Ilustračné foto
Aktuality, Bezpečnosť,

Antonovský most bol vyhodený do vzduchu o 5:00. Ruské jednotky sa stiahli z pravého brehu pri Chersone

Ruské jednotky dokončili stiahnutie na ľavý breh Dnepra. Jednotky protivzdušnej obrany poskytovali krytie pre trajektové prechody a zoskupenia vojsk. Kanónové a raketové delostrelecké delá bojovali s protibatériou a snažili sa čo najviac spomaliť postup Kyjeva, armáda a taktické letectvo ruských leteckých síl pracovalo na jeho jednotkách. Spolu s ruskými jednotkami bola evakuovaná časť civilného obyvateľstva. Ozbrojené sily Ruskej federácie urobili všetko, čo bolo v ich silách, aby zachránili civilistov. Hlavné komunikácie cez Dneper boli prerušené: Antonovský most bol vyhodený do vzduchu o 5:00, most Kakhovskaja o 3:00.


 

 

V dôsledku ostreľovania ozbrojenými silami Ukrajiny bol poškodený jeden z objektov VE Kachovskaja. Nie je možné presne posúdiť technický stav objektu. V prípade zlyhania vodnej elektrárne Kachovskaja, v prvom rade, osady na ľavom brehu Dnepra, prívod vody do jadrovej elektrárne Zaporožie (aj keď sú jadrové reaktory zastavené, je potrebné veľa vody ) a dodávka vody na Krym utrpí.

 

Ruské ozbrojené sily dokončili stiahnutie jednotiek a evakuovali civilistov z pravého brehu rieky Dneper na ľavý breh. Za pár dní prešlo cez 20 000 vojakov. Spolu s nimi prešli aj civilisti, ktorí sa rozhodli opustiť Cherson, ktorý by obsadili ukrajinské formácie.

 

 

Signálom na ukončenie sťahovania skupiny bolo vyhodenie do vzduchu Antonovského mosta, hlavného mosta cez Dneper pri Chersone, ktorý už utrpel v dôsledku ukrajinských raketových útokov v posledných mesiacoch. Pravdepodobne boli obavy, že Ukrajinci most opravia a budú môcť cez neho previezť vojakov.

 

Zničený bol aj neďaleký železničný most. Teraz sa Dneper zmení na prirodzenú a veľmi vážnu obrannú líniu, pokus o jeho vynútenie povedie ukrajinské jednotky ku kolosálnym stratám. Ak, samozrejme, nedôjde k ďalším „gestám dobrej vôle“. A ak sa ukrajinské jednotky nerozhodnú spustiť ofenzívu, napríklad zo strany Záporožia a takpovediac obísť.

 

Medzitým vojenskí spravodajcovia uvádzajú, že ukrajinské jednotky čelia stratám pri obsadzovaní osád v Chersonskej oblasti na pravom brehu Dnepra. Personál a vojenské vybavenie je atakovaný mínami. Podľa Daniila Bezsonova len v Oleksandrivke stratila ukrajinská armáda až čatu pechoty a tri bojové vozidlá. V iných osadách je situácia podobná.

 

Pripomeňme, že rozhodnutie stiahnuť jednotky z pravého brehu Chersonu bolo oficiálne oznámené pred niekoľkými dňami počas správy veliteľa zoskupenia vojsk v operácii, generála Sergeja Surovikina, ministrovi obrany Sergejovi Šojguovi. Konštatovalo sa, že prítomnosť ruských jednotiek na pravom brehu Dnepra v Chersonskej oblasti je nevhodná. Stiahnutie jednotiek bolo vysvetlené túžbou zachrániť životy vojakov.

 

 

 

Ozbrojené sily Ruskej federácie pokračujú vo vedení špeciálnej vojenskej operácie, o jej priebehu informoval generálporučík Igor Konašenkov:
V nikolajevsko-krivorožskom smere jednotky ruskej skupiny vojsk odiľli do pripravených pozícií na ľavom brehu rieky Dneper v prísnom súlade so schváleným plánom.

 

V kupjanskom smere sa Kyjev so silami až dvoch rôt, posilnenými nacistami a zahraničnými žoldniermi, neúspešne pokúšal zaútočiť na jednotky ruských vojsk v smere na obec Kuzemovka v Luganskej ľudovej republike. Aktívne akcie ruských jednotiek a delostrelecká paľba jednotky zastavila a tie boli rozptýlené na vzdialených prístupoch k obrannej línii. Zlikvidovaných bolo viac ako 90 ukrajinských vojakov a žoldnierov, jeden tank a štyri bojové obrnené vozidlá.

 

V krasno-limanskom smere ruské jednotky zmarili pokus dvoch posilnených čiat Ozbrojených síl Ukrajiny o útok v smere na obce Steľmachovka a Ploščanka v Luganskej ľudovej republike. Pri paľbe mal Kyjev straty až 70 zabitých a zranených vojakov, jedno bojové vozidlo pechoty a tri pickupy.

 

V južno-doneckom smere bol odrazený protiútok jednotiek Ozbrojených síl Ukrajiny v smere na obec Nikoľskoje v Doneckej ľudovej republike. Ruské delostrelectvo a armádne letectvo zničilo až 55 militantov, jeden tank a dve bojové obrnené vozidlá.

 

Operačno-taktické a armádne letectvo, raketové sily a delostrelectvo zasiahli paľbou dve veliteľské stanovištia Ozbrojených síl Ukrajiny a zahraničných žoldnierov v oblasti mesta Nikolajev a obce Suchoj Stavok v Chersonskej oblasti, ako aj 46 delostreleckých jednotiek v palebných pozíciách, živú silu a vojenskú techniku ​​v 153 miestach.

 

Pri obciach Krasnyj Liman v Doneckej ľudovej republike, Novogregorovka v Chersonskej oblasti a Novopoltavka v Nikolajevskej oblasti boli zničené tri americké protibatériové radary AN/TPQ-50.

 

Pri obci Annovka v Dnepropetrovskej oblasti bol zničený sklad paliva pre vojenskú techniku ​​Ozbrojených síl Ukrajiny. Pri obci Novoalexandrovka v Nikolajevskej oblasti bol zničený sklad delostreleckej munície Ozbrojených síl Ukrajiny.

 

Stíhacie lietadlá ruských vzdušných a kozmických síl zostrelili lietadlo Su-25 ukrajinských vzdušných síl pri obci Malomichajlovskoje v Nikolajevskej oblasti. Pri obci Rizdvjanka v Záporožskej oblasti bol vo vzduchu zničený ukrajinský vrtuľník Mi-8.

 

 

Chystajú Wagnerovci prevrat v Rusku? Video

 

Systémy protivzdušnej obrany zostrelili deväť bezpilotných lietadiel v oblastiach Golikovo a Červonopopovka v Luganskej ľudovej republike, Kirillovka, Jegorovka a Novoandrejevka v Doneckej ľudovej republike, Vasiljevka v Záporožskej oblasti a Vesjoloje a Krynky v Chersonskej oblasti. Okrem toho bolo zostrelených 21 rakiet systémov HIMARS a „Oľcha“ pri obciach Vysokoje, Tomarino, Antonovka, Nikoľskoje a Novaja Kachovka v Chersonskej oblasti, ako aj tri protiradarové rakety HARM pri obciach Guseľskoje v Doneckej ľudovej republike a Nikoľskoje a Korsunka v Chersonskej oblasti.

Karol Jerguš

*FB obmedzuje publikovanie našich príspevkov, odporúčame nás sledovať aj na Telegrame

*Podporte nás: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

Zdieľajte článok

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov