Ilustračné foto
Aktuality, Bezpečnosť,

Útočili USA v Sýrii kvôli zabitému agentovi CIA?

Americké ozbrojené sily dnes v noci zaútočili v oblasti osady Al-Bu-Kemal na sýrsko-irackej hranici. Cieľom bol tankerový konvoj proiránskych polovojenských jednotiek prepravujúci palivo do Libanonu. Správy o obetiach sa rôznia: PressTV uviedla, že pri zásahu nebol nikto zranený, zatiaľ čo telegramový kanál Sabereen News v arabskom jazyku informoval o 25 mŕtvych a 21 poškodených autách.


 

Útoky na šiitské pozície môžu byť spojené s demonštráciou sily Iránu po rozšírení informácií o prípravách Teheránu na vojnu proti Saudskej Arábii. Po týchto správach začali USA budovať svoju vojenskú prítomnosť na severovýchode krajiny. Do tohto regiónu dorazili pôsobivé posily amerických jednotiek a posilňujú sa existujúce základne a pozície americkej armády v regióne.

 

Podľa irackých médií poslúžila ako dôvod záhadná smrť amerického občana Stefana Edwarda Teroela a kanadského armádneho kapitána Erica Cheunga v Bagdade 7. novembra. Stefan Edward Theroel bol zamestnancom vládnej organizácie USAID, no existuje verzia, že v skutočnosti bol agentom CIA pod zámienkou agentúry kontrolovanej americkým ministerstvom zahraničia. Proiránske skupiny v Iraku sú podozrivé z účasti na vražde dvoch cudzincov. Libanonské vydanie Al Mayadeen uviedlo, že okrem amerických bezpilotných lietadiel sa na operácii podieľali aj izraelské spravodajské služby.

 

Reakcia na americké manévre. Severná Kórea odpálila raketu cez námornú hranicu s Južnou Kóreou

 

V súčasnosti sa americké ozbrojené sily bez príslušných povolení a právomocí nachádzajú v Sýrii. Kontrolujú oblasti v severovýchodnej časti krajiny, v provinciách Deir ez-Zor, Al-Hasek a Raqqa. Práve tu sa nachádzajú najväčšie ropné a plynové polia v krajine. V skutočnosti americké jednotky poskytujú krytie za neskrývanú krádež sýrskej ropy.

Karol Jerguš

*Podporte nás: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

Zdieľajte článok

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov