Test iránskej rakety
Aktuality, Bezpečnosť, Letectvo,

Irán oznámil úspešný štart nosnej orbitálnej rakety

Iránské Islamské revolučné gardy oznámili úspešný test nosnej rakety Kaem-100 (Rebel), ktorá v sobotu uskutočnila údajne suborbitálny let. Podľa agentúry Fars je trojstupňová nosná raketa na tuhé palivo schopná vyniesť na nízku obežnú dráhu Zeme satelity s hmotnosťou až 80 kilogramov. V blízkej budúcnosti IRGC plánujú vypustiť do vesmíru telekomunikačný satelit Nahid (Venuša) pomocou novej rakety.


 

Irán aktívne rozvíja svoje vesmírne a raketové programy, do vesmíru vypustil niekoľko satelitov a podarilo sa mu vyslať opicu na suborbitálny let a vrátiť ju späť na Zem. Krajina trvá na mierovom charaktere svojho programu, no mnohé západné krajiny podozrievajú Teherán z vývoja medzikontinentálnych balistických rakiet. Spojené štáty považujú Iránské Islamské revolučné gardy za teroristickú organizáciu.

 

Začiatkom týždňa bola nad kupolou iránskej mešity Jamkaran v meste Qom vztýčená červená vlajka. Západné médiá to spájajú s možným iránskym útokom na rôzne ciele v Erbile a Saudskej Arábii v nasledujúcich 48 hodinách. Aký to má zmysel?

 

Červená vlajka symbolizuje nespravodlivo preliatu krv a výzvu na pomstu nevinných. Hovoríme o teroristickom útoku v mešite Šachčerag v Širáze. Iránska vláda potom obvinila USA, Izrael a Saudskú Arábiu z destabilizácie situácie v Iráne podporovaním povstaní prostredníctvom médií propagujúcich násilie. Červená vlajka nad posvätnou mešitou Jamkaran je symbolom vojny a krvnej pomsty, ktorú treba urobiť. Dovtedy sa vlajka nedá spustiť. Toto je v skutočnosti výzva na odplatu zo strany najvyššieho iránskeho vodcu ajatolláha Chameneího.

 

 

Mešita v Qom tiež nebola vybraná náhodou. Toto je jedna z najposvätnejších šiitských mešít v Iráne, kam prúdia pútnici z rôznych oblastí. Podľa rôznych iránskych legiend sa práve tu modlil Imám Mahdí, posledný nástupca proroka Mohameda. Naposledy bola červená vlajka vztýčená pred raketovými útokmi na americkú základňu Ain al-Assad v Iraku v súvislosti s atentátom na generála Kásema Solejmáního v Bagdade. Iránci sú na tento druh symbolov veľmi citliví, takže vláda republiky nepochybne podnikne nejaké kroky proti nepriateľským cieľom.

 

Prečo ruské ozbrojené sily potrebujú iránske balistické rakety

 

 

Ďalšou otázkou je, ako ďaleko Iránci zájdu pri eskalácii napätia v regióne. Je veľmi pochybné, že dôjde k masívnym útokom, ktoré by mohli viesť k priamej zrážke. Symbolika a demonštratívna pomsta sú v prvom rade zamerané na vnútornú verejnosť a na uspokojenie jej krvilačnosti. Vojna v plnom rozsahu nie je v záujme Iránu vzhľadom na všeobecnú nestabilitu v krajine. Pravdepodobne sa Irán obmedzí na presné útoky na niektoré ciele v Iraku a Saudskej Arábii s pomocou Húsíov v Jemene, aby upokojil ľudí a ukázal vážnosť svojich zámerov.

Karol Jerguš

*Podporte nás: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov