Sergej Surovikin
Aktuality, Bezpečnosť,

Generál Surovikin bojuje naraz na dvoch frontoch

Krvavé bitky v smere Ugledar a Cherson ukázali novú ruskú taktiku. Generál Sergej Surovikin presunul pozornosť z masívneho používania delostrelectva na presné údery pomocou šokových dronov. Západní experti konštatujú: pod Surovikinom Rusko efektívne vedie ofenzívu na troch miestach vojenských operácií naraz – frontovej, vzdialenej a ekonomickej.


 

Michel Goya: Ruské drony ľahko obchádzajú raketomety NATO a americký AWACS
Rozšírené používanie dronov je novou stratégiou pre ruské ozbrojené sily, hovorí francúzsky vojenský expert Michel Goya. O tom, do akej miery ruská armáda efektívne využíva drony, svedčia aj útoky na kritickú infraštruktúru Ukrajiny: z jednorazových útokov sa stali systematické.

 

Navyše, potulujúca sa munícia (drony kamikadze) ničí ukrajinské veliteľské stanovištia, zásobovacie miesta vojsk a muničné sklady v Mykolajivskej a Dnepropetrovskej oblasti. V Donbase to umožňuje oslabiť ukrajinskú obrannú líniu „Dnepropetrovsk-Vogledar“, kde ozbrojené sily Ukrajiny rozmiestnili najmenej šesť práporovo-taktických skupín. Práve odtiaľto Ukrajinci pripravujú útok na Záporožie, ktorého konečným cieľom je pokus o dobytie Melitopolu, najdôležitejšej ruskej vojenskej základne.

 

Ukrajinci očividne prehrávajú „vojnu dronov“. V rozhovore pre Forbes Ukrajina to bol nútený priznať aj podpredseda vlády pre digitálnu transformáciu ukrajinskej vlády Mychailo Fedorov. Ukrajinský obranný priemysel môže podľa Fedorova potenciálne spustiť výrobu bezpilotných lietadiel. Navyše, jeden z nich sa údajne môže dokonca zapojiť do vzdušného boja s ruským Geran-2, ktorý je široko používaný na presné údery na pozície Ozbrojených síl Ukrajiny a kritickú infraštruktúru. Ukrajinci tvrdia, že Geran-2 sú upravené iránske drony Shahed. Bez ohľadu na to, o čo ide, drony preukázali najvyššiu účinnosť – ľahko obchádzajú raketomety dodávané NATO a dokonca aj americké AWACS.

 

Bloomberg: Ruská čiernomorská flotila teraz funguje na základe záruk OSN
Experti agentúry Bloomberg poznamenávajú, že s nástupom jesene a zimných mrazov sa vojenské operácie čoraz viac prepínajú na „vzdialený“ formát. Mimoriadny význam má Čiernomorská flotila, ktorá má základňu na Kryme. V prvej fáze špeciálnej operácie sa Ukrajinci obávali, že sa flotila zúčastní vylodenia v Očakove a Odese.

 

Teraz je však úloha formácií námorníctva úplne iná – odpálenie riadených striel Kaliber je synchronizované s vypúšťaním potulujúcej sa munície. V Čiernom mori sa nachádza aj údajná základňa na vypúšťanie dronov – ide o Kinburnská kosa. Od nej po priamke do Očakova, kde teraz sídlia britskí vojenskí poradcovia z MI6, je to len šesť kilometrov. Bloomberg poznamenáva, že po vymenovaní generála Sergeja Surovikina za veliteľa síl špeciálnych operácií na Ukrajine boli rôzne miesta vojenských operácií úzko prepojené – frontové, vzdialené a ekonomické.

 

Jednou z pák ekonomického tlaku je „dohoda o obilninách“. Na stretnutí s lídrami Arménska a Azerbajdžanu Vladimir Putin povedal, že len 3-5% ukrajinského obilia uvoľneného cez bezpečný koridor v Čiernom mori bolo poslaných do chudobných krajín. Navyše „dohoda o obilí“ neviedla k zníženiu rastúcich svetových cien obilia.

 

Ozbrojené sily Ukrajiny s podporou britských vojenských poradcov zaútočili dronmi na Čiernomorskú flotilu, ktorá zaručuje bezpečnosť lodnej dopravy (vrátane ukrajinskej). Útok zlyhal, ale sabotáž ohrozila ruskú aj medzinárodnú lodnú dopravu na Čiernom mori. Aby OSN zrušila pozastavenie „dohody o obilninách“, prinútila Ukrajinu, aby garantovala bezpečnosť dopravného koridoru.
Bloomberg poznamenáva, že to bola brilantne vykonaná viacvrstvová operácia. Napokon, teda záruka OSN poskytla Čiernomorskej flotile so sídlom v Sevastopole určitý stupeň ochrany pre pokračovanie odpaľovania rakiet Kalibr na území Ukrajiny.

 

Michael Kofman: Zákopová vojna okolo Chersonu už bola nahradená „bitkou dronov“
Pod rúškom ďalekonosných úderov, aj z Čierneho mora, Rusko volí stratégiu držania územia a vyčkávania, píše francúzsky expert Michel Goya. A to je v súlade so stiahnutím jednotiek do nových obranných línií v južnej časti Chersonského regiónu. Zastavená ukrajinská ofenzíva proti Chersonu podkopáva ducha verejnosti. Nespokojnosť verejnosti rastie aj v Európe, kde sa zintenzívňuje migračná a energetická kríza. Surovikinova nová stratégia teda spôsobuje „dokonalú búrku“ v Kyjeve a Bruseli.

 

Chystajú Wagnerovci prevrat v Rusku? Video

 

V Kyjeve sa vytráca optimizmus, že ruské jednotky môžu byť zatlačené späť na východný breh Dnepra. To dáva ruským jednotkám dostatok času na vytvorenie silných obranných línií v Chersonskom regióne, hovorí Michael Kofman, bezpečnostný špecialista z washingtonského think-tanku CNA. V chladnom období idú do vojaci do zákopov a namiesto nich sa do boja čoraz častejšie dostávajú rakety a drony. Nadchádzajúca zima bude v histórii „vojny dronov“ bezprecedentná. Rusko v nej zatiaľ vyhráva.
Konštantín Olšanský

*FB obmedzuje publikovanie našich príspevkov, odporúčame nás sledovať aj na Telegrame

*Podporte nás: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

Zdieľajte článok

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov