Ilustračné foto
Aktuality, Bezpečnosť,

V Ankare prebieha utajené rokovanie šéfa ruskej rozviedky a šéfa americkej CIA

V Ankare prebiehajú rokovania medzi Ruskom a Spojenými štátmi za účasti riaditeľa zahraničnej spravodajskej služby Naryškina. Biely dom tvrdí, že nejde o Ukrajinu, Kremeľ mlčí a experti predpovedajú nový svetový poriadok.


 

V hlavnom meste Turecka prebiehajú rokovania medzi delegáciami Ruska a Spojených štátov. Riaditeľ zahraničnej spravodajskej služby Sergej Naryškin odletel z Moskvy do Ankary a riaditeľ CIA William Burns z Washingtonu, informovali médiá. Tieto rokovania neboli nikde oficiálne oznámené. V Ženeve sa zároveň naposledy 10. januára stretli ruská a americká delegácia na rokovaniach o bezpečnostných zárukách. Nedostatok praktických výsledkov januárového vyjednávacieho procesu sa často považuje za diplomatický predpoklad pre vypuknutie nepriateľstva na Ukrajine.

 

Biely dom potvrdil, že 14. novembra sa šéf CIA stretáva v Ankare s riaditeľom ruskej zahraničnej spravodajskej služby. Zároveň údajne budú strany diskutovať o jadrových rizikách, ako aj o výmene amerických občanov uväznených v Rusku. Riaditeľ CIA nebude v Ankare diskutovať s kolegom z Ruskej federácie o urovnaní na Ukrajine, – cituje agentúra Reuters slová predstaviteľa Bieleho domu.

 

Dodáva, že riaditeľ CIA v Ankare má v úmysle odovzdať Rusku správu o dôsledkoch použitia jadrových zbraní. Poznamenáva sa tiež, že Ukrajina bola vopred upozornená na cestu riaditeľa CIA do Ankary na rokovania s kolegom z Ruska. Informáciu o rokovaniach ruskej a americkej delegácie v Ankare Kremeľ nepotvrdil ani nevyvrátil. Vyhlásenie na túto tému urobil tlačový tajomník prezidenta Ruska Dmitrij Peskov. Nemôžem potvrdiť ani vyvrátiť – povedal v odpovedi na súvisiacu otázku. Neskôr Kremeľ potvrdil skutočnosť rokovaní medzi Ruskom a Spojenými štátmi v Ankare na úrovni vedúcich spravodajských služieb. “Bola to iniciatíva americkej strany,” povedal Peskov.

 

O stretnutí informovala aj turecká štátna tlačová agentúra Anadolu s odvolaním sa na nemenované spravodajské zdroje, podľa ktorých ho organizovali predstavitelia tureckých tajných služieb. Šéf OSN víta hlásené rozhovory medzi riaditeľmi amerických a ruských spravodajských služieb. Generálny tajomník OSN Antonio Guterres označil rozhovory medzi šéfmi amerických a ruských spravodajských služieb v Turecku za „veľmi pozitívny“ vývoj.

“Je veľmi pozitívne, že USA a Rusko vedú rozhovory, pretože ide o mimoriadne relevantný vývoj vo vzťahu k budúcnosti, ale nie sme zapojení,” povedal Guterres novinárom v Indonézii, keď sa ho pýtali na hlásené stretnutie Williama Burnsa a Sergeja Naryškina. Guterres bol v Indonézi, aby sa zúčastnil na summite G20 v utorok a stredu.

 

Rozhodujúce nie Kyjevu. Kto a prečo odmietol dodať zbrane Ukrajine?

 

Ekonóm Michail Chazin sa domnieva, že Spojené štáty nerokujú s Ruskom vôbec o Ukrajine. Podľa odborníka sa diskutuje o oveľa globálnejších problémoch, a to o prerozdelení sfér vplyvu vo svete. Chazin pripomenul, že pred mesiacom a pol povedal, že v Spojených štátoch sa americký establishment rozhodol realizovať plán Donalda Trumpa na obnovenie skutočného sektora ekonomiky. Ale s objasnením, že by sa to nemalo robiť na úrovni Spojených štátov, ale na úrovni novej aliancie AUKUS (únia Austrálie, Británie a Spojených štátov). A keďže sa to nedá urobiť za prítomnosti existujúcej finančnej liberálno-globalistickej infraštruktúry, túto dolárovú brettonwoodskú nadstavbu treba zahodiť. Mimochodom, reči o tom, že AUKUS si vytvorí vlastnú colnú zónu, sa už začali, upozornil odborník. Problém je, že cez liberálno-globalistickú infraštruktúru USA všetko kontrolovali. Ak nie, potom musí niekto udržiavať poriadok. A o tom podľa ekonóma diskutuje Moskva a Washington.

Peter Nagy

*FB obmedzuje publikovanie našich príspevkov, odporúčame nás sledovať aj na Telegrame

*Podporte nás: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

Zdieľajte článok

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov