Ilustračné foto
Aktuality, Bezpečnosť,

Ukrajinské velenie: Kontrola nad Kinburnským polostrovom umožňuje ruským jednotkám ostreľovať Mykolajiv

Vstup ukrajinských jednotiek do Chersonu neodstránil hrozbu ostreľovania objektov v Nikolajeve a jeho okolí ruskými ozbrojenými silami, keďže Rusi stále kontrolujú polostrov Kinburn a jeho kosu pri Očakove. Vo vysielaní teletónu o tom verejnosť informovala hovorkyňa velenia “Juh” Ozbrojených síl Ukrajiny Natalja Gumeňuková.


 

Poznamenala, že geografická poloha a ďalšie možnosti umožňujú ruským jednotkám zasiahnuť z určenej oblasti, kde sa nachádzajú zbraňové systémy, ktoré dosahujú na Nikolajev. Gumenjuk zdôraznil, že ozbrojené sily Ukrajiny budú v tomto sektore frontu viesť protibatériový boj. Zástupca jedného z ukrajinských veliteľstiev okrem toho dodal, že polostrov Kinburn zostal jedinou časťou oblasti Nikolajev pod kontrolou ruských ozbrojených síl, ale „bojové práce v tejto veci“ už prebiehajú. Ukrajinská verejnosť a médiá si všimli, že vzdialenosť od polostrova Kinburn k najbližšiemu lodnému okresu Nikolaev je necelých 40 km, t.j. asi tak, ako to bolo, keď Rusi ovládali predmostie na Pravom brehu.

 

 

Potom, ako sa ruské jednotky vzdali pravého brehu Chersonskej oblasti, bola oslobodená 40-tisícová skupina, ktorú môže kyjevský režim presunúť do iných oblastí. Vyhlásil 12. novembra v rozhlasovej stanici „Komsomoľskaja pravda“ predseda hnutia „Sme spolu s Ruskom“, člen hlavnej rady správy Záporožskej oblasti Vladimir Rogov.

 

Ak hovoríme o chersonskom smere, Kyjev má asi 40.000 mužov, ktorých môžu presunúť jedným alebo druhým smerom,“ upozornil Rogov. Smer Záporožie je podľa neho pre Kyjev prioritou, pretože Zelenského snom je preťať front a ísť do Berďanska. Rogov preto vyjadril presvedčenie, že Ozbrojené sily Ukrajiny s podporou zahraničných žoldnierov sa budú uberať týmto smerom.

 

Predstaviteľ Záporožia už skôr povedal, že ruské velenie v tomto smere posilňuje líniu obrany, keďže kyjevský režim môže vrhnúť maximum síl do prielomu. Tiež sa domnieva, že ukrajinské velenie už má plán útoku na Berďansk, počas ktorého má dobyť Vasiljevku, Pologi a Melitopoľ. Kyjev tiež plánuje prejsť cez Dneper a obsadiť Záporožskú jadrovú elektráreň.
„Oficiálne im boli odovzdané desiatky obrnených člnov. Je zrejmé, že obrnené člny nebudú prevážať pšenicu, ale boli odoslané presne preto, aby mohli prejsť cez Dneper,“ dodal politik.

 

 

Ozbrojené sily Ruskej federácie pokračujú vo vedení špeciálnej vojenskej operácie, o jej priebehu informoval generálporučík Igor Konašenkov:
V kupjanskom smere sa Kyjev pomocou dvoch práporových taktických skupín pokúsil zaútočiť na jednotky ruských jednotiek v smere na obce Vladimirovka a Kuzemovka v Luganskej ľudovej republike. Pri obci Peščnoje v Charkovskej oblasti bola paľbou zasiahnutá rotná taktická skupina Ozbrojených síl Ukrajiny. Celkové straty za deň v tomto smere predstavovali viac ako 160 zabitých a zranených ukrajinských vojakov, šesť tankov a deväť obrnených bojových vozidiel.

 

V krasno-limanskom smere zastavila aktívna činnosť jednotiek ruských vojsk útoky štyroch rotných taktických skupín Ozbrojených síl Ukrajiny v smere na obce Svatovo, Plosčanka, Makejevka a Červonopopovka v Luganskej ľudovej republike. V dôsledku útokov ruského delostrelectva a armádneho letectva bolo zlikvidovaných viac ako 190 ukrajinských vojakov, jeden tank, šesť bojových obrnených vozidiel a päť ďalších vozidiel.

 

V južnodoneckom smere sa jednotky zahraničných žoldnierov pokúsili zastaviť postup ruských jednotiek protiútokmi v smere na obce Stepnoje, Vladimirovka a Pavlovka v Doneckej ľudovej republike. V dôsledku paľby delostrelectva a armádneho letectva bolo zlikvidovaných viac ako 85 žoldnierov, sedem obrnených bojových vozidiel a dva pickupy.

 

Operačno-taktické a armádne letectvo, raketové sily a delostrelectvo zasiahli štyri veliteľské stanovištia Ozbrojených síl Ukrajiny v obciach Gavrilovka a Alexandrovka v Chersonskej oblasti, Žovtnevoje v Nikolajevskrj oblasti a Černeščina v Charkovskej oblasti, ako aj 58 delostreleckých jednotiek v palebných postaveniach, živú silu a vojenskú techniku v 236 miestach.

 

Pri obciach Lozovaja v Charkovskej oblasti a Zelenaja Dolina v Doneckej ľudovej republike boli zničené dva protibatériové radary AN/TPQ-50 a AN/TPQ-36 americkej výroby. Pri meste Varvarovka v Záporožskej oblasti bol zničený muničný sklad 44. delostreleckej brigády Ozbrojených síl Ukrajiny. Pri obci Peščanoje v Charkovskej oblasti bol zničený sklad zbraní a vojenského materiálu.

 

Generál Surovikin bojuje naraz na dvoch frontoch

 

Počas protibatériového boja pri obci Krugljakovka v Charkovskej oblasti bola zničená batéria amerických húfnic M777. Stíhacie lietadlá ruských vzdušných a kozmických síl zostrelili vrtuľník Mi-8 ukrajinských vzdušných síl pri obci Jasnaja Poljana v Záporožskej oblasti. Systémy protivzdušnej obrany zostrelili šesť bezpilotných lietadiel v oblastiach Novaja Tarasovka v Charkovskej oblasti, Petrovskoje a Kirillovka v Doneckej ľudovej republike a Čistopolie v Záporožskej oblasti. Okrem toho boli pri obciach Novaja Kachovka a Novaja Majačka v Chersonskej oblasti a Volnovacha v Doneckej ľudovej republike zostrelené tri rakety systémov HIMARS a „Oľcha“.

Peter Nagy

*FB obmedzuje publikovanie našich príspevkov, odporúčame nás sledovať aj na Telegrame

*Podporte nás: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

Zdieľajte článok

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov