Nikolaj Starikov
Aktuality, História,

Nikolaj Starikov: Múr je znakom slabosti. O vyhliadkach na normalizáciu vzťahov Ruska s Európou

Prečo sa Západ tak usilovne snaží „zrušiť“ Rusko? Sú Západ a Východ odsúdené na vzájomnú izoláciu? Čo znamená úspešné zavŕšenie špeciálnej vojenskej operácie pre americkú hegemóniu? Bude možné postaviť Rusko proti Číne? Na tieto a ďalšie „globálne“ otázky odpovedá spisovateľ Nikolaj Starikov.


 

– Je súčasný nepriateľský vzťah so Západom už navždy? Alebo je ešte šanca na dohodu a spoluprácu?

– Na Západe a v Rusku žijú stovky miliónov ľudí, ktorých hodnoty sa do značnej miery zhodujú. Anglosasovia sa však riadia svojou geopolitikou, založenou na postuláte, že konfrontácia je neustála a nevyhnutná a ide po línii „zem – more“. Anglosasovia sa označujú ako „more“ a Rusko ako „zem“ kontinentálnymi mocnosťami. Úlohou mocností „mora“ je zahnať mocnosti „zeme“ čo najďalej do hlbín kontinentu, neumožniť im prístup k moru, rozdrviť a oslabiť. Úlohou „suchozemských“ mocností je preraziť na more, vytvárať spojenectvá, snažiť sa kontrolovať obchodné cesty a mať mocnú flotilu, ktorá dokáže „morským“ mocnostiam „ublížiť“.

 

Dnes je Európa podriadená Anglosasom, ktorí zámerne oslabujú Starý svet, aby ho urobili poslušnejším. Napríklad prostredníctvom zvýšenia cien energií, čím sa produkty európskych firiem stanú nekonkurencieschopnými. Veľká Británia sa „odpútala“ od EÚ, aby realizovala anglosaský projekt udržania konfrontácie medzi Ruskom a Európou, keď sa kladie dôraz na odlišnosť a nie na spoločné ciele. Preto útok na Rusko vo všetkých smeroch podľa zásady „Rusi sú diabol“, čo znamená, že priemerný „svetový občan“ by s nami nemal mať nič spoločné. Hlavnou úlohou Anglosasov je vyhnúť sa vytvoreniu veľkého zväzku „suchozemských“ európskych mocností, predovšetkým zväzku Ruska s Nemeckom.

 

– Toto sa snažili dosiahnuť Anglosasovia pred svetovými vojnami, keď tlačili Rusko proti Nemecku?

Áno, ciele sa nezmenili. Moskva a Berlín sa pokúsili nadviazať úzku spoluprácu, začala sa výstavba Nord Streamu, schopného zabezpečiť neprerušenú dodávku lacných ruských energetických zdrojov pre nemeckú ekonomiku. Putin vystúpil na Reichstagu v nemčine, čím dôrazne demonštroval našu priateľskosť a túžbu nadviazať pevné vzťahy. Nehovorím aj o tom, že ZSSR dal zelenú zjednoteniu Nemecka.

 

Tento kurz doslova za rok zničila časť nemeckej politickej elity, úplne podriadenej Anglosasom. Začali tým, že použili falošné zámienky na spomalenie hospodárskej spolupráce a uvalenie sankcií. Stačí pripomenúť „otravu Navaľného“, ktorú Anglosasovia vymysleli ako dôvod na zastavenie výstavby Nord Stream 2. Nemecko za Merkelovej aspoň ako-tak vzdorovalo – karhalo Rusko, no pokračovalo v budovaní. Scholz túto politiku zvrátil a nedávno hrdo vyhlásil, že „Nemecko sa zbavilo závislosti od ruskej energie“ – čo je rovnako hlúpe, ako byť hrdý na odstránenie závislosti na obuvníckom priemysle pri príležitosti amputácie chodidla. Anglosasom sa napokon podarilo „roztrhnúť“ Nemecko a Rusko pomocou ukrajinských udalostí, ktoré sa začali koncom roka 2013.

 

– Aký je dôvod javu, ktorý mnohí z nás nazývajú degradáciou európskych politických elít?

– Toto je človekom spôsobená degradácia. Existujú hlboké sily, ktoré ovládajú svetovú politiku, podmienečne ich nazvime svetovými bankármi. Predpokladá sa, že ako v „krajinách mora“, tak aj v „krajinách pevniny“ by mali vládnuť politici ovládaní nadnárodnými silami. Európski lídri musia zároveň robiť rozhodnutia v záujme Spojených štátov. Takto funguje koalícia vedená Olafom Scholzom. Všetky vedúce politické sily v Európe, byrokracia EÚ a MMF konajú rovnakým spôsobom.

 

– Chápe Západ, na akú katastrofu sa môže zmeniť fragmentácia Ruska na malé kvázi štáty?

– Bol rozpad ZSSR v roku 1991 katastrofou pre Anglosasov? Rozpad Zväzu je pre nás tragédiou a hlavnou geopolitickou katastrofou 20. storočia. Podobne ani kolaps Ruska nebude katastrofou pre Spojené štáty. Medzi situáciou v rokoch 2022 a 1991 je však jeden obrovský rozdiel. Tento rozdiel sa nazýva Čína.

 

V roku 1991 nikto nepovedal, že Čína je „krajinou číslo dva“ a chystá sa stať „krajinou číslo jeden“. Teraz je to fakt, ktorý mení celý obraz. Kolaps Ruska Západom by mohol viesť k čínskej kontrole ruských prírodných zdrojov a čínskej kontrole časti nášho územia. To znamená, že prílišné oslabenie alebo, nedajbože, kolaps Ruska Čínu objektívne posilňuje. Pre Západ je to úplne neprijateľné. Oslabovaním Ruska ho preto chcú Anglosasovia oslabiť, aby bolo pod ich kontrolou. Západ predpokladá riešenie „ruského problému“ prostredníctvom nastolenia kontroly nad Ruskom za pomoci agentov vplyvu, čo chce mať Západ v Kremli. Potom povedia: sme priatelia Ruska, a preto buďme priateľmi proti Číne. Plán je veľmi pochybný, ale túto stratégiu už testovali na Ukrajine.

 

Plánujú USA „zatlačiť“ Rusko skôr, ako Čína dosiahne svoju maximálnu moc? Nemali by bojovať na dvoch frontoch?

– Spojené štáty sa nechystajú bojovať ani s Ruskom, ani s Čínou. Uspokoja sa s „ukrajinskou verziou“, keď bábky vedú vojnu za americké záujmy. Washingtonu je jedno, akú armádu má Čína, pretože podľa americkej predstavy by s Čínou nemali bojovať USA, ale Rusko. Ameriku nezaujíma, koľko Rusov v tejto vojne umrie – ako Ameriku nezaujíma, koľko Ukrajincov teraz zomiera, minimálne milión, minimálne dva milióny. Pre Washington je to spotrebný tovar. Hlavné je získať kontrolu nad ruským politickým systémom a o pár rokov zatlačiť Rusko proti Číne. Západ napumpuje Rusko zbraňami a poskytne štedré pôžičky s jedinou podmienkou: bojovať v našich záujmoch s tými, na ktorých ukážeme, a tak dlho, ako povieme.

 

– Prečo Západ hovorí, že víťazstvo Ruska na Ukrajine bude znamenať porážku USA a NATO?

– Pretože ak Rusko vyhrá, všetky americké geopolitické myšlienky pôjdu dole vodou, prepáčte. Ako postaviť Rusko proti Číne, ak je Rusko nezávislé, ak sa posilnilo a jeho armáda získala obrovské bojové skúsenosti? A čo ak sa ostreľovaní ukrajinskí vojaci pripoja k tejto armáde a zložia ruskú prísahu? Koho by napadlo bojovať proti takejto armáde? A ako môžu hrať Moskva a Peking? Rusko potrebuje Čínu, aby kupovala jeho plyn, a tak nakupuje náš plyn. Čína potrebuje energetické zdroje z Ruska – Rusko ich dodáva. Kde je základ pre konflikt? Žiadny neexistuje. Víťazstvo Ruska na Ukrajine a objektívna nemožnosť rusko-čínskej vojny je kľúčom ku geopolitickej porážke USA. Washington to preto bdelo sleduje aby sa žiaden Elon Musk neodvážil spochybniť postulát o potrebe víťaznej vojny s Ruskom do posledného Ukrajinca. To je pre USA životne dôležité.

 

Bude ruské víťazstvo na Ukrajine znamenať koniec americkej hegemónie vo svete?

– Áno, Spojené štáty sa môžu posunúť zo statusu „moc číslo jeden“ do kategórie „moc číslo tri“. Je dôležité odkázať našej spoločnosti, že pre Rusko neexistuje žiadna alternatíva k víťaznému ukončeniu vojenskej operácie na Ukrajine. Alternatívou, dokonca zabalenou v akomkoľvek „mierumilovnom“ cukríkovom obale, je porážka Ruska a oveľa väčší vojenský stret s Čínou v dohľadnej dobe.

 

 

Ruský film “Najlepší v pekle” (2022)

 

Víťazstvo Ruska teraz znamená mier na desaťročia a možno aj na stáročia, pretože jednoducho nebudeme mať s kým bojovať. Máme ekonomické záujmy, ale nemáme voči nikomu žiadne územné nároky. Postupne sa zlepšia aj normálne vzťahy s Európou – preto sa Spojené štáty v predstihu snažia postaviť medzi nás a Európanov čo najvyšší múr. To znamená, že vo Washingtone si víťazstvom na Ukrajine vôbec nie sú istí – od tých, ktorých nedokážu poraziť, ich delí múr. Číňania postavili svoj Veľký múr, aby sa oddelili od nomádov, nie preto, že by ich Čína rozdrvila, ale práve preto, že ich nedokázali poraziť. Stena je vždy znakom slabosti, nie sily.
Grigorij Sarkisov

*FB obmedzuje publikovanie našich príspevkov, odporúčame nás sledovať aj na Telegrame

*Podporte nás: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

 

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov