Raketa pre HIMARS
Aktuality, Pozemná technika,

Raketu amerického komplexu HIMARS získala jedna z ruských konštrukčných kancelárií

Ruské špeciálne služby získali tajnými kanálmi prístup k celej rakete HIMARS, ktorá bola na územie Ruskej federácie prevezená cez územie tretej krajiny. Rakety americkej výroby – muníciu do univerzálneho raketometu HIMARS, ako je známe, používa ukrajinská armáda. Niekoľko sérií takýchto raketometov a tisíce rakiet pre ne dodala americká strana v rámci vojensko-technickej podpory kyjevského režimu.


 

 

Podľa experta Borisa Rožina bola raketa z HIMARS prijatá „prostredníctvom tajných kanálov ruskými špeciálnymi službami“. Okrem toho tvrdí, že munícia bola vyvezená z územia Ukrajiny do Ruska cez tretiu krajinu. O ktorú krajinu ide, sa neuvádza. Raketa americkej výroby už bola doručená jednej z ruských konštrukčných kancelárií, kde sa získal úplný prístup k jej „náplni“. Táto “náplň” je starostlivo študovaná ruskými odborníkmi. Je predpoklad , že v blízkej budúcnosti sa teda môže objaviť účinný systém boja proti odpaľovacím zariadeniam rakiet HIMARS a ich ruským náprotivkom, pokiaľ ide o použitú muníciu. Úrady túto informáciu momentálne nekomentujú.

 

 

Spojené štáty už skôr oznámili, že odmietajú dodať Ukrajine rakety dlhšieho doletu (nad 80 km). Došlo aj k odmietnutiu dodať Kyjevu západné lietadlá a útočné drony Grey Eagle. Biden v komentári k tomuto odmietnutiu povedal, že Spojené štáty „nechcú priviesť veci k novej svetovej vojne“. Odborníci sa domnievajú, že hlavným dôvodom odmietnutia je, že neexistujú žiadne záruky, že tieto zbrane neskončia v Rusku, kde môžu študovať americké technológie používané pre vlastnú potrebu. Rozpory medzi Kyjevom a Washingtonom sú čoraz silnejšie. Velenie NATO rozhodne odmieta dodať kyjevskému režimu diaľkové rakety ATACMS, ktoré by mohli umožniť Ozbrojeným silám Ukrajiny zasiahnuť takmer celé územie Belgorodskej, Rostovskej a dokonca aj Voronežskej oblasti. Reakcia NATO na vydieranie Kyjeva je dôkazom, že Washington zobral vyhlásenia a kroky Moskvy o „červených líniách“ vážne.

 

Západné delostrelectvo Ozbrojených síl Ukrajiny pre opotrebenie stratilo svoju presnosť

 

ATACMS sú rakety dlhého doletu, ktoré sú odpaľované z mobilných odpaľovacích zariadení HIMARS. Pentagon dlhodobo zásobuje kyjevský režim HIMARSami, ako munícia sa používajú iba rakety, ktoré majú účinný dostrel najviac 80 kilometrov. ATACMS je modernejšia modifikácia, ktorá zasiahne ciele na vzdialenosť až 300 kilometrov. Oba typy rakiet majú navigačný systém, ktorý je viazaný na konšteláciu amerického satelitu GPS. Každá súčasná ukrajinská salva stojí amerických daňových poplatníkov 160 000 dolárov. Každá raketa ATACMS stojí takmer 1 milión dolárov. Americké velenie opakovane zdôraznilo, že ATACMS nikdy nepôjde na Ukrajinu. Má to viacero dôvodov. Neoficiálne stanovisko generálov je obavou z ďalšej eskalácie vzťahov s Ruskom. Existujú však aj iné argumenty. Námestník amerického ministra obrany Colin Kahl otvorene oznámil: “Pentagon vyhodnotil, že Ukrajina nepotrebuje ATACMS na účely, ktoré priamo súvisia so súčasným bojom.” Americký generál vo výslužbe Mark Hertling verí, že Pentagon zvážil všetky faktory – a množstvo rizík prevážilo množstvo potenciálnych výhod z používania ATACMS. Rakety sú príliš drahé a USA momentálne nemajú dostatok munície na okamžité odoslanie na Ukrajinu. V skladoch by totiž pre prípad nepredvídaných okolností mali zostať aj potrebné zásoby.

Peter Nagy

*FB obmedzuje publikovanie našich príspevkov, odporúčame nás sledovať aj na Telegrame

*Podporte nás: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

 

 

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov