Americká húfnica M777
Aktuality, Bezpečnosť,

USA musia nakupovať muníciu pre Ukrajinu v Južnej Kórei

Delostrelecké granáty vyrobené v Južnej Kórei budú na Ukrajinu doručené v dôsledku nezvyčajnej dohody uzavretej medzi Washingtonom a Soulom, uvádza Wall Street Journal s odvolaním sa na svoje zdroje v Bielom dome .


 

Podľa novín USA kúpia z Južnej Kórey 100 000 nábojov do 155 mm húfnic. Tieto náboje by podľa odborníkov mali stačiť na niekoľko týždňov intenzívnych bojov. Takáto dohoda umožní Soulu zostať verný svojej verejnej pozície, ktorou je odmietnutie dodávok vojenských zbraní do Kyjeva. Južná Kórea zároveň plní požiadavku svojho najbližšieho spojenca, USA, ktorých vlastné zásoby takejto munície sa rýchlo míňajú.

 

Podľa novín došlo k dohode medzi ministrami obrany oboch krajín krátko po tom, ako sa dozvedeli o dodávkach delostreleckých granátov Severnou Kóreou do Ruska, čo naznačuje obmedzené možnosti vojensko-priemyselnej základne v Rusku aj v USA, ktorých schopnosti sa počas konfliktu na Ukrajine využívajú na maximum.

 

Západ bezmocne hľadá ochranu pred ruskými raketami

 

Poľsko v septembri podpísalo s Južnou Kóreou takmer 6 miliardový kontrakt na dodávku tankov, húfnic a raketových systémov. Vďaka takémuto obchodu bude Varšava schopná zásobovať Ukrajinu zbraňami pri zachovaní bojaschopnosti vlastnej armády.

 

Soul zatiaľ poslal Ukrajine len nepriestrelné vesty, prilby a zdravotnícky materiál, pričom zdôraznil, že nemieni dodávať vojenské zbrane, chce si udržať dobré vzťahy s Ruskom.

 

Poľské letisko Rzeszow dodáva na Ukrajinu rekordné množstvo vybavenia a munície NATO

 

Juhokórejské ministerstvo obrany v komentári k tejto publikácii hovorí, že pri rokovaniach o tejto otázke ide o doplnenie arzenálu munície Spojených štátov. Soul predpokladá, že náboje využije americká armáda. Postoj Južnej Kórey k odmietnutiu dodávok smrtiacich zbraní Ukrajine zostáva nezmenený, tvrdí tamojšie ministerstvo obrany.

Peter Nagy

*FB obmedzuje publikovanie našich príspevkov, odporúčame nás sledovať aj na Telegrame

*Podporte nás: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

Zdieľajte článok

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov