Ilustračné foto
Aktuality, Námorníctvo,

NATO pripravilo novú úlohu pre Čiernomorskú flotilu

Vladimir Zelenskyj chce vytvoriť ukrajinskú flotilu námorných bezpilotných plavidiel. Tieto ambície môžu podporiť Spojené štáty a najmä Británia, ktorých drony už boli použité na teroristické útoky vo vodách Sevastopolu. Aké sú riziká pre Rusko v takýchto plánoch? A čo by proti tomu mohla postaviť Čiernomorská flotila Ruskej federácie?


 

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj oznámil spustenie platformy na získanie finančných prostriedkov na vytvorenie ukrajinskej flotily námorných bezpilotných dronov. Vo video správe zverejnenej na Telegrame uviedol, že ukrajinské úrady sa chystajú otvoriť nový „fundraisingový smer“, ktorý by mal „akumulovať prostriedky pre flotilu námorných dronov“. “Absolútne každý chápe, čo to je a na čo to je,” povedal Zelenskyj. “Každý už videl, ako to funguje.”

 

Zelenskyj zrejme naráža na teroristický nálet bezpilotných strojov v Sevastopolskom zálive, ktorý sa odohral v októbri. Ako povedal guvernér Sevastopolu Michail Razvožaev, ukrajinské ozbrojené sily sa pokúsili zasiahnuť vojenské objekty Čiernomorskej flotily . Incident označil za najmasovejší útok bezpilotných lietadiel a diaľkovo ovládaných povrchových vozidiel v histórii špeciálnej operácie.

 

Potom ruské ministerstvo obrany objasnilo , že do útoku bolo zapojených deväť bezpilotných plavidiel a sedem autonómnych námorných bezpilotných plavidiel. V dôsledku toho utrpela námorná minolovka Ivan Golubecs menšie škody, ako aj bariéra kapoty v zálive Južnaja.

 

Nálet bol odrazený s použitím námorných zbraní a námorného letectva Čiernomorskej flotily. V dôsledku toho boli zničené štyri námorné vozidlá a ďalšie tri vozidlá boli zasiahnuté vo vnútornom doku. Veľkú úlohu pri odrazení útoku zohral signalista námorníctva Artem Žilcov, ktorý si ako prvý všimol priblíženie aparátu a nahlásil to strážnikovi, čo umožnilo včas odraziť útok. Žilcov dostal štátnu cenu.

 

Podľa ministerstva obrany sa príprava útoku a výcvik vojenského personálu 73. ukrajinského špeciálneho centra pre námorné operácie uskutočnili pod vedením britských špecialistov v meste Očakiv, pri Mykolajive na Ukrajine. Okrem toho sa zdá, že predstavitelia tejto jednotky britského námorníctva boli zapojení do plánovania, zabezpečenia a realizácie teroristického činu v Baltskom mori z 26. septembra s cieľom podkopať plynovody Nord Stream 1 a Nord Stream 2.

 

Britskej veľvyslankyni v Moskve Deborah Bronnetovej bol 29. októbra odovzdaný dôkaz o spojení medzi Londýnom a útokom na základňu Čiernomorskej flotily. Britské ministerstvo obrany však odmietlo uznať zapojenie námorníctva krajiny do teroristických útokov na Nord Stream aj v Sevastopole.

 

Rusko v reakcii na útok bezpilotných prostriedkov oznámilo pozastavenie účasti na „dohode o obilninách“, o čom informovalo generálneho tajomníka OSN Antónia Guterresa. Moskva sa však čoskoro rozhodla dohodu obnoviť , keďže dostala od Kyjeva písomné záruky, že takéto útoky v budúcnosti nepovolí.

 

Aj v deň nájazdu na Sevastopolský záliv sa na webe objavili ukrajinské zábery zobrazujúce bezpilotné prostriedky. Bývalý zástupca riaditeľa odboru majetkových vzťahov (DIO) ruského ministerstva obrany, teraz vedúci Centra pre rozvoj dopravných technológií Alexej Rogozin ich identifikoval ako „neznámy tajný bezpilotný čln“, ktorý bol videný v Čiernom mori v septembri.
„Dúfam, že ruskí dizajnéri to už rozobrali, vyvíjajú sa protiopatrenia. Na detekciu takýchto zariadení nemusí stačiť radar – je potrebné akustické monitorovanie a vizuálne monitorovanie vodnej plochy z dronu, “napísal vo svojom telegramovom kanáli.

 

„Neviem, ako je to s príslušnými vojenskými produktmi, ale dnes majú súkromní ruskí výrobcovia takéto riešenia aj v civilnom vyhotovení. Je zrejmé, že téma boja proti dronom sa teraz týka aj námorných vozidiel a súkromní obchodníci by sa mali aktívne zapojiť do jej implementácie, “je si istý Rogozin. Kanál Rybar Telegram zase naznačuje , že akcie dronov v Sevastopolskom zálive boli upravené pomocou amerického strategického UAV RQ-4B z leteckej základne Sigonella na Sicílii.

 

Odborníci sa zhodli, že takéto útoky sa budú opakovať bez ohľadu na to, či ukrajinská flotila Zelenskyj vytvorí námorné drony. A v podmienkach aktívneho používania námorných bezpilotných prostriedkov nepriateľom bude musieť byť Čiernomorská flotila znovu vybavená a modernizovaná.

 

„Používanie dronov sa pre nás už stalo skutočným nebezpečenstvom. Prielom bezpilotných člnov do vnútorných zátok Sevastopolu a ich vizuálna detekcia kladie na program niekoľko problémov naraz, “uviedol v rozhovore kapitán zálohy III hodnosti Maxim Klimov.

 

„Po prvé, musíme venovať väčšiu pozornosť bojovej pripravenosti našich lodí. Tu majú komplexy Pantsir-M vysokú účinnosť za jednoduchých poveternostných podmienok. Dobre „vidia“ ciele v hnacej vrstve, ale ich mínus je v silnej závislosti od počasia,“ naznačuje odborník.

 

„Je tiež zrejmé, že pre bojovú Čiernomorskú flotilu je presun hlavnej malej raketovej lode projektu 22800 Odincovo s komplexom Pancir-M2 z Baltskej flotily mimoriadne výhodný. To sa musí urobiť skôr, než vnútorné riečne plavebné trasy zamrznú,“ pokračoval Klimov.

 

„Okrem toho sú aj vrtuľníky vysoko účinné proti dronom. Ka-27M, ktoré má námorníctvo k dispozícii, však majú úzku protiponorkovú špecializáciu. A v tomto prípade je potrebná ich modernizácia vrátane zabezpečenia vysokokvalitnej detekcie a zničenia cieľov. Nové radary pre vrtuľníky Ka-27 a Mi-14 preukázali vysokú účinnosť pri práci na UAV a malých objektoch na vodnej hladine,“ zdôraznil Klimov. Máme teda dostatok technických možností na odvrátenie týchto hrozieb. Otázkou je, aby boli flotile prevedené včas.“

 

Expert na UAV Denis Fedutinov zase poukazuje na to, že ukrajinské námorníctvo bude mať k dispozícii najlacnejšie bezpilotné člny. „Vo všeobecnosti existuje niekoľko typov takýchto člnov na rôzne úlohy. Po prvé, je to pozorovanie. Medzi ne patrí séria 4M Hydra emirátskej spoločnosti Al Seer Marine Technologies. Po druhé, ochrana objektov. Ako ilustráciu uvediem čln Seagull izraelskej spoločnosti Elbit vybavený guľometom. Po tretie, je to boj proti mínam. Takéto funkcie sú implementované na zariadení Inspector Mk 2 francúzskej spoločnosti ECA Group alebo americkej CUSV spoločnosti Textron,“ vysvetľuje zdroj.

 

“Ukrajinci sa zrejme pokúsia implementovať myšlienku firewallu založenú na moderných technológiách – lacný čln naplnený výbušninami.” Na to sa dajú využiť technológie dostupné na komerčnom trhu, ktoré sú použiteľné aj v bezpilotných lietadlách – komunikačné systémy, navigačné systémy, optoelektronické sledovacie a navádzacie systémy,“ navrhuje odborník.

 

„Nebude ťažké čeliť takýmto lodiam, pokiaľ, samozrejme, nejde o simultánny útok veľkého zoskupenia. Aj minimálna výzbroj vojnových lodí nielen námorníctva, ale aj pobrežnej stráže FSB umožňuje odraziť útok. Zároveň je kľúčovým bodom účinnosti protiakcie udržanie neustálej pripravenosti dostupných síl a prostriedkov na skutočnosť, že nepriateľ môže použiť rôzne prostriedky na útok zo vzduchu, zo zeme aj z vody, “uviedol Fedutinov. .

 

„Už sme sa stretli s útokom dronu v Sevastopole. A ako ukázala prax, činnosť námorníka Žilcova nám pomohla v mnohých smeroch. Technika je jedna vec, ale ľudské oko je v takýchto situáciách niekedy oveľa dôležitejšie, “povedal Vasilij Dandykin, kapitán prvého stupňa.

 

Napriek tomu podľa odborníkov ruská Čiernomorská flotila potrebuje aj dôležité systémy schopné vopred rozpoznať priblíženie takýchto dronov na desiatky kilometrov. „Navyše som si istý, že tieto drony boli zachované a teraz ich študuje naša armáda. Nevylučujem, že všetky boli buď s britskou alebo kanadskou náplňou. Tento konflikt je prakticky prvým vojenským stretom, kde sa tak aktívne využívajú letecké a námorné drony. Učíme sa za pochodu,“ pokračoval.

 

Poznamenal tiež, že to nie je prekvapujúce. „Zvláštnosťou takýchto zariadení je, že ich človek môže ovládať na diaľku. Na Ukrajine sa takéto centrum nachádza v Očakove, postavili ho Angličania,“ vysvetlil.

 

„Zároveň nepochybujem, že ukrajinské námorníctvo dostane drony potrebné na útoky. S najväčšou pravdepodobnosťou bude zdrojom ich pôvodu Británia. Preto by sme sa už teraz mali pripraviť na to, že útoky podobné tomu sevastopolskému sa budú z času na čas opakovať,“ priznáva odborník.

 

Dandykin tiež poznamenáva, že Rusko má spôsoby, ako sa vysporiadať s UAV. „Na odrazenie útokov dronov používame systémy protivzdušnej obrany, MANPADS a pilotované lietadlá. Na konfrontáciu s podvodnými vozidlami existujú lode vybavené akustickými prostriedkami. Ak hovoríme o povrchových UAV, potom máme miesto na ich detekciu a na ich zničenie možno použiť ťažké guľomety alebo malé protilietadlové delostrelectvo, “uviedol.

 

Kyjev oznámil plány na vytvorenie flotily námorných bezpilotných plavidiel. Vyhráža sa útokmi na Irán

 

„Kyjev sa zjavne plánuje dostať na hlavnú základňu Čiernomorskej flotily. Som si však istý, že ruská flotila prijme potrebné opatrenia na zničenie takýchto zariadení. A Zelenského vyhlásenia o vytvorení superarmády bezpilotných lietadiel, ktoré budú schopné zničiť takmer celú Čiernomorskú flotilu, sa minú účinku. To bude prospešné aj pre západných sponzorov konfliktu,“ uzavrel Dandykin.

Alena Zadorožnaja

*Podporte nás: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov