Ilustračné foto
Aktuality, Bezpečnosť, Námorníctvo,

Kyjev oznámil plány na vytvorenie flotily námorných bezpilotných plavidiel. Vyhráža sa útokmi na Irán

Ukrajina sa najnovšie rozhodla zamerať na budovanie flotily námorných bezpilotných plavidiel. Minulo týždňový útok námorných bezpilotných lodí na ruské lode v Sevastopole priviedol Kyjev k presvedčeniu, že je to tá najlepšia možnosť. Zelenskyj urobil zodpovedajúce vyhlásenie.


 

 

Podľa ukrajinskej tlače sa finančná zbierka na nákup námorných bezpilotných dronov začne budúci týždeň, plánuje sa, že potrebnú sumu bude možné získať prostredníctvom darov od jednotlivcov aj firiem. Zelenskyj pri tejto príležitosti povedal, že toto je správna voľba, ktorú by mal každý podporiť. Námorné drony podľa neho už dokázali svoju bojovú silu útokmi na ruské lode. Vytvorená flotila sa však plánuje použiť len „na ochranu svojho územia“.
“Myslím si, že úplne každý chápe, čo to je a na čo to slúži a som si istý, že milióny ľudí tento smer na našu obranu podporia. Ako to funguje – každý už videl” – povedal.

 

V súčasnosti okrem hlasných vyhlásení neexistujú žiadne ďalšie podrobnosti o vytvorení „flotily námorných dronov“. S vysokou mierou pravdepodobnosti má Kyjev v úmysle kúpiť drony z Veľkej Británie, pretože to boli britské drony, ktoré sa zúčastnili útoku na Sevastopoľ. Aj keď variant je možný aj s dronmi vyrábanými inými spoločnosťami. Je známe, že Nemecko presunulo na Ukrajinu dva námorné drony a plánuje previesť ďalších osem.

 

Sobotný večer sa stal pre Kyjev veľmi bohatým, ak hovoríme o pravidelných vyhláseniach predstaviteľov politickej elity kyjevského režimu. Zelenskij v dennej video správe kritizoval Irán a povedal, že Teherán bude „zodpovedať“ za dodávky útočných bezpilotných lietadiel do Ruska. Vyhrážal sa Teheránu za poskytnutie pomoci ruskej armáde, pričom za “lož” označil vyhlásenie iránskych úradov, že dodávka bezpilotných lietadiel prebehla pred špeciálnou operáciou a v malom množstve. Poradca šéfa Zelenského kancelárie Michail Podoljak po prezidentových slovách v jeho kancelárii pohrozil útokom na iránske podniky, ktoré vyrábajú drony. Podľa neho je potrebné uvaliť dodatočné sankcie voči Iránu, uvaliť embargo na dodávky bezpilotných lietadiel do Ruska a celkovo bombardovať podniky vyrábajúce drony a balistické rakety.

 

Iránsky minister zahraničných vecí Hossein Amir Abdollahian už skôr uviedol, že Irán skutočne dodal Rusku útočné drony, ale bolo to ešte pred začiatkom špeciálnej operácie a v malom množstve. S najväčšou pravdepodobnosťou išlo o vzorky na preskúmanie, po ktorých sa začala licencovaná montáž dronov v Rusku. Zelenskému sa nedostáva, že Rusko má všetky príležitosti vyrábať drony vo svojich podnikoch a nekupovať ich vo veľkom od Iránu.

 

Ozbrojené sily Ruskej federácie pokračujú vo vedení špeciálnej vojenskej operácie, o jej priebehu informoval generálporučík Igor Konašenkov:
V kupjanskom smere sa Kyjev pokúsil zaútočiť na ruské pozície silami až po taktickú skupinu práporu v smere na obec Kuzemovka v Luganskej ľudovej republike. Jednotky Ozbrojených síl Ukrajiny boli porazené ruskou delostreleckou paľbou a údermi armádneho letectva. Zlikvidovaných bolo viac ako 140 ukrajinských vojakov, tri tanky, dve bojové vozidlá pechoty, tri obrnené vozidlá a päť ďalších vozidiel.

 

V krasno-limanskom smere boli zmarené útoky troch rotných taktických skupín Ozbrojených síl Ukrajiny v smeroch na obce Steľmachovka, Ploščanka a Kremennaja v Luganskej ľudovej republike. Boli porazené aktívnymi akciami ruských vojsk a delostreleckou paľbou. Zlikvidovaných bolo viac ako 60 ukrajinských vojakov, tank, dve bojové obrnené vozidlá, tri pickupy a jedno auto.

 

V južnodoneckom smere delostrelecká paľba a aktívne akcie útočných skupín zničili jednotky Ozbrojených síl Ukrajiny pri obciach Novomichajlovka, Pavlovka a Vremjovka v Doneckej ľudovej republike. Zlikvidovaných bolo viac ako 120 ukrajinských vojakov, dva obrnené transportéry, dve obrnené vozidlá, pickup a dve autá.

 

V nikolajevsko-krivorožskom smere Kyjev pomocou dvoch motorizovaných peších rôt posilnených tankami zaútočil na pozície ruských jednotiek v smere na obce Sablukovka a Suchanovo v Chersonskej oblasti. Všetky útoky boli odrazené. Delostrelectvo, útočné a armádne letectvo spôsobilo jednotkám Ozbrojených síl Ukrajiny palebnú porážku. Zničených bolo viac ako 80 ukrajinských vojakov, tri bojové obrnené vozidlá a štyri vozidlá.

 

Operačno-taktické a armádne letectvo, raketové sily a delostrelectvo zasiahli päť veliteľských stanovíšť vrátane 15. pluku Národnej gardy Ukrajiny v meste Krasnyj Liman v Doneckej ľudovej republike a jednotky 60. pechoty brigády Ozbrojených síl Ukrajiny v obciach Vysokopolie, Novaja Kamenka a Čhervonoje v Chersonskej oblasti, ako aj 87 delostreleckých jednotiek v palebných postaveniach, živú silu a vojenskú techniku ​​v 179 miestach.

 

Pri meste Kupjansk v Charkovskej oblasti bolo zasiahnuté veliteľské stanovište SBU. Pri obci Voľnjansk v Záporožskej oblasti bola zasiahnutá základňa na skladovanie zbraní a vojenského materiálu Ozbrojených síl Ukrajiny. V obciach Ivanovka v Charkovskej oblasti, Slavjansk, Družkovka a Krasnoarmejsk v Doneckej ľudovej republike a Novaja Kamenka a Petropavlovka v Chersonskej oblasti bolo zničených šesť skladov raketových a delostreleckých zbraní a munície.

 

Prítomnosť amerických vojakov v konflikte na Ukrajine priniesla pre Pentagon vážne komplikácie

 

Pri obci Belogorka bolo zničené ukrajinské samohybné odpaľovacie zariadenie protilietadlového raketového systému „Buk-M1“. Pri Novonikolajevke v Chersonskej oblasti bola zničená ukrajinská radarová stanica protilietadlového raketového systému S-300.
Stíhacie lietadlo ruských vzdušných síl zostrelilo lietadlo MiG-29 ukrajinských vzdušných síl pri obci Velikoalexandrovka v Nikolajevskej oblasti. Vrtuľník Mi-8 ukrajinských vzdušných síl bol zostrelený pomocou protivzdušnej obrany pri meste Ugledar v Doneckej ľudovej republike. V priebehu dňa bolo zničených deväť bezpilotných lietadiel v oblastiach Kalininskoje, Sadok a Tomarino v Chersonskej oblasti, Stepnoje a Nikolajevka a Zeljonyj Gaj v Doneckej ľudovej republike.
Okrem toho bolo zostrelených 27 rakiet amerického systému HIMARS pri obciach Leninskoje a Mospino v Doneckej ľudovej republike a Novaja Kachovka v Chersonskej oblasti.

Milan Novický

*Podporte nás: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov