Ilustračné foto
Aktuality, Bezpečnosť,

Sťahovanie vojsk bolo kryté oddielmi výsadkárov na Antonovskom moste. Ruské letectvo a delostrelectvo “držalo” ukrajinský postup 30 km od Dnepra

Velenie ruského zoskupenia dokončilo presun jednotiek Ozbrojených síl RF na ľavý breh Dnepra v Chersonskom smere, formácie a jednotky zaujali vopred vybavené pozície. Informuje o tom ministerstvo obrany. Za posledný deň sa hlavná pozornosť, samozrejme, upriamila na Chersonský smer, kde sa uskutočnilo preskupenie ruských jednotiek s ústupom na ľavý breh Dnepra. Tému aktívne rozptýlil Kyjev, najmä jeho Centrum pre informačné a psychologické operácie. Ukrajinská verejnosť bola v noci plná správ, že „statočné“ ukrajinské jednotky údajne obkľúčili 40-tisícovú ruskú skupinu a takmer všetkých zajali. Keďže aj na Ukrajine týmto nezmyslom veril málokto, bojovníci informačného frontu znížili počet „obkľúčených“ na 20 tisíc, potom na 10, potom oznámili šesť…


 

 

 

Sťahovanie vojsk bolo pokryté oddielmi výsadkárov na Antonovskom moste. Podľa ruského ministerstva obrany bol odchod jednotiek ruských ozbrojených síl z pravého brehu ukončený do 5. hodiny ráno, všetka technika a zbrane boli evakuované, personál sa tiež úplne presunul na ľavý breh a zaujal vopred pripravené pozície a línie . Zdôrazňuje sa, že neboli povolené žiadne personálne straty, aj keď sa Kyjev snažil zabrániť prechodu údermi raketometov HIMARS, ale protivzdušná obrana si poradila.

 

 

Pokusy ozbrojených síl Ukrajiny priblížiť sa k priecestiu boli na prelome 30-40 km od Dnepra zastavené delostrelectvom, leteckou paľbou , ako aj mínovými poliami. Za dva dni sa nepriateľovi podarilo postúpiť nie viac ako 10 km. Potvrdené bolo zničenie dvoch tankov v mínových poliach, dve samohybné delá a tri obrnené autá, ako aj viac ako 20 vojakov. Prispeli aj kamikadze drony Lancet spolu s raketometmi, ktoré zničili tri húfnice M777, dve bojové vozidlá pechoty a tri pickupy.

 

 

 

Ozbrojené sily Ruskej federácie pokračujú vo vedení špeciálnej vojenskej operácie, o jej priebehu informoval generálporučík Igor Konašenkov:
V kupjanskom smere sa tri rotné taktické skupiny Ozbrojených síl Ukrajiny neúspešne pokúsili spustiť ofenzívu pri obciach Jagodnoje, Kislovka a Vladimirovka v Charkovskej oblasti. V dôsledku paľby boli zastavené a zahnané späť na pôvodné pozície. Zlikvidovaných bolo viac ako 120 ukrajinských vojakov, dva tanky, tri bojové vozidlá pechoty, dva obrnené transportéry a päť ďalších vozidiel.

 

V krasno-limanskom smere aktívna činnosť jednotiek ruských vojsk a preventívna delostrelecká paľba narušili útok dvoch motorizovaných peších rôt Ozbrojených síl Ukrajiny posilnených poľskými žoldniermi v smere na obce Červonopopovka a Ploščanka v Luganskej ľudovej republike. Straty predstavovali deväťdesiat zabitých a zranených ukrajinských vojakov a žoldnierov a jedno bojové obrnené vozidlo.

 

V južno-doneckom smere boli zmarené pokusy motorizovaných peších rôt Ozbrojených síl Ukrajiny o protiútok v smere na obec Sladkoje v Doneckej ľudovej republike. Delostrelectvo a armádne letectvo zničilo viac ako 65 ukrajinských vojakov, jeden tank a štyri bojové obrnené vozidlá.

 

Operačno-taktické a armádne letectvo, raketové sily a delostrelectvo zasiahli deväť veliteľských stanovíšť Ozbrojených síl Ukrajiny v obciach Novaja Kamenka a Pravdino v Chersonskej oblasti, Novopetrovka a Ternovyje Pody v Nikolajevskej oblasti, Ivanovka a Štarch v Charkovskej oblasti, Bachmutskoje, Kleščevka a Novosjolka v Doneckej ľudovej republike, ako aj 52 delostreleckých jednotiek v palebných postaveniach, živú silu a vojenskú techniku ​​v 176 miestach.

 

Pri meste Nikolajev bol zničený muničný sklad 28. mechanizovanej brigády Ozbrojených síl Ukrajiny. Počas protibatériového boja bola pri dedine Zoločev v Charkovskej oblasti zničená batéria amerických ťahaných húfnic M777. Okrem toho bola pri obci Nevskoje v Luganskej ľudovej republike zničená batéria ukrajinských samohybných húfnic „Akacia“.

 

Stíhacie lietadlá ruských vzdušných a kozmických síl zostrelili pri obci Mirovka v Záporožskej oblasti vrtuľník Mi-8 ukrajinských vzdušných síl. Systémy protivzdušnej obrany zostrelili sedem bezpilotných lietadiel v oblastiach Golikovo, Krasnorečenskoe a Krivošejevka v Luganskej ľudovej republike, Makarovka, Nikoľskoje a Kirillovka v Doneckej ľudovej republike. Okrem toho bolo pri obciach Novaja Kachovka, Korsunka a Antonovka v Chersonskej oblasti zostrelených 32 rakiet amerického systému HIMARS, ako aj päť amerických protiradarových rakiet HARM pri obciach Irmino v Luganskej ľudovej republike, Jenakijevo v Doneckej ľudovej republike a Korsunka a Novaja Kachovka v Chersonskej oblasti.

Maroš Šolc

*FB obmedzuje publikovanie našich príspevkov, odporúčame nás sledovať aj na Telegrame

*Podporte nás: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

Zdieľajte článok

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov