avšak aj takúto bombu treba vedieť zostrojiť. Na Ukrajine sú, podľa mňa, len dve miesta, kde sa to dá zvládnuť: v Inštitúte jadrových výskumov v Kyjeve a na Východnom ťažobno-spracovateľskom kombináte v meste Žlté Vody (Dnepropetrovská oblasť),“ uviedol poradca prezidenta Kurčatovského inštitútu Aleksandr Borovoj.

 

„Na Ukrajine sú podniky atómového priemyslu so zásobami rádioaktívnych látok, ktoré môžu byť použité na konštruovanie „špinavej bomby“. Sú to tri fungujúce atómové elektrárne: Juhoukrajinská, Chmeľnická a Rovnenská. Na vytvorenie bomby môže byť použitý oxid uránu, vylúčený z paliva atómových elektrární. „Okrem toho môžu byť použité aj rádioaktívne látky zo skladov vyhoretého jadrového paliva Černobyľskej atómovej elektrárne,“ uviedol generál Kirillov.

 

Cieľ ukrajinskej jadrovej provokácie
I. Kirillov tvrdí, že výbuch „špinavej bomby“ môže byť maskovaný nesystemizovanou detonáciou ruskej atómovej nálože nízkeho kalibru. „Cieľom provokácie je obviniť Rusko z toho, že práve ono použilo zbraň hromadného ničenia na ukrajinskom bojisku, čím bude vo svete odštartovaná mohutná antiruská kampaň, nasmerovaná na podkopanie dôvery voči Moskve,“ vyjadril sa Kirillov pre Telegram-kanal MO RF.

 

Expert v oblasti atómovej energetiky Aleksej Anpilogov predpokladá, že použitie „špinavej bomby“ Kyjevom môže slúžiť nielen na propagandisticko-provokačné ciele. Nevylučuje totiž, že Ukrajina plánuje „špinavou bombou“ vyhodiť do vzduchu aj hrádzu Kachovskej vodnej elektrárne.

 

„Zmysel spočíva v tom, že „špinavú bombu“ sa dá veľmi jednoducho identifikovať podľa absencie výbuchu a elektromagnetického žiarenia, pretože tam niet bojovej nálože. Lenže výbuch pod vodou odstraňuje tieto otázky, pretože voda pohlcuje výbuch a čiastočne aj žiarenie. No a práve to sa bude dať maskovať akože výbuchom ruskej taktickej atómovej bomby,“ podtrhol Anpilogov a ďalej vysvetlil, že toto bude možné urobiť pomocou ponorkových dronov, ktoré nedávno Ukrajine odovzdala V. Británia na akoby vyčistenie vodných plôch zamínovaných ruskou stranou.

 

„Keďže my presne vieme, že Rusko nič nemínovalo, drony boli odovzdané hlavne na provokáciu so „špinavou bombou“. Tieto pracujú v hĺbke do 100 metrov a v Dnepri sa, žiaľ, nenachádzajú žiadne detekčné systémy,“ dodal.

 

V takom prípade, poznamenáva Anpilogov, bude zatopený ľavý nízko položený breh Dnepra a nastane rádioaktívna kontaminácia dole po prúde rieky, okrem toho bude narušená logistika na pravom brehu.

 

Poskytnutím dronov sa pomoc V. Británie Kyjevu nemusí obmedziť. „V. Británia môže Ukrajine odovzdať aj štepné materiály a dokonca neveľkú taktickú atómovú nálož,“ vysvetľuje Anpilogov.

 

Generálom Kirillovom spomenutá účasť Britov na možnej provokácii Kyjeva núti pripomenúť si, ako Londýn minimálne dvakrát za ostatné roky obvinil Rusko v použití rádiologickej zbrane (a celkovo aj v použití zbrane hromadného ničenia). Smrť v roku 2006 bývalého agenta KGB a FSB Aleksandra Litvinenka, utečeného do V. Británie, sa stala pôvodom na obvinenie ruských úradov v jeho otrávení polóniom-210. Vrcholom tejto témy boli roky 2014-2015.

 

V roku 2018 bol v britskom meste Salisbury neznámou látkou otrávený bývalý plukovník GRU Sergej Skripaľ a jeho dcéra Júlia. Britské úrady vyhlasujú, že na Skripaľovcov bola nasadená otravná látka vynájdená v bývalom ZSSR s názvom „Novičok“. Lenže Londýn dodnes svetu nepredstavil žiadne presvedčivé dôkazy o „ruskej stope“ ani k smrti Litvinenka, ani k prípadu Skripaľovcov.
Genpor. I. Kirillov predpokladá, že Kyjev a jeho britskí partneri budú pri chystanom obvinení Ruska z použitia zbraní hromadného ničenia opäť fungovať podľa schémy, otestovanej už v Sýrii v apríli 2017. Išlo o provokáciu s chemickou zbraňou v meste Chán Šajchún v provincii Idlib, keď prozápadní „aktivisti“ z organizácie „Biele prilby“ nakrúcali „propagandistické videá o použití chemických zbraní vládnymi vojskami“ s cieľom obvinenia vlády Bašara Asada zo zločinu proti ľudskosti.

 

Dodajme, že to bola práve V. Británia, ktorá bola jedným z patrónov a hlavným sponzorom „Bielych prílb“. „Sýrske centrum monitoringu dodržiavania ľudských práv (SOHR), nachádzajúce sa v britskom meste Coventry, pravidelne obviňuje Rusko z páchania údajných vojnových zločinov. „Bielymi prilbami“ zorganizovaná provokácia v Chán Šajchúne bola využitá Spojenými štátmi ešte predtým, ako bolo uskutočnené jej vyšetrovanie Bezpečnostnou radou OSN. Ba čo viac, Američania raketami udreli na sýrsku leteckú základňu Šajrát, čím hrubo porušili normy medzinárodného práva,“ pripomenul Kirillov a zdôraznil, že „použitie podobného scenára je celkom pravdepodobné aj v tomto prípade“.

 

Ťažko ju bude zamaskovať
Aleksandr Borovoj tvrdí, že „špinavú bombu“ bude veľmi obtiažne považovať za jadrovú. „Po prvé, pri jadrovom výbuchu je principiálne väčší rádius zásahu. Po druhé, pri jadrovom výbuchu sa vytvoria rádioaktívne izotopy, ktoré žijú od niekoľkých sekúnd do niekoľkých hodín. Pri „špinavej bombe“ nič také neexistuje, nakoľko sú v nej použité odpadky, ktoré ležali niekoľko rokov,“ uviedol špecialista.
Borovoj však tvrdí, že Západ môže „zatvoriť oči na všetky argumenty proti, nezaoberať sa vyšetrovaním, a len tvrdiť, že je to ruská jadrová bomba“. Po výbuchu sa vraj Kyjev a Západ budú snažiť dokázať vo všetkých medzinárodných organizáciách, že „Rusko je teroristický štát,“ že ho treba vyhnať z BR OSN, zbaviť ho práva veta a vôbec odvšadiaľ ho odstrániť.

 

„Hlavným cieľom Západu a Ukrajiny v tejto provokácii je zmobilizovať neutrálne štáty proti Rusku. Mimochodom, budú to neveľké štáty, lebo Čína a India majú dostatok chápavých atómových špecialistov, ktorí okamžite zistia o čom to je. Okrem toho vidia, že je to nezmysel – zaraziť niekoľko štvorcových kilometrov. Na čo?,“ pýta sa Borovoj.

 

Miesto provokácie
Čo sa týka miesta, kde môže byť uskutočnená provokácia, podľa vedca to závisí na tom, do akej miery budú ukrajinské úrady ľahostajné voči životom vlastného obyvateľstva. „V princípe môžu výbuch uskutočniť v Kyjeve, pričom sami predtým odcestujú do Ľvova.
Áno, zomrú stovky tisíc ľudí, ale veď v Hirošime a Nagasaki zomrelo vyše 200 tisíc. Aj tí boli pre úrady USA nie svoji, ako sú dnes Ukrajinci. V Bielom dome preto môžu odsúhlasiť takéto obete Kyjevčanov,“ podtrhol A. Borovoj.

 

Schéma so špinavou bombou je odhalená!

 

„Aká bude reakcia médií na efekt provokácie? Myslím, že v tomto prípade to nezávisí na tom, komu ju môže Kyjev „predať“, on nemá žiadnu subjektivitu. Výsledok bude badať podľa toho, ako mocne sa toho chopia americké a britské špeciálne služby a médiá. Ak sa im podarilo vytvoriť cenzúru pri diverzii na „Severných prúdoch“, uskutočnenou samotnými silami Západu, a presvedčiť všetkých, si to vybuchlo samotné Rusko, tak to dosiahnu aj pri provokácii so „špinavou bombou“,“ dodal poradca prezidenta Kurčatovského inštitútu Aleksandr Borovoj.
Vladimír Mikunda

*Podporte nás: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

Zdieľajte článok

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov