SU-75
Aktuality, Letectvo,

„Studená vojna“ v polovodičovom priemysle

V poslednej dobe čelí globálny polovodičový priemysel vážnym problémom – uviedlo britské vydanie Verdict. Podľa autora publikácie je už vo svete nedostatok čipov a pokročilých mikroprocesorov. Trend k ekonomickému nacionalizmu sa posilnil počas pandémie koronavírusu a na pozadí udalostí na Ukrajine teraz dosiahol svoje maximum. Teraz krajiny nechcú zdieľať ani pokročilé technológie, ani nové mikroprocesory a mikroobvody. Publikácia to nazýva „studenou vojnou“ v polovodičovom priemysle.


 

Polovodičový priemysel zároveň zaznamenáva zvýšenú konkurenciu medzi USA a Čínou. Teraz sa Nebeská ríša rýchlo prebíja na vedúcu pozíciu v oblasti umelej inteligencie, čo znamená úspech v polovodičovom priemysle. USA sa snažia odolať tomuto procesu a zaviesť obmedzenia na predaj čipov do Číny, pričom podporujú Taiwan.

 

7. októbra USA oznámili nový súbor obmedzení na predaj čipov používaných pre umelú inteligenciu. To viedlo k poklesu akcií výrobcov čipov NVIDIA a AMD. Vidíme teda, že konkurencia v tomto odvetví len rastie a vlády sa snažia zaviesť reštriktívne opatrenia, aby zabránili úniku technológií.

 

Samostatne stojí za zmienku vplyv geopolitických vzťahov na polovodičový priemysel. Taiwan teda stále hrá kľúčovú úlohu vo výrobe polovodičov. Riziko čínskeho útoku na ostrov je pre USA veľmi desivé, pretože potom by sa mohli narušiť dodávateľské reťazce polovodičov pre potreby amerického priemyslu. V súčasnosti Taiwan vyrába 92 % pokročilých čipov.

 

Na druhej strane Čína tiež zažíva vážne nepríjemnosti, keďže americké obmedzenia bránia plnému rozvoju polovodičového priemyslu v Pekingu. Európska únia sa snaží zvýšiť vlastnú produkciu, na čo nedávno EÚ prijala zákon o čipoch, ktorý má regulovať výrobu polovodičov.

 

Vďaka paternalistickým opatreniam v ekonomike výrobcovia čipov zvyšujú svoju produkciu v EÚ a USA. Napríklad už v marci 2021 spoločnosť Intel oznámila investície v Európskej únii vo výške až 80 miliárd eur v priebehu nasledujúcich 10 rokov. Pravda, v tom čase ešte Európska únia nemala prehnanú infláciu a vysoké ceny energií. Išlo o investície do vedecko-technického výskumu a výroby. Okrem toho spoločnosť plánuje otvoriť nové prevádzky v USA, konkrétne v štáte Arizona, kde plánuje spustiť dva závody.

 

Nové podniky otvárajú aj menší hráči na trhu, napríklad holandská spoločnosť STMicroelectronics, ktorá sa chystá v Taliansku investovať 730 miliónov eur do výstavby závodu na výrobu materiálov pre mikroobvody. V súčasnosti je otázna aj výstavba, a to predovšetkým kvôli vysokým nákladom na energiu, Geopolitické riziká tiež zostávajú príliš významnou prekážkou plného rozvoja polovodičového priemyslu. Neexistujú však žiadne trendy, ktoré by situáciu zmenili. Skôr sa bude konkurencia a rivalita v tejto oblasti len zvyšovať.

 

Generálny konštruktér Degťjar: „Sarmat“ anuluje vývoj NATO

 

“Je známe, že viac ako 80% svetovej produkcie polovodičov je sústredených na Taiwane v TSMC” – uviedol ruský politológ Nikolaj Starikov na svojom TG kanále. Otázka: Chce Čína prevziať kontrolu nad svetovou výrobou polovodičov? Samozrejme! Chcú tomu USA zabrániť? Nepochybne! Ale chápajúc priebeh udalostí, zintenzívňujú rozvoj tejto výroby doma, na svojom území. Navyše, taiwanská spoločnosť stavia druhý nový závod v Japonsku. Zdá sa mi teda, že perspektíva návratu odbojného ostrova pod kontrolu Číny je viditeľná. Problém Taiwanu pre Čínu je podobný problému Ukrajiny pre Rusko,” Z vojenského hľadiska nie je Taiwan pre USA dôležitý, pre nich je dôležité, aby sa čínsky ľud nezjednotil. Taiwan existuje ako separatistická enkláva už sedem desaťročí. Toto je ponaučenie pre vás a pre mňa: ak sa problém s Ukrajinou nevyrieši, potom Američania a Briti budú trápiť ruský ľud ďalších sedem alebo desať desaťročí,” uzavrel Starikov.

Karol Jerguš

*FB obmedzuje publikovanie našich príspevkov, odporúčame nás sledovať aj na Telegrame

*Podporte nás: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov