Systém NASAMS vraj chráni aj Biely dom
Aktuality, Pozemná technika,

Vojenský expert o slabine už dodaných raketometov NASAMS

NASAMS sú síce schopné pomôcť Kyjevu riešiť lokálne úlohy, no prikryť nimi celé územie Ukrajiny nedokážu. Navyše sú vraj bezmocné proti ruským Iskanderom.


 

„Protilietadlové raketové komplexy NASAMS by mohli podstatne zoslabiť útok na niektoré mesto, zostreliac nejakú časť ruských krídlatých rakiet a útočných dronov. Zároveň budú absolútne neefektívne proti balistickým cieľom (a tým Iskander je – pozn. –vmi-),“ tvrdí vojenský expert, riaditeľ Centra komplexných európskych a medzinárodných štúdií Vasilij Kašin.

 

9K720 Iskander-M

 

„Dá sa predpokladať, že ak by Rusko malo informáciu o tom, ktorý objekt bude NASAMS prikrývať, pokúsilo by sa použiť na jeho zničenie Iskander, proti ktorým NASAMS nevie efektívne pôsobiť,“ zdôrazňuje expert.

 

Kompletná batéria NASAMS pozostáva zo štyroch palebných jednotiek, z ktorých každá obsahuje tri raketové odpaľovacie zariadenia zo šiestich rakiet AIM-120 AMRAAM, z jednej rádiolokačnej stanice AN/MPQ-64F1 Improved Sentinel, z jedného zariadenia určenia paľby a ďalšieho s elektronicko-optickou kamerou (MSP500).

 

NASAMS patrí medzi PVO systémy stredného dosahu a predurčený je na zisťovanie a ničenie lietadiel, helikoptér, krídlatých rakiet a dronov. Zvyčajne je nasadzovaný na ochranu kľúčových strategických objektov alebo civilného obyvateľstva. Rakety AIM-120 AMRAAM majú aktívnu rádiolokačnú samonavádzaciu hlavicu a podľa modifikácie môžu zostreľovať ciele vo vzdialenosti od 20 do 40 km. Ak budú odpaľované z lietadla, na čo boli pôvodne určené, potom majú ničivý dosah do 180 km.

 

„Odpaľovacie zariadenia NASAMS sú autonómne, je možné ich rozdeliť a prikryť nimi širokú plochu – obec, vojenskú základňu… Keďže sa však ruské údery dotýkajú celého územia Ukrajiny, tak efekt od dvoch zatiaľ dodaných komplexov bude iba lokálny,“ predpokladá Kašin.
Cena jednej čaty NASAMS je 23 miliónov USD a každej rakety AIM-120 AMRAAM je vyše 1,2 milióna USD. Čiže použiť ju na útočné drony Geraň-2, pomocou ktorých Rusko najčastejšie útočí do hĺbky ukrajinského územia, bude nákladné, dodáva expert.

 

Ozbrojené sily Ukrajiny podľa neho manévrujú so svojimi systémami protivzdušnej obrany medzi frontovou líniou a mestami v tyle. „Pritom medzi príčinami masového zasahovania ukrajinských cieľov bolo nazývané to, že Ukrajinci skoncentrovali značnú časť protilietadlových raketových komplexov pri mestách Kremennaja a Svatovo,“ poznamenal Kašin.

 

Západné delostrelectvo Ozbrojených síl Ukrajiny pre opotrebenie stratilo svoju presnosť

 

„OSU môžu umiestniť komplexy NASAMS v tyle, kde sa pripravujú vojaci a tam, kde treba prikryť veľké logistické uzly. Teda skôr na západe štátu. Čiže tam, kam Iskander nedoletí. To prinesie reálny efekt. Ak sa však NASAMS objaví niekde bližšie k frontu, tak ruské velenie ho určite bude ničiť operačne-taktickými raketami, delostrelectvom a ďalšími prostriedkami, proti ktorým je NASAMS neefektívny,“ podtrhuje vojenský expert Vasilij Kašin.
Vladimír Mikunda

*FB obmedzuje publikovanie našich príspevkov, odporúčame nás sledovať aj na Telegrame

*Podporte nás: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov