Ilustračné foto
Aktuality, Bezpečnosť,

Anglosféra si buduje nový pôsobivý blok

Michael Lind publikoval v The National Interest článok s názvom „Anglosféra potrebuje colnú úniu“. Podtitul znie: “Päť krajín “jadra anglosféry” by samo osebe predstavovalo veľmi pôsobivý ekonomický blok.”


 

Lind má vo svojich zahraničnopolitických názoroch blízko k realistom. Vo všeobecnosti je zástancom takzvaného „demokratického nacionalizmu“, ktorý sa datuje od Alexandra Hamiltona. Podľa sociálno-ekonomického presvedčenia je zástancom ľavicových názorov. Lind je autorom mnohých najpredávanejších kníh, ako napríklad The Radical Center: The Future of American Politics (2001), The Hamilton Republic: A Reading in the American Democratic Nationalist Tradition (1997) a najnovšie The New Class War: Saving Democracy z manažérskej elity (2020).

 

Michael Lind v článku odôvodňuje potrebu, aby Spojené štáty viedli colno-ekonomickú úniu, ktorá by zahŕňala Spojené štáty americké, Kanadu, Veľkú Britániu, Austráliu a Nový Zéland. Európa je celkom jasne ohraničená. A, samozrejme, nepredpokladá sa žiadny celozápadný voľný obchod. Preto dôraz na colnú úniu.

 

Zaujímavý citát:
V tichosti a bez veľkej verejnej diskusie Kongres rozšíril definíciu americkej „Národnej technologickej a priemyselnej základne“ (NTIB) tak, aby oficiálne zahŕňala Spojené kráľovstvo, Kanadu a Austráliu; tieto krajiny sú spolu s Novým Zélandom členmi spravodajskej služby Five Eyes- V septembri 2021 Spojené štáty, Spojené kráľovstvo a Austrália prehĺbili svoje strategické partnerstvo v rámci trojstranného bezpečnostného paktu AUKUS.

 

…päť krajín „jadra anglosféry“ by samo osebe predstavovalo skutočne veľmi pôsobivý ekonomický blok. Pridajte 333 miliónov ľudí v Amerike k 67 miliónom v Spojenom kráľovstve, 39 miliónom v Kanade, 27 miliónom v Austrálii a 5 miliónov na Novom Zélande a získate potenciálny celkový trh 471 miliónov ľudí, čo je viac ako 447 miliónov obyvateľov Európskej únie po Brexite.“

 

A ďalej:
„Cieľom strategického obchodného bloku by nebola moderná forma autarkie, bola by to všeobecná priemyselná politika voči určitým strategickým odvetviam, ako je výroba mikročipov, v ktorej by sa blok snažil spojiť kolektívnu sebestačnosť s úsporami z rozsahu. , aj keby zostal otvorený obchodovaniu v mnohých alebo väčšine iných odvetví…

 

Po zlyhaní utópií stelesnených v údajnom globálnom Pax Americana a európskom federalizme po studenej vojne a v reakcii na prebiehajúcu konsolidáciu čínsko-ruského bloku počas druhej studenej vojny nemusí byť anglosférický blok s pol miliardou ľudí nakoniec tak nereálny.

 

Sir John Glubb: Priemerná dĺžka impérií bola 250 rokov

 

Skutočnosť, že myšlienka skorého a organizovaného ústupu amerického sveta k hraniciam AUKUS+ zaznela od Michaela Linda, hovorí veľa. To nemôže povedať ani Sullivan, ani Blinken. Ale Lind môže. Teraz sa táto téma stala legitímnou na diskusiu v „slušnej spoločnosti“.

Dmitrij Drobnickij

*Podporte nás: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

 

Zdieľajte článok

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov