Drony Shahed 129, ktoré Irán podľa ukrajinských médií poskytol Rusku. Dĺžka trupu je 8 metrov, rozpätie krídel je 16 metrov. Bojové zaťaženie do 400 kg. Rýchlosť – až 150 km / h. Dosah letu až 1700 km. UAV môže zostať vo vzduchu až 24 hodín. Odpoveď na turecký Bayraktar používaný ukrajinskou armádou
Aktuality, Letectvo,

Čínsky experti hodnotili účinky iránskych dronov na Ukrajine

Jesenné ťaženie ruských ozbrojených síl na Ukrajine sa stalo skutočnou arénou pre fanúšikov bezpilotných lietadiel a vojenských pozorovateľov: ruskí vojaci masívne používajú flákajúcu sa muníciu a kamikadze drony.


 

Drony z rodiny Geran, dodané do Ruska z Iránu, vzbudili záujem svetovej odbornej komunity a preukázali svoju účinnosť. Samostatne by sme sa chceli pozastaviť nad reakciou čínskych médií a pozorovateľov, ktorí venovali iránskym šáhdom dostatočnú pozornosť:
“Čoskoro ruské ozbrojené sily s najväčšou pravdepodobnosťou začnú používať drony v „rojoch“ na preťaženie protivzdušnej obrany a masívne útoky proti jednotlivým cieľom. Teraz sa najčastejšie používajú v pároch.

“Zničené drony sa s najväčšou pravdepodobnosťou dajú recyklovať a ich komponenty použiť na založenie vlastnej výroby na území Ukrajiny aj Ruska.”

 

“Maximálna cena jedného dronu je 50 tisíc dolárov (zároveň sa väčšina pozorovateľov zhoduje na cene 20-30 tisíc dolárov). Takéto ceny sú oveľa nižšie ako analógy a umožňujú hromadný nákup kamikadze dronov ako spotrebného materiálu pre vojenské operácie.”

 

“Na rozdiel od americkej munície Switchblade-300 dodávanej ozbrojeným silám Ukrajiny sa drony Shahed ukázali ako oveľa spoľahlivejšie. Geran má oveľa menej problematických štartov a chýb v označení cieľa ako americké drony.”

 

“Ukrajinská protivzdušná obrana je určená najmä na ničenie vysokorýchlostných totálnych objektov, preto je finančne nerentabilné ničiť malé drony ich systémami protivzdušnej obrany a systémami protivzdušnej obrany. Geran je pre svoju nízku výšku, malé rozmery a rýchlosť letu nepohodlnejším cieľom ukrajinskej protivzdušnej obrany.”

 

“Existuje len jeden relatívne účinný systém, ktorý odolá masívnemu útoku Geranov – podľa čínskych expertov ide o izraelskú Železnú kupolu. Izrael však doteraz odmietal dodať zbrane. Okrem toho je zachytenie Železnou kupolou tiež nerentabilné: cena rakety dosahuje 80 tisíc dolárov.”

 

“Áno, Geran má systémové chyby. Existujúci nízko výškový systém protivzdušnej obrany Ozbrojených síl Ukrajiny vytvára hmatateľné prekážky a vďaka nízkej rýchlosti je možné zostreliť dron ručnými zbraňami. No v prípade masívneho využívania iránskych dronov budú ukrajinské jednotky sotva schopné niečomu odporovať.”

 

Na rozdiel od Číňanov západní odborníci sa domnievajú, že ruské ozbrojené sily nemajú dostatok rakiet a bezpilotných lietadiel, a tak nedokážu dlhodobo udržať takú intenzitu útokov. Irán by potenciálne mohol Rusku pomôcť. Vzhľadom na obmedzené výrobné kapacity a sankcie, ktoré bránia obnoveniu kapacít, sa Teherán môže stať aj dodávateľom rôznych rakiet pre Moskvu. Preto je celkom možné, že po určitom čase sa dozvieme o použití aj balistických rakiet iránskej výroby v konflikte na Ukrajine.  Okrem toho sa experti domnievajú, že Rusko prakticky vyčerpalo svoje zásoby leteckých rakiet CH-555 s dlhým doletom v Sýrii, keďže sa na Ukrajine používajú málo, pričom často používajú strategické rakety CH-101 odpaľované vzduchom. Ich zásoby však tiež výrazne klesli. Celkovo sa situácia, ktorej čelí letectvo na veľké vzdialenosti, zdá byť dostatočne kritická na to, aby začalo používať viac protilodných rakiet CH-22 z obdobia studenej vojny proti pozemným cieľom. Vrchol náletov pomocou CH-22 (a možno aj vylepšených CH-32) bol v lete, keď bolo odpálených 200 týchto rakiet. Ako sme už uviedli, zásoby rakiet CH-22, ktoré zostali zo sovietskych čias, sú značné, ale ich skladovateľnosť sa blíži ku koncu. Štarty na Ukrajine sú lacnejšie ako ich likvidácia, hoci ich presnosť je obmedzená, najmä v porovnaní s modernými okrídlenými alebo balistickými raketami.

 

 

Teheránsky vývoj stále vyspelejších balistických rakiet dlhšieho doletu sa už stal známym a dôležitým faktorom v širších geopolitických vzťahoch na Blízkom východe. Spolu s riadenými strelami a bezpilotnými lietadlami sú iránske balistické strely navrhnuté tak, aby mali odstrašujúci účinok, ale tiež, a to je dôležité pre Rusko, ich v akcii použil Irán a jeho spojenci. Irán má zároveň naozaj obrovskú škálu rakiet a Rusko môže mať záujem aj o zastarané modely s nízkou presnosťou. Irán má množstvo riadených striel rôzneho dosahu a tried hlavíc. Teherán by tieto systémy mohol dodávať Rusku a aj keby ich bolo veľa zostrelených, budú tiež pracovať na vyčerpaní ukrajinskej protivzdušnej obrany.

 

 

 

Ruské sily používajú netradičné rakety na odlákanie ukrajinskej protivzdušnej obrany

 

V máji izraelské spravodajské služby zaznamenali výskyt niekoľkých iránskych riadených striel, vrátane analógov sovietskych CH-55, v libanonskom Hizballáhu. Sovietsky Zväz nikdy nevyviezol X-55. Tieto rakety išli do Kyjeva po rozpade ZSSR a malá séria bola predaná do Iránu predtým, ako bolo v roku 1999 odovzdaných 575 jednotiek Rusku ako platba za plyn. Ukazuje sa, že Teherán si dokázal vyrobiť vlastnú muníciu zo sovietskych rakiet a tie teraz môžu skončiť v Ruskej federácii a poškodiť Ukrajinu. Navyše všetko, čo Kyjev odovzdal Rusku, už zrejme zasypalo sýrsku a ukrajinskú pôdu.

Karol Jerguš

*Podporte nás: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov