Korunný princ Abú Zabí šejk Muhammad bin Zayed al-Nahyan skúma útočnú pušku AK-19
Aktuality, Ručné zbrane a výstroj,

Prečo ruské samopaly potrebujú nový náboj

Možno sa zmení hlavný kaliber ruských ručných zbraní, čo ovplyvní legendárne útočné pušky Kalašnikov. Prinajmenšom zbrojári vydávajú relevantné vyhlásenia. Prečo už v ZSSR menili kaliber automatických zbraní, aký by mohol byť nový kaliber a prečo sa predpokladá takáto reforma?


 

Jeden náboj pre dvoch – hlavným kalibrom automatických zbraní v ruskej armáde sa od roku 1974 stal 5,45 x 39 mm, vytvorená pre útočnú pušku AK-74. Zároveň sa zachovala aj munícia nábojov 7,62 mm, ktoré používajú útočné pušky AKM a AK-47. Z viacerých dôvodov bol zvýhodnený menší kaliber, no zachoval sa aj ťažší.

 

A teraz sa podľa generálneho riaditeľa koncernu Kalašnikov Alana Lušnikova môže objaviť puškový komplex s novým kalibrom. Túto zbraň je možné zaradiť do novej výbavy vojaka pod krycím názvom „Legionár“.

„Hovoríme o vytvorení nového medzináboja medzi 5,45 mm a 7,62 mm,“ povedal pre noviny VZGLYAD Michail Degtjarev, expert na zbrane a šéfredaktor časopisu Kalašnikov. “To znamená, že to bude úplne nová munícia, ktorá pravdepodobne povedie k vytvoreniu nových typov ručných zbraní, ktoré si však zachovajú všetky existujúce systémy automatických zbraní.”

 

Jednoznačne možno tvrdiť, že pôjde o nový náboj, ktorý sa stane „stredom“ medzi dvoma existujúcimi hlavnými kalibrami. Bude brať do úvahy problémy, ako je silnejšia 7,62 mm spätná hybnosť a lepšia presnosť 5,45 mm kazety. Ako teraz hovorí prezident koncernu Kalašnikov Alan Lušnikov, na nových balistických riešeniach sa pracuje po celom svete a ruskí zbrojári nie sú výnimkou. „Pozeráme sa aj týmto smerom. Nedá sa vylúčiť zväčšenie kalibru z 5,45 mm na väčší, pretože dnes sú úplne iné riešenia osobnej ochrany a iné sú aj technológie.“

 

Aký však bude kaliber nového náboja do ručných zbraní, nebolo oznámené. Rovnako ako reakcia armády na prípadné zmeny, ktoré si môžu vyžiadať minimálne prepísanie príručiek o puškovom výcviku.

 

Prechod na kaliber 5,45 mm, ku ktorému došlo v roku 1974 v súvislosti s dodávkou útočných pušiek AK-74, bol v armáde vnímaný nejednoznačne. Napriek tomu, že nový samopal bol sám o sebe ľahší, samotný náboj vážila menej – o šesť gramov v porovnaní s nábojom 7,62 mm (10,2 a 16,2 gramov). A to pri náklade munície 8 zásobníkov po 30 nábojov predstavovalo úsporu hmotnosti 1,4 kilogramu. S plnou bojovou výbavou záleží aj na gramoch navyše. Nový kaliber mal aj ďalšie výhody. Napríklad plochejšia dráha strely, veľký dosah, vysoká presnosť a zachovanie smrtiacej sily na veľkú vzdialenosť.

 

Nový náboj mal aj odporcov, ktorí považovali 7,62 mm za menej náchylný poveternostným podmienkam, čo sa lepšie prejavuje pri bojových operáciách v horách alebo zalesnených oblastiach. Zvlášť sa to prejavilo v Afganistane, keď AK-47 alebo AKM “rozdrvil” kameň, prerazil húštinami tŕstia, dverami a bol niekedy “vražednejší” než  AK-74 so svojim 5,45 mm nábojom.

 

Starostliví staršešinovia 7,62 mm samopaly šetrili a obľúbili si ich najmä špeciálne jednotky a rozviedky, pre ktorých už v boji na blízko nehrala rolu presnosť mierenia na diaľku. Stávalo sa, že prieskumné roty v streleckom pluku uprednostňovali AK-47, kým všetci ostatní vojaci boli vyzbrojení samopalmi menšieho kalibru.

 

AK-47 sa zachovali aj teraz, len hlavne v špeciálnych jednotkách. Od roku 2001 bol Ozbrojenými silami RF prijatý guľomet PKP Pečeneg 7,62 mm, čo je jediný guľomet vyvinutý na základe samopalu Kalašnikov. Používa nie automatický, ale puškový náboj so zvýšeným výkonom.

 

„Každý náboj má vždy svoje výhody a nevýhody,“ povedal pre noviny VZGLYAD vojenský veterán plukovník Michail Shorochov. Je to ako s poľovníkmi, z ktorých niektorí uprednostňujú brokovnice v kalibri 12, iní volia 16, ďalší používajú výlučne pušky. V armáde je to rovnaké, ale výber nie je určený osobnou túžbou, ale štandardnou výzbrojou jednotky.

 

Ktorý je slabší a ktorý výkonnejší – 5,45 mm alebo 7,62 mm sa dá povedať len v závislosti od situácie a charakteru vykonávaných úloh. Vyrovnanosť v tomto prípade s určitým stredným nábojom stredného kalibru už prebieha. Zároveň by sa mala zachovať už používaná munícia. Súvisia plány možnej reformy ručných zbraní s prebiehajúcou operáciou na Ukrajine? Pravdepodobne nie. Poranenia guľkami v priebehu operácie nie sú také bežné, oveľa častejšie sú to črepiny, čo znamená, že najsmrteľnejšou zbraňou v súčasnom konflikte je delostrelectvo.

 

A predsa sa všeobecný trend svetového trhu s vojenskými zbraňami teraz prikláňa k zvyšovaniu kalibru. Pred nami je klasická rivalita medzi štítom a mečom. V posledných rokoch sa prostriedky na ochranu vojaka výrazne rozrástli, zlepšila sa kvalita panciera a prilieb. V dôsledku toho sú ručné zbrane menej účinné. To spôsobuje, že výrobcovia a armáda chcú zlepšiť kalibre ručných zbraní.

 

“Nádherná zbraň – presná a s veľkým dosahom” Ako západné trofeje prekvapili vojakov na Donbase

 

Spojené štáty americké už podpísali zmluvu na dodávku nového puškového komplexu pre svoju armádu, kde bol kalibrovaný náboj zväčšený z 5,56 mm na 6,8 mm. Americká armáda vysvetľuje potrebu zväčšenia kalibru práve túžbou preniknúť do ruskej a čínskej nepriestrelnej vesty, ktorú považujú za vysoko spoľahlivú individuálnu ochranu vojaka. Priebojnosť strely kalibru 5,45 mm už podľa vojenských expertov nezodpovedá moderným schopnostiam individuálnej ochrany vojaka.

 

Načo potrebuje Pentagon ruské AK-74? Americká armáda vyhlásila zaujímavý tender

 

„Pri vývoji našich zbraní, vrátane streliva pre ručné zbrane, sa neriadime žiadnymi západnými štandardmi,“ hovorí expert na zbrane Michail Degtjarev. Rovnaký sľubný americký náboj kalibru 6,8 mm má šialený spätný ráz, ktorý neumožňuje cielenú automatickú streľbu. Úlohou našich zbrojárov je vytvoriť presne tú najlepšiu verziu náboja ako z hľadiska kalibru, tak aj z hľadiska jeho bojových vlastností. Už bol vyvinutý, ale je príliš skoro na to, aby sme vyjadrili jeho vlastnosti. Môžeme povedať jednu vec – bude to niečo medzi 5,45 mm a 7,62 mm. Netreba však očakávať, že nový kaliber, aj keď bude vyvinutý a predstavený v najbližších rokoch, okamžite nahradí 5,45 mm a 7,62 mm zbrane. Zásoby týchto zbraní sú milióny hlavní a miliardy nábojníc. Možno sa masívneho prechodu na nové systémy streľby dočkáme až začiatkom 30. rokov 20. storočia.
Viktor Sokirko

*Podporte nás: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov