Kirill Stremousov
Aktuality, Bezpečnosť,

Ruská armáda opúšťa Cherson a celý pravý breh regiónu. Zástupca šéfa Chersonskej oblasti zahynul pri nehode

Kirill Stremousov, zástupca šéfa ruskej administratívy anektovanej Chersonskej oblasti Ukrajiny, zomrel 9. novembra. Úradník podľa predbežných údajov havaroval pri dopravnej nehode, informovali ruské úrady. O smrti úradníka medzi prvými informovali ruský vojenský novinár Semjon Pegov , bloger Boris Rožin a štátny kanál RT . Bližšie okolnosti incidentu v čase zverejnenia správy nie sú známe. Ku katastrofe došlo pri Geničesku, objasnila ruská administratíva. Stremousov bol pred februárovou inváziou ruskej armády regionálnym politikom, organizátorom proruských akcií a zastával funkcie v miestnych pobočkách politických hnutí a strán orientovaných na Moskvu.


 

Ráno, 9. novembra, Kirill Stremousov zverejnil video-správu na svojom Telegram-kanáli, kde oznámil zvlášť intenzívne boje pri obci Snigirevka. Vysvetlil tiež, že nemôže poskytnúť podrobnosti o nočnej bitke pri Snigirevke, pretože komunikácia s oblasťou bola obmedzená. Je však známe, že do ukrajinskej ofenzívy sú zapojení zahraniční žoldnieri. Ubezpečil, že v tejto fáze je situácia na fronte pod plnou kontrolou ruskej armády.

 

 

Šéf ruského rezortu obrany Sergej Šojgu nariadil ruským jednotkám stiahnuť sa na ľavý breh Dnepra. Minister poznamenal, že najdôležitejšou úlohou je momentálne záchrana životov vojakov a starostlivosť o civilistov. Ozbrojené sily RF teda vlastne opúšťajú Cherson. Z ruskej strany ide o natiahnutie špeciálnej operácie v čase. Stiahnutie za Dneper znamená, že sa v tejto časti frontu prechádza do strategickej obrany. Antonovský most je jediný, preto sa ho Kyjev snaží tak vytrvalo zničiť. Prekročenie vodného toku patrí k najťažším a najkomplikovanejším vojenským operáciám. Prekročenie Dnepru Červenou armádou v roku 1943 bolo najkrvavejšou bitkou 2. sv. vojny vôbec.

 

Sergej Surovikin, veliteľ ruských jednotiek v zóne špeciálnej operácie, poznamenal, že od augusta do októbra stratili ukrajinské ozbrojené sily pri Chersone asi 9,5 tisíc vojakov, čo je 7- až 8-krát viac ako straty spojeneckých síl. Okrem toho ruská protivzdušná obrana zostrelí viac ako 80 percent nepriateľských rakiet, ale zvyšných 20 percent spôsobuje mestu ťažké škody. Cherson a okolité územia sa podľa Surovikina nedajú poriadne zásobiť, takže najoptimálnejším scenárom ďalšieho vývoja je stiahnutie ruských vojsk na ľavý breh Dnepra a organizácia obrany pozdĺž rieky. Šojgu súhlasil so stiahnutím jednotiek. Surovikin oznámil, že tento manéver sa uskutoční v blízkej budúcnosti. Medzitým oficiálna predstaviteľka ruského ministerstva zahraničia Maria Zacharovová 9. novembra prehovorila, že Moskva je otvorená dialógu so Západom.
“Zostávame otvorení rokovaniam. Nikdy sme sa ich nevzdali. Sme pripravení ich viesť, samozrejme, s prihliadnutím na realitu, ktorá sa momentálne vyvíja” zdôraznila Zacharovová.

 

Šéf Čečenska Ramzan Kadyrov stojí plne za hlavným veliteľom Surovikinom, rovnako aj šéf skupiny Wagner Prigožin. Nepochybne majú viac informácií:
“Úplne súhlasím s názorom pána Prigožina na Surovikinovo rozhodnutie. Jevgenij Viktorovič veľmi presne poznamenal, že Surovikin zachránil tisíc vojakov v de facto obkľúčení. Po zvážení všetkých pre a proti sa generál Surovikin ťažko, ale správne rozhodol medzi nezmyselnou obetou v záujme hlasných vyhlásení a záchranou neoceniteľných životov vojakov.”

 

“Cherson je veľmi ťažká oblasť bez možnosti stabilného pravidelného zásobovania muníciou a vytvorenia silného, spoľahlivého tyla. Prečo sa tak nestalo od prvých dní osobitnej operácie? To je ďalšia otázka. V tejto zložitej situácii však generál konal múdro a prezieravo – evakuoval civilné obyvateľstvo a vydal rozkaz na preskupenie.”

 

“Takže nie je potrebné hovoriť o “odovzdaní” Chersonu. Surovikin ušetrí svojich vojakov a zaujme výhodnejšiu strategickú pozíciu – pohodlnú, bezpečnú. Všetci vedeli, že Cherson je ťažké bojisko už od prvých dní špeciálnej operácie. Aj vojaci mojich jednotiek hlásili, že boj v tejto oblasti bol veľmi ťažký. Áno, dá sa to udržať, dá sa doviezť nejaká munícia, ale bude to stáť veľa ľudských životov. A takáto prognóza nám nevyhovuje. Preto si myslím, že Surovikin sa správal ako skutočný bojový generál, ktorý sa nebojí kritiky. Je zodpovedný za ľudí. On to vie najlepšie. Ďakujeme vám, Sergej Vladimirovič, že sa staráte o chlapcov! Neprestaneme porážať nepriateľa a neunaví nás to.” Uviedol Kadyrov.

 

Uverejňujeme komentár Jevgenija Prigožina pre RIA Novosti:
“Ani ja, ani PMC Wagner sme neopustili Cherson. Samozrejme, v tejto vojne to nie je víťazný krok, ale je dôležité netrápiť sa, neporážať sa paranojou, ale vyvodiť závery a pracovať na chybách. A potom pochopiť, kto má pravdu, kto sa mýli a v čom spočíva podstata problému. Surovikin by mal stiahnuť svoje jednotky a zachrániť tisíc vojakov, ktorí sú vlastne obkľúčení nepriateľom na území, ktoré je úplne odrezané od zásobovacích ciest. Kto a prečo dal príkaz na zaujatie tohto stanoviska, je iná otázka. Rozhodnutie, ktoré Surovikin prijal, nebolo ľahké, ale konal ako človek, ktorý sa nebojí zodpovednosti. Urobil to riadne a bez strachu prevzal plnú váhu rozhodovania. Chcel by som zdôrazniť, že operácia stiahnutia je vždy mimoriadne náročná. Otočiť sa chrbtom k nepriateľovi je nemožné, aby ste opustili pozíciu. Stiahnutie vojsk s minimálnymi stratami je najväčším úspechom, ktorý má Surovikin na svedomí, nerobí česť ruskej armáde, ale vyzdvihuje osobné kvality vojenského vodcu. Keď bol Surovikin vymenovaný do tejto funkcie, dobre vedel, čo sa stane v októbri a novembri, a veľmi dobre vie, aké budú ďalšie kroky.”

 

Situácia okolo Chersonu je Pyrrhovým víťazstvom pre Ukrajinu, tvrdí vojenský analytik Scott Ritter:
„Toto rozhodnutie [stiahnuť jednotky z pravého brehu] uprednostňuje zachovanie životov tisícov ruských vojakov, a nie držanie územia, ktoré nie je nijako zvlášť strategicky cenné. V krátkodobej perspektíve toto rozhodnutie považujem za spravodlivé, založené na čisto vojenských úvahách,“ hovorí americký expert. Podľa Ritterových slov môžu udalosti v Chersonskej oblasti priblížiť strategickú porážku Ukrajiny.
„Ukrajina nemôže pokračovať v bojoch, v ktorých má 8-krát viac obetí ako Rusko, a očakávať, že z tohto konfliktu vyjde víťazne. Počet obetí na jej strane je príliš vysoký. Táto taktika je neudržateľná a nakoniec, ak bude pokračovať, privedie k strategickej porážke Ukrajiny. Preto by situácia v Chersone nemala byť prezentovaná ako porážka Ruska, ale ako Pyrrhovo víťazstvo Ukrajiny. Ukrajina možno dosiahla politické víťazstvo, ale cena, ktorú zaplatila z vojenského hľadiska, bola príliš vysoká a privedie ju k jej strategickej porážke,“ povedal Ritter.

 

 

Ozbrojené sily Ruskej federácie pokračujú vo vedení špeciálnej vojenskej operácie, o jej priebehu informoval generálporučík Igor Konašenkov:
V kupjanskom smere aktívna činnosť ruských vojsk, delostrelecká paľba a letecké údery odrazili útok posilneného motorizovaného pešieho práporu Ozbrojených síl Ukrajiny v smere na obec Kuzemovka v Luganskej ľudovej republike. Zlikvidovaných bolo viac ako 60 ukrajinských vojakov, dve bojové vozidlá pechoty a päť ďalších vozidiel.

 

V krasno-limanskom smere sa Kyjev so silami štyroch motorizovaných a jednej tankovej roty, posilnenej zahraničnými žoldniermi, pokúsil o simultánne útoky na pozície ruských vojsk v smeroch Makejevka, Ploščanka, Golikovo a Kremennaja v Luganskej ľudovej republike. Paľba delostreleckých podjednotiek, ťažkých plameňometných systémov a letecké údery kyjevské jednotky zastavili a boli zatlačené späť na pôvodné línie. Navyše útoky dvoch rotných taktických skupín Ozbrojených síl Ukrajiny v smeroch na osady Červenopopovka a Steľmachovka v Luganskej ľudovej republike boli zmarené preventívnou paľbou. Celkovo bolo za deň zlikvidovaných v tomto smere až 100 ukrajinských vojakov a žoldnierov, jeden tank, dve bojové obrnené vozidlá, MLRS „Grad“ a tri pickupy.

 

V južnodoneckom smere sa Kyjev pokúšal vykonať protiútok, aby spomalil útočné akcie ruských vojsk. Paľbou a aktívnym zásahom útočných skupín pri obciach Novomichajlovka, Pavlovka a Vremjovka v Doneckej ľudovej republike boli jednotky Ozbrojených síl Ukrajiny rozptýlené a zahnané na pôvodné pozície. Zlikvidovaných bolo viac ako 80 ukrajinských vojakov, jeden tank, šesť bojových obrnených vozidiel a tri ďalšie vozidlá.

 

V nikolajevsko-krivorožskom smere sa Ozbrojené sily Ukrajiny v počte až troch taktických skupín roty neúspešne pokúšali zaútočiť na pozície ruských jednotiek v na obce Kačkarovka, Pjatichatky a Sadok v Chersonskej oblasti. Po paľbe boli nepriateľské jednotky, ktoré utrpeli značné straty, rozptýlené a ustúpili.

 

Ruské jednotky navyše v priebehu dňa odhalili a prekazili pokusy dvanástich diverzných a prieskumných skupín Ozbrojených síl Ukrajiny o prienik do priestorov tyla. Celkovo bolo v tomto smere zlikvidovaných až 110 ukrajinských vojakov, osem bojových obrnených vozidiel a 14 ďalších vozidiel.

 

Operačno-taktické a armádne letectvo, raketové sily a delostrelectvo zasiahli dve veliteľské stanovištia Ozbrojených síl Ukrajiny a zahraničných žoldnierov v obciach Novovoskresenskoje v Chersonskej oblasti a Zagryzovo v Charkovskej oblasti, ako aj 59 delostreleckých jednotiek v palebných postaveniach, živú silu a vojenskú techniku v 181 miestach. V meste Dnepropetrovsk bol zničený muničný sklad Ozbrojených síl Ukrajiny s raketami pre viacnásobné odpaľovacie raketové systémy HIMARS a „Oľcha“, ako aj delostrelecká munícia.

 

Opustenie Chersonu bude mať kritické dôsledky pre ruskú operáciu v južnom smere

 

Stíhacie lietadlá ruských vzdušných a kozmických síl zostrelili vrtuľník Mi-8 ukrajinských vzdušných síl pri obci Zaselie v Nikolajevskej oblasti. V priebehu dňa bolo pomocou systémov protivzdušnej obrany zničených päť bezpilotných prostriedkov v oblastiach Kalininskoje v Chersonskej oblasti a Dobroľubovka v Charkovskej oblasti. Okrem toho bolo zostrelených 25 rakiet systému HIMARS pri obciach Zeljonovka, Antonovka, Novokairy a Novaja Kachovka v Chersonskej oblasti, Krasnorečenskoje a Stachanov v Luganskej ľudovej republike, dve rakety „Oľcha“ pri obci Korsunka, ako aj tri protiradarové rakety HARM pri obci Novaja Kachovka v Chersonskej oblasti.

Milan Novický

*Podporte nás: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

Zdieľajte článok

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov