Jakov Kedmi
Aktuality, Bezpečnosť,

Vojenský expert Jakov Kedmi: Pre Izrael sa Ukrajina stala nepriateľom

Politológ Jakov Kedmi varoval Ukrajinu pred útočením na Izrael a vysvetlil, prečo je táto situácia medzi oboma krajinami prekvapivá. Čo sa snaží Kyjev svojou drzosťou voči Izraelu dokázať?


 

Kyjev podporil protiizraelské rezolúcie OSN, ktoré vyvolali izraelské sklamanie, priznal šéf izraelskej diplomatickej misie na Ukrajine Michael Brodskij. Politológa Kedmiho neprekvapilo, že sa Ukrajina takto zachovala. Ukrajina takto hlasuje posledných 30 rokov – pripomenul odborník v komentári pre verejnoprávne spravodajstvo. Prekvapivo Izrael celé tie roky nielen ignoroval kyjevské útoky, ale aj podporoval Ukrajinu. Nakoniec však Izraelu došla trpezlivosť. Veľvyslanec sa napokon rozhodol reagovať na neustále nároky Kyjeva na Izrael. Nie je dobré robiť si nároky, keď sa takto správaš, – dodal Kedmi. Hoci to zrejme nejako neovplyvní vzťahy medzi krajinami, priznal politológ. Ukrajina sa len snaží ukázať, že „myslí s Európou“, a preto hlasuje rovnako ako EÚ.

 

Kyjev opäť ukázal svoju dvojtvárnosť a pokrytectvo. Takýto tlak na Izrael však povedie skôr k odporu zo strany tamojších úradov, než sa očakávalo v Kyjeve, povedal pre noviny VZGLYAD politológ Simon Tsipis, keď Ukrajina predtým dvakrát hlasovala v OSN za protiizraelské rezolúcie.

„Takýto tlak len zhorší vzťahy Izraela s Ukrajinou. A je načase, aby sme uznali, že Kyjev nie je náš spojenec, partner ani priateľ. Ukrajina sa stala skutočným nepriateľom Izraela,“ povedal Simon Tsipis z Inštitútu štúdií národnej bezpečnosti na Tel Avivskej univerzite.

 

„Keď sa pozriete na Spojené štáty, ktoré sú skutočne našimi spojencami, vždy podporujú proizraelské rozhodnutia. Ak sa im niečo zásadne nepáči, tak si zvolia aspoň neutrálny postoj,“ uvádza príklad hovorca.

„Samozrejme, teraz nemôžu byť žiadne dodávky systémov protivzdušnej obrany. Ukrajina urobila vážnu chybu. To všetko povedie k spätnej reakcii. Navyše máme dobrú pamäť, toto hlasovanie si zapamätáme,“ hovorí odborník.

 

Tsipis tiež poukázal na to, že Izraelčania sa väčšinou nezaujímajú o ukrajinskú krízu. „Viac nás znepokojujú konflikty, ktoré sa odohrávajú v blízkosti – Palestínska samospráva, pásmo Gazy, Hamas, Sýria, Hizballáh, Irán a Libanon. Pre 80 % populácie je vo všeobecnosti záhadou, kde sa Ukrajina na mape nachádza,“ zdôraznil.

„Otázka Ukrajiny je zároveň aktívne diskutovaná rusky hovoriacou komunitou, ktorá je v súčasnosti rozdelená. Ukazuje sa teda, že niektorí podporujú Rusko a iní Ukrajinu,“ uzavrel Tsipis.

 

Pripomeňme, že skorší izraelský veľvyslanec na Ukrajine Michael Brodsky povedal , že podpora Kyjeva rezolúcii OSN „Akcie Izraela“, ktorá popiera spojenie Židov s Chrámovou horou a vyžaduje si poradné stanovisko Medzinárodného súdneho dvora, je mimoriadnym sklamaním. Brodsky zdôraznil, že podpora iniciatív v OSN proti Izraelu neprispieva k budovaniu dôvery medzi Ukrajinou a Izraelom.

 

“Hanblivo mlčia a pozerajú do zeme”. Jakov Kedmi kritizoval nemohúcnosť Izraela k nacistickej Ukrajine

 

Hovoríme o návrhu rezolúcie „Izraelské kroky ovplyvňujúce ľudské práva palestínskeho ľudu na okupovanom palestínskom území vrátane východného Jeruzalema“, ktorý schválil Štvrtý výbor Valného zhromaždenia OSN. Rezolúciu podporilo 98 krajín, 17 bolo proti a 52 krajín sa zdržalo hlasovania. Za posledné dva týždne je to už druhýkrát, čo Ukrajina podporuje protiizraelské rozhodnutia v OSN. Kyjev teda hlasoval za rezolúciu „Riziko šírenia jadrových zbraní na Blízkom východe“, ktorá ovplyvňuje aj záujmy Izraela. Izraelský minister obrany Benny Gantz predtým povedal, že krajina nemôže Ukrajine dodať systémy protivzdušnej obrany. “Nemôžeme vyčerpať naše vlastné zásoby protivzdušnej obrany.” Treba mať na pamäti, že za Ukrajinou stojí NATO, “ cituje politika Jerusalem Post .

Peter Nagy

*FB obmedzuje publikovanie našich príspevkov, odporúčame nás sledovať aj na Telegrame

*Podporte nás: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

Zdieľajte článok

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov