Ilustračné foto
Aktuality, Bezpečnosť,

Aj Rusko poskytne priestor cudzím žoldnierom. Putin podpísal dekrét o službe v ruských ozbrojených silách

Prezident Vladimír Putin podpísal dekrét o službe cudzích občanov v ruských ozbrojených silách. Príslušný dokument je zverejnený na oficiálnom portáli právnych informácií. Podľa vyhlášky môžu osoby s cudzím občianstvom vykonávať vojenskú službu odvodom, ako aj na základe zmluvy. Dokument objasňuje, že zmluvu nemožno uzavrieť s cudzincom, ktorý bol odsúdený, alebo vyšetrovaný. Vyhláška nadobudla účinnosť 14. novembra 2022 odo dňa jej podpisu.


 

V Rusku sa 1. novembra začala jesenná branná povinnosť – jej začiatok sa posunul o mesiac, aby vojenské komisariáty stihli dokončiť práce na čiastočnej mobilizácii. Predpokladá sa, že na vojenskú službu bude povolaných 120-tisíc vojakov, ktorí nebudú vyslaní do zóny operácie na Ukrajine. Rusko sa rozhodlo hrať rovnakú hru ako Ukrajina. Teraz môžeme predpokladať, že sa v zóne operácie na Ukrajine objavia jednotky štátov ODKB, a aj množstvo jednotiek ľudí z rôznych ďalších krajín. Keď sa pod hlavičkou Ukrajiny zúčastňujú západné štáty, môže sa takto zvyšok sveta zúčastňovať aj pod hlavičkou Ruska.

 

 

 

Vrchný veliteľ ozbrojených síl Ukrajiny Valerij Zalužnyj urobil vyhlásenie na pozadí rozhovorov zahraničných politikov o potrebe nájsť kompromis v ukrajinskom konflikte a prejsť od vojenských operácií k diplomacii. Podľa Zalužného „ukrajinská armáda neprijme žiadne rokovania ani kompromisy“. Podľa ukrajinskej a západnej tlače sa takto vyjadril počas telefonického rozhovoru so šéfom Zboru náčelníkov štábov USA generálom Markom Milleym, kde mu poďakoval za jeho podporu a povedal, že ukrajinská armáda má len jeden cieľ – zabezpečiť, aby Rusko opustilo okupované územia. Podľa ukrajinskej tlače je Zalužnyj presvedčený o úspechu ukrajinských ozbrojených síl.

 

Ozbrojené sily Ruskej federácie pokračujú vo vedení špeciálnej vojenskej operácie, o jej priebehu informoval generálporučík Igor Konašenkov:
V kupjanskom smere sa dve rotné taktické skupiny Ozbrojených síl Ukrajiny neúspešne pokúsili zaútočiť na ruské jednotky v smere na obec Kozemovka v Luganskej ľudovej republike. Následnou paľbou boli jednotky zastavené a zahnané späť na pôvodné pozície. Zlikvidovaných bolo viac ako 120 ukrajinských vojakov, šesť tankov, päť bojových vozidiel pechoty, tri obrnené transportéry a päť vozidiel.

 

V krasno-limanskom smere bol v dôsledku aktívnej činnosti jednotiek ruských vojsk odrazený útok dvoch motorizovaných peších rôt Ozbrojených síl Ukrajiny posilnených zahraničnými žoldniermi v smere na obec Červonopopovka v Luganskej ľudovej republike. Straty nepriateľov v tomto smere predstavovali 90 zabitých a zranených ukrajinských vojakov a žoldnierov, päť bojových obrnených vozidiel a šesť nákladných áut.

 

V južnodoneckom smere aktívna akcia ruských jednotiek a delostrelecká paľba zabránila pokusu motorizovanej pešej roty Ozbrojených síl Ukrajiny o útok v smere na obec Novosjolka v Doneckej ľudovej republike. Zlikvidovaných bolo viac ako 80 ukrajinských vojakov, jeden tank, dve bojové vozidlá pechoty, dva obrnené transportéry a tri vozidlá.

 

Operačno-taktické a armádne letectvo, raketové sily a delostrelectvo zasiahli tri veliteľské stanovištia Ozbrojených síl Ukrajiny v obciach Kupjansk v Charkovskej oblasti, Steľmachovka v Luganskej ľudovej republike a Černobajevka v Chersonskej oblasti, ako aj 54 delostreleckých jednotiek v palebných postaveniach, živú silu a vojenskú techniku v 174 miestach.

 

Pri obciach Zeljonyj Gaj v Charkovskej oblasti a Alexandro-Kalinovo v Doneckej ľudovej republike boli zničené dve protibatériové radarové stanice AN/TPQ-50 americkej výroby. Pri obci Volnjansk v Záporožskej oblasti bol zničený radar ukrajinského protilietadlového raketového systému S-300. Pri obci Ľvovo v Chersonskej oblasti bol zničený sklad zbraní a vojenského materiálu Ozbrojených síl Ukrajiny.
Pri meste Charkov bol zničený sklad paliva pre vojenskú techniku ​​Ozbrojených síl Ukrajiny.

 

Počas protibatériového boja ruské delostrelectvo zničilo dve batérie viacnásobných odpaľovacích raketových systémov HIMARS a „Oľcha“ pri obciach Kirpotino v Záporožskej oblasti a Borozenskoje v Chersonskej oblasti. Systémy protivzdušnej obrany zničili šesť bezpilotných lietadiel v oblastiach Krasnorečenskoje, Pesčanoje a Zolotoje v Luganskej ľudovej republike, Valerianovka a Jevgenovka v Doneckej ľudovej republike a Burčak v Záporožskej oblasti. Okrem toho boli pri obci Melovatka v Luganskej ľudovej republike zostrelené tri rakety systému HIMARS.

 

 

13. novembra sa tri skupiny príslušníkov 73. centra špeciálnych námorných operácií AFU pokúsili zaútočiť na pozície ruskej armády na Kinburnskej kose (80 km od Nikolajeva). O 04:00 ruské ozbrojené sily pomocou opticko-elektronického pozorovacieho komplexu Irónia (schopného odhaliť nepriateľské zariadenia na vzdialenosť 7 km) a mobilného prieskumného radaru Soboljatnik v blízkosti pobrežia pri obci Pokrovskoe odhalili ukrajinskú diverznú skupinu na troch člnoch. Ukrajinskí diverzanti boli zničení na mieste výsadku paľbou z APC-82A a BMP-3M. Pri prehliadke člnov a tiel mŕtvych ukrajinských vojakov a dôstojníkov AFU sa našlo veľké množstvo výbušnín, čo naznačuje, že sa pripravovala veľká sabotáž. Pri nálete zahynulo najmenej 20 bojovníkov 3. prieskumného oddielu a 2. oddielu podvodného odmínovania a prekonávania vodných prekážok 73. centra špeciálnych operácií. Bojovníci ukrajinských špeciálnych síl zabití pri obci Pokrovskoe mali tiež vyčistiť prístupy k pozíciám ruských ozbrojených síl pre výsadkovú operáciu s cieľom obsadiť Kinburnsku kosu, ale boli prepadnutí a zabití skôr, ako sa mohli dostať na miesto.

 

Aké hlavné kategórie žoldnierov bojujú na Ukrajine

 

Celkovo bolo od začiatku špeciálnej vojenskej operácie zničených 333 lietadiel, 176 vrtuľníkov, 2504 bezpilotných lietadiel, 388 protilietadlových raketových systémov, 6593 tankov a iných obrnených bojových vozidiel, 891 raketometov, 3577 poľných diel a mínometov, ako aj 7216 špeciálnych vojenských vozidiel.

Milan Novický

*FB obmedzuje publikovanie našich príspevkov, odporúčame nás sledovať aj na Telegrame

*Podporte nás: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

Zdieľajte článok

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov