Ilustračné foto
Aktuality, Bezpečnosť,

Ďalšia ofenzíva pôjde na Záporožie. Ukrajina presúva sily z Chersonu

Jednotky ruskej armády, nachádzajúce sa v Chersonskej oblasti, posilňujú obranu, budujú sa opevnenia v smeroch pravdepodobných úderov Ozbrojených síl Ukrajiny. Povedal to predseda hnutia “Sme spolu s Ruskom” Vladimir Rogov. Velenie ozbrojených síl Ukrajiny presúva ďalšie sily na smer Záporožie, čím odstraňuje jednotky zo smeru Cherson. Podľa Rogova sa presúva asi 40-tisíc vojenského personálu Ozbrojených síl Ukrajiny a potrvá to asi dva až tri týždne, po ktorých môže nasledovať ofenzíva. Velenie ruského zoskupenia to však vie a stavia opevnenia.


 

 

Upozornil aj na skutočnosť, že z Chersonského smeru presúvajú sily nielen Ozbrojené sily Ukrajiny, ale uvoľnené sily premiestňujú aj Rusi. Okrem toho sa do zóny operácie zavádzajú zálohy od mobilizovaných, ktorí prešli rekvalifikáciou. Podľa člena Záporožskej administratívy príde „horúca fáza“ koncom jesene – začiatkom zimy. Kyjev pravdepodobne zaútočí na Berdjansk, aby dosiahol Azovské more.

 

 

Ozbrojené sily Ruskej federácie pokračujú vo vedení špeciálnej vojenskej operácie, o jej priebehu informoval generálporučík Igor Konašenkov:
Vysoko presné rakety odpaľované zo vzduchu v obci Dubievka v Čerkaskej oblasti zničili arzenál s leteckými zbraňami na ničenie vzdušných cieľov. V doneckom smere bola v dôsledku úspešných útočných akcií ruských vojsk úplne oslobodená obec Majorsk.

 

V kupjanskom smere sa Kyjev za pomoci dvoch rotných taktických skupín dvakrát neúspešne pokúsil zaútočiť na ruské jednotky v smere na obec Novoselovskoje v Luganskej ľudovej republike. V dôsledku útokov delostrelectva a armádneho letectva utrpeli ukrajinské jednotky veľké straty a boli zatlačené späť na pôvodné pozície. Okrem toho v dôsledku paľby na živú silu a vojenskú techniku Ozbrojených síl Ukrajiny došlo k zmareniu pokusov o ofenzívu dvoch rotných taktických skupín v smeroch na obce Vladimirovka a Zmievka v Luganskej ľudovej republike. Celkové straty Kyjeva v kupjanskom smere za deň predstavovali 110 vojakov, dva tanky, štyri obrnené bojové vozidlá a šesť ďalších vozidiel.

 

V krasno-limanskom smere aktívne akcie ruských jednotiek odrazili dva útoky Ozbrojených síl Ukrajiny so silami až po rotnú taktickú skupinu v smere na mesto Makejevka v Luganskej ľudovej republike. Boli zastavení delostreleckými a leteckými údermi ruských leteckých a kozmických síl dva kilometre od prednej línie obrany a po stratách boli zatlačení späť na pôvodné línie. V dôsledku sústredenej paľby bol zastavený aj útok jednotiek Ozbrojených síl Ukrajiny v smere na osadu Červonopopovka v Luganskej ľudovej republike.

 

Pri obci Steľmachovka v Luganskej ľudovej republike sa ukrajinské jednotky so silami až po taktickú skupinu roty, posilnené formáciami zahraničných žoldnierov, neúspešne pokúsili zaútočiť na pozície ruských jednotiek súčasne z troch smerov. Sústredenou paľbou ruských jednotiek boli jednotky vytlačené do mínového poľa a po stratách boli rozohnané. Straty predstavovali viac ako 70 ukrajinských vojakov a žoldnierov, jeden tank, tri bojové obrnené vozidlá a dve autá.

 

V južnodoneckom smere sa ukrajinské jednotky pri obciach Pavlovka a Nikoľskoje v Doneckej ľudovej republike neúspešne pokúsili zastaviť postup ruských vojsk a získať stratené pozície. Delostrelecké údery a rozhodné akcie ruských útočných skupín odrazili všetky protiútoky. Zlikvidovaných bolo viac ako 60 ukrajinských vojakov, jeden obrnený transportér, dve vozidlá s muníciou a tri pickupy.

 

Operačno-taktické a armádne letectvo, raketové sily a delostrelectvo zasiahli 62 delostreleckých jednotiek v palebných postaveniach, živú silu a vojenskú techniku ​​v 183 miestach. Pri meste Avdejevka v Doneckej ľudovej republike bol zničený americký protibatériový radar AN/TPQ-50. Radar ukrajinského protilietadlového raketového systému S-300 bol zničený pri obci Novotroickoje v Doneckej ľudovej republike.
Počas protibatériového boja pri meste Záporožie boli zničené tri delostrelecké jednotky M777 americkej výroby, ako aj 30 zahraničných inštruktorov a žoldnierov, ktorí boli súčasťou delostreleckých posádok.

 

Ukrajinské velenie: Kontrola nad Kinburnským polostrovom umožňuje ruským jednotkám ostreľovať Mykolajiv

 

Operačno-taktické letectvo ruských vzdušných síl pri obci Pesčanoje v Dnepropetrovskej oblasti zostrelilo vrtuľník Mi-8 ukrajinských vzdušných síl. Systémy protivzdušnej obrany zničili šesť bezpilotných lietadiel v oblastiach Kamenka v Charkovskej oblasti, Novokrasňanka, Nižňaja Duvanka a Kuzemovka v Luganskej ľudovej republike a Blagoveščenka a Pavlovka v Doneckej ľudovej republike. Okrem toho bolo zostrelených 13 rakiet, vrátane 10 rakiet HIMARS pri obciach Čaplinka v Chersonskej oblasti, Žitlovka v Luhanskej ľudovej republike, ako aj tri rakety „Oľcha“ pri obciach Stachanov v Luganskej ľudovej republike a Čaplinka v Chersonskej oblasti.

Peter Nagy

*FB obmedzuje publikovanie našich príspevkov, odporúčame nás sledovať aj na Telegrame

*Podporte nás: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

Zdieľajte článok

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov