Ilustračné foto
Aktuality, Civilná ochrana,

Biela kniha o zabíjaní civilného obyvateľstva Afganistanu v dôsledku nezákonných činov USA a ich spojencov

Ministerstvom zahraničných vecí Ruskej federácie bola zverejnená Biela kniha o skutočnostiach smrti civilného obyvateľstva Afganistanu zapríčinených nezákonným konaním Spojených štátov a ich spojencov. Jej cieľom je upozorniť na rozsiahle vojnové zločiny spáchané počas pôsobenia USA, členských štátov NATO a ďalších medzinárodných aktérov v Afganistane v rokoch 2001 až 2021.


 

Súhrn

Počas pobytu amerických vojenských kontingentov, členských krajín NATO a ďalších medzinárodných hráčov v Afganistane v rokoch 2001 až 2021. boli spáchané masové vojnové zločiny, v dôsledku ktorých zomreli mierumilovní afganskí občania, poškodili si zdravie a spôsobili škody na hospodárstve, infraštruktúre a ekológii krajiny. Medzi najvýznamnejšie a najkrvavejšie činy patria americké letecké útoky na svadobné obrady v provinciách Uruzgan 1. júla 2002 (48 civilistov bolo zabitých a 117 bolo zranených) a Nangarhar.

 

6. júla 2008 (zahynulo 47 a zranených 11 ľudí vrátane žien a detí), zavádzajúce letecké útoky USA a Nemecka na civilistov v provinciách Herát 22. augusta 2008 (zahynulo 78 až 92 civilistov) a Kundúz v septembri 4. 2009 (zahynulo 74 civilistov), ​​bombový útok amerického letectva na nemocnicu Lekárov bez hraníc 3. októbra 2015 v provincii Kunduz (42 ľudí bolo zabitých a 43 ďalších bolo zranených a samotná nemocnica utrpela vážne škody).

 

Netreba zabúdať ani na smrteľné následky konania medzinárodnej koalície, ktoré ešte dlho ovplyvnia život bežného obyvateľstva Afganistanu. Napríklad použitie „matky všetkých bômb“ americkou armádou v afganskej provincii Nangarhár 13. apríla 2017 vyvolalo nárast nebezpečných chorôb medzi miestnymi obyvateľmi, zhoršilo stav životného prostredia a znížilo produktivitu pôdy v tohto regiónu.

 

Treba tiež poznamenať, že táto zbierka nezahŕňa množstvo prípadov mučenia a ponižovania zo strany vojenského personálu USA-NATO väzňov, ako aj neľudského zosmiešňovania mŕtvol militantov ozbrojenej opozície, ktoré si stále vyžadujú ich spravodlivé posúdenie. .

 

Táto publikácia nemá za cieľ odhaliť všetky zločiny spáchané vojenským personálom USA a NATO v Afganistane. Oficiálne systematické účtovníctvo autoritatívnych medzinárodných štruktúr začalo až v roku 2009. To okrem iného vysvetľuje značné rozdiely v počte incidentov opísaných v rôznych rokoch. Práce na odhaľovaní trestných činov však budú pokračovať, v súvislosti s ktorými nie je vylúčené vydanie nových, vylepšených publikácií.

 

Pri zostavovaní zborníka boli použité najmä objektívne materiály všeobecne uznávaných medzinárodných organizácií, predovšetkým Pomocnej misie OSN v Afganistane (UNAMA). Uvedené informácie je možné jednoducho overiť na príslušných webových stránkach.

 

ÚVOD

Neslávny koniec okupácie a unáhlená evakuácia ozbrojených síl USA, ich NATO a ďalších satelitov z Afganistanu nechali nevyriešenú zásadnú otázku potrestania konkrétnych páchateľov početných vojnových zločinov amerických vojakov na civilnom obyvateľstve krajiny. Vo väčšine prípadov boli páchatelia hromadnej smrti civilistov vrátane žien a detí počas nepriateľských akcií v rokoch 2001 až 2021. sa podarilo vyhnúť skutočnej zodpovednosti za svoje trestnoprávne činy, ktoré mali často zjavne úmyselný charakter.

 

Treba poznamenať, že vlády Afganistanu, ktoré fungovali v uvedenom čase, boli priamo závislé od finančných
a vojenskej pomoci zo Západu, neprikladal a ani nemohol pripisovať náležitú dôležitosť vyšetrovaniu možných zločinov americkej armády na afganskej pôde. Bábková administratíva Kábulu len príležitostne vydala populistické komentáre po ďalšej tragickej smrti afganských nebojovníkov.

 

Vedenie dôkladného a spravodlivého medzinárodného vyšetrovania nesprávnych činov vojenského personálu USA
a NATO skomplikoval bezprecedentný tlak niekoľkých vlád USA na Medzinárodný trestný súd (ICC) v Haagu, ktorý sa snažil začať zbierať relevantný dokumentačný materiál. Zatiaľ čo Washington neuznáva jurisdikciu ICC, v roku 2002 Spojené štáty na základe súdneho príkazu vojenského personálu USA schválili zákon o ochrane zadržiavaných v tretích krajinách, ktorý umožňuje použitie vojenskej sily na ich prepustenie.

 

A tak v marci 2020, po kompletnom preštudovaní príčin zločinov amerického vojenského kontingentu v Afganistane, schválenom ICC, americké úrady zrušili vízum hlavnému prokurátorovi súdu F. Bensoudovi a uložil jej a ostatným zamestnancom ekonomické sankcie. Pod tlakom Bidenovej administratívy 28. septembra 2021 nový hlavný prokurátor ICC Brit K. Khan povedal, že súd v Haagu nebude vyšetrovať údajné pochybenia americkej armády a miestnych obyvateľov, ktorí s nimi spolupracujú Afganistan, ale zameral by sa na aktivity teroristov ISIS a ozbrojenej opozície v podobe Talibanu.

 

Účelom tohto krátkeho prehľadu je upozorniť medzinárodné spoločenstvo na trestnú činnosť vojenského kontingentu USA a jeho spojencov v Afganistane.

 

2021

august

26. augusta, 5 dní pred koncom ich neslávne známej 20-ročnej kampane po výbuchu samovražedného bombového atentátnika na kábulskom letisku, spustili americkí vojenskí pracovníci bez rozdielu paľbu na dav ľudí čakajúcich na evakuáciu z afganskej metropoly, čo malo za následok niekoľko desiatok ľudí. boli zranení a 7 bolo zabitých (okrem následkov samotného útoku). Pentagon uviedol, že pri spätnej paľbe jeho armády nedošlo k žiadnym obetiam, čo je v rozpore s výsledkami alternatívneho nezávislého vyšetrovania novinárov zo Spojených štátov [1] .

 

29. augusta, dva dni pred dokončením unáhleného sťahovania svojich jednotiek, spustila americká armáda letecký útok na hlavné mesto Afganistanu. Pentagon uviedol, že zničil auto, v ktorom údajne boli teroristi z ISIS. V skutočnosti bolo zabitých 10 civilistov vrátane 7 detí. Interné vyšetrovanie Pentagonu ukázalo, že to, čo sa stalo, bola „ľudská chyba“. Porušenie zákona nie je opravené [2] .

 

2020 [3]

UNAMA obvinila medzinárodnú koalíciu zo 120 civilných obetí (89 zabitých a 31 zranených). Straty medzi civilnými obyvateľmi v období od 1. januára do 22. februára predstavovali 87 % z celkového počtu civilných obetí za celý sledovaný rok v dôsledku viny medzinárodnej koaličnej armády. Následne zahraničný kontingent prakticky prestal vykonávať protitalibanské operácie v Afganistane v súvislosti so začiatkom tzv. s názvom „týždeň zníženého násilia“, ktorý trval od 22. až 28. februára. Táto udalosť predchádzala podpísaniu mierovej dohody medzi Spojenými štátmi a Talibanom v Katare. 29.2.2020 Medzinárodné koaličné sily po uzatvorených dohodách výrazne znížili intenzitu vojenských operácií, čím sa do určitej miery minimalizoval počet incidentov s civilnými obeťami.

 

2019 [4]

UNAMA obvinila medzinárodnú koalíciu zo 786 civilných obetí (559 mŕtvych a 227 zranených). Toto číslo je najvyšším počtom afganských civilistov zasiahnutých zahraničnou vojenskou paľbou, odkedy UNAMA začala systematicky dokumentovať vojnové obete (2009). 96 % úmrtí bolo spôsobených činnosťou vojenského letectva.

 

január

23. januára sa v okrese Sangin v provincii Helmand počas odmínovacej operácie dostali medzinárodné sily pod paľbu a opätovali paľbu, aby zabili. V jednej z obytných štvrtí sa strhla prestrelka. Americké letectvo spustilo dva nálety na dom, pri ktorých zahynulo 20 civilistov vrátane troch žien a 10 detí.

 

marec

12. marca v okrese Andar v provincii Ghazni zabil vrtuľník UH-60L Black Hawk 101. leteckej útočnej divízie amerických ozbrojených síl 11 civilistov.

13. marca v oblasti mesta Tarinkot, administratívneho centra provincie Uruzgan, zaútočilo útočné lietadlo A-10 Thunderbolt 455. expedičného krídla amerického letectva na jednotku Afghan National. bezpečnostných síl (ANSF), v dôsledku čoho zahynulo päť afganských vojakov a 10 bolo zranených.

17. marca v oblasti osady Churak, okres Chakhardara, provincia Kunduz, vojaci síl špeciálnych operácií ozbrojených síl USA zabili dvoch civilistov.

20. marca zahynuli štyria civilisti bezpilotným vzdušným prostriedkom (UAV) MQ-9 Reaper zo 455. expedičného krídla amerického letectva v okrese Narkh v provincii Wardak.

23. marca bolo v oblasti obce Bakhshi v provincii Kunduz v rovnomennej provincii v dôsledku použitia bezpilotných lietadiel americkým letectvom zabitých 13 civilistov vrátane 10 detí a traja ľudia sa zranili.

 

apríl

2. apríla v okrese Shah Wali Kot v provincii Kandahár spôsobilo americké útočné lietadlo, ktoré vykonávalo vzdušnú podporu pozemnej operácie afganských síl, smrť 9 civilistov.

3. apríla zaútočil UAV amerického letectva v okrese Nika v provincii Paktika, čo malo za následok 12 civilných obetí.

V dňoch 7. až 8. apríla v dôsledku útokov UAV v okrese Puli Alam v provincii Lógar a okrese Nouzad v provincii Helmand 8 ľudí. boli zabití.

20. apríla zahynulo 6 civilistov počas pozemnej špeciálnej operácie ANSF spolu s jednotkou špeciálnych síl USA v okrese Narkh v provincii Wardak.

29. apríla americké útočné lietadlo v okrese Tarinkot v provincii Uruzgan urobilo chybný úder, ktorý zabil 6 civilistov a ďalších dvoch zranil.

30. apríla útok UAV v okrese Almar v provincii Faryab spôsobil smrť vojaka Afganskej národnej armády (ANA), ako aj zranenie ďalších 9 bezpečnostných predstaviteľov.

 

máj

6. mája zaútočili americké bezpilotné lietadlá na okresy Bakwa a Gulestan v provincii Farah, kde údajne zničili 68 drogových laboratórií a 150 militantov. Podľa predstaviteľov provinčných úradov bolo podľa rôznych odhadov zabitých 25 až 45 civilistov pod „priateľskou paľbou“.

 

júl

7. júla americké bezpilotné lietadlo zaútočilo na okres Sabari v provincii Khost, pričom zabilo jedného miestneho obyvateľa a ďalších štyroch zranilo.

júla bolo zabitých 7 civilistov na predmestí mesta Puli-Khumri (správne centrum provincie Baghlan), ďalší traja – na predmestí mesta Ghazni (správne centrum provincie toho istého štátu). názov). V oboch prípadoch išlo o zahraničné UAV.

14. júla si chybný letecký útok v okrese Jagatu v provincii Wardak vyžiadal smrť štyroch ľudí.

15. júla v okrese Gizab v provincii Uruzgan bezpilotné lietadlo omylom zaútočilo na civilistov a zabilo 35 ľudí.

21. júla za podobných okolností zahynulo v okrese Baraki-Barak v provincii Lógar 9 miestnych obyvateľov a 6 ďalších bolo zranených.

 

august

4. augusta pri poskytovaní leteckej podpory počas špeciálnej operácie v okrese Giru v provincii Ghazni zahynuli štyria miestni obyvatelia.

Spoločná letecká operácia ANSF a USA v okrese Zurmat v provincii Paktia mala 13. augusta za následok smrť 11 civilistov.

 

september

1. septembra zahynulo 12 civilistov pri nočnom bombovom útoku v okrese Gurzivan v provincii Faryab.

19. septembra nálet UAV amerického letectva v okrese Khugyani v provincii Nangarhár zabil viac ako 30 a zranil asi 40 civilistov – roľníkov, ktorí sa zhromaždili pri ohni, aby si oddýchli po zbere píniových orieškov.

 

2018 [5]

Podľa štatistík UNAMA boli medzinárodné vojenské sily zodpovedné za 674 civilných obetí (406 mŕtvych a 268 zranených). Z celkového počtu civilných obetí, ktoré možno pripísať činnosti medzinárodnej koalície, pripadá 94 % na letecké operácie.

 

apríl

2. apríla vrtuľníky afganských vzdušných síl za asistencie zahraničných poradcov uskutočnili leteckú operáciu v okrese Dasht-i-Archi provincie Kunduz. Ako sa ukázalo, vrtuľníky strieľali na preplnenom náboženskom obradu, ktorý sa konal pod holým nebom vedľa medresy. V máji 2018 UNAMA zverejnila špeciálnu správu o tomto incidente, podľa ktorej sa obeťami náletu stalo 95 civilistov (30 zabitých a 65 zranených), vrátane 79 detí.

 

júl

19. júla v okrese Chakhardara v provincii Kunduz letectvo medzinárodnej koalície omylom zaútočilo na obytné budovy. Zabitých bolo 14 žien a detí – všetky z tej istej rodiny. Hovorca americkej armády pôvodne poprel všetky mediálne správy o civilných obetiach. Afganské ministerstvo obrany však priznalo prítomnosť obetí medzi civilistami.

 

september

17. septembra v okrese Šerzad v provincii Nangarhár počas spoločnej pozemnej operácie ANSF a medzinárodnej koalície došlo k prestrelke v obytnom sektore, ktorá si vyžiadala smrť 15 civilistov vrátane piatich chlapcov vo veku 10 až 14 rokov. rokov.

 

október

22. októbra v okrese Surkh Rod v provincii Nangarhár afganské bezpečnostné sily s leteckou podporou vzdušných síl medzinárodnej koalície vykonali nočnú pátraciu operáciu proti ozbrojenej opozícii. V dôsledku následného stretu zahynulo päť civilistov.

 

november

Medzinárodné koaličné letectvo spustilo 27. novembra v okrese Garmsir v provincii Helmand letecký útok na obytnú budovu, v dôsledku ktorého bolo zabitých 23 civilistov (vrátane 10 detí) a ďalšie tri deti boli vážne zranené.

 

December

Špeciálne sily Hlavného riaditeľstva národnej bezpečnosti Afganistanu (GUNB) spolu so silami medzinárodnej koalície uskutočnili 13. decembra v provincii Kunar nočnú operáciu na prehľadávanie obytnej oblasti s cieľom identifikovať ozbrojenú pod zemou.
V jednom z domov bol Taliban, ktorý spustil paľbu na zahraničnú armádu. Počas intenzívnej bitky uskutočnili sily medzinárodnej koalície sériu leteckých útokov na podporu priateľských síl na zemi. Následne UNAMA považovala sily medzinárodnej koalície za zodpovedné za 31 civilných obetí (13 mŕtvych a 18 zranených), vrátane 28 žien a detí. Po náletoch vládne sily vyviedli z domovov štyroch civilistov a zastrelili ich.

 

2017 [6]

UNAMA považovala provládne sily za zodpovedné za 2 108 civilných obetí (745 mŕtvych a 1 363 zranených).

Po pozemných stretnutiach boli letecké operácie druhou najčastejšou príčinou civilných obetí Afganistanu pripisovaných vládnym silám. Akcie afganského letectva si vyžiadali 309 civilných obetí (99 mŕtvych a 210 zranených), zatiaľ čo nálety medzinárodnej koalície si vyžiadali 246 obetí (154 mŕtvych a 92 zranených). UNAMA tiež zdokumentovala 76 civilných obetí (42 mŕtvych a 34 zranených) v dôsledku leteckých útokov neidentifikovaných provládnych síl.

 

apríl

Spojené štáty americké zhodili 13. apríla najväčšiu nejadrovú bombu vo svojom arzenáli (GBU-43, 9 metrov dlhá a takmer
10 ton, známy ako „matka všetkých bômb“) na komplex tunelov používaných teroristami v okrese Achin v provincii Nangarhár pri hraniciach s Pakistanom. Neboli hlásené žiadne priame civilné obete. Už niekoľko rokov po jeho aplikácii v oblasti bol však zaznamenaný nárast kožných a očných ochorení medzi domácim obyvateľstvom, ako aj zhoršenie ekologickej situácie a produktivity pôdy. [7]

 

august

Medzinárodné koaličné sily spustili 30. augusta letecký útok na obytnú budovu v provincii Lógar v reakcii na ostreľovanie zo strany ozbrojenej opozície. Nálet zabil 13 žien a detí a zranil 12 ďalších civilistov (vrátane 6 detí a 3 žien).

 

2016 [8]

UNAMA považovala provládne sily za zodpovedné za 2 728 civilných obetí (903 mŕtvych a 1 825 zranených). Z tohto počtu má medzinárodná koalícia 262 obetí (145 mŕtvych a 117 zranených). Len v provincii Nangarhár bolo zdokumentovaných 89 civilných obetí (37 mŕtvych a 52 zranených) v dôsledku 13 leteckých operácií. V provincii Kunduz bolo zaznamenaných 6 incidentov – 82 obetí (37 mŕtvych a 45 zranených).

 

august

7. augusta medzinárodné koaličné sily vypálili niekoľko delostreleckých granátov v okrese Achin v provincii Nangarhár, pričom zabili 6 civilistov.

 

september

Medzinárodné koaličné sily spustili 28. septembra letecký útok v okrese Achin v provincii Nangarhár, o ktorom UNAMA dospela k záveru, že zasiahol dom kmeňového staršieho, ktorý sa nedávno vrátil z púte do Mekky. V dôsledku toho zahynulo 15 civilistov a 13 ďalších bolo zranených vrátane dvoch detí.

 

október

5. októbra ostreľovanie počas spoločnej pátracej operácie, na ktorej sa zúčastnili sily GUNB a medzinárodná koalícia v okrese Kama v provincii Nangarhár, zabilo štyroch civilistov. Napriek výzvam miestnych obyvateľov, aby incident vyšetrili, výsledky neboli zverejnené.

Afganské sily a medzinárodná koalícia uskutočnili 20. októbra spoločnú odčisťovaciu operáciu v okrese Chaparhár v provincii Nangarhár, pri ktorej boli počas prestrelky s protivládnymi živlami zranené dve deti.

 

november

Medzinárodné koaličné sily spustili 3. novembra sériu leteckých útokov na dedinu Boz-e-Kandagari v provincii Kunduz. V dôsledku náletu zahynulo 32 civilistov (z toho 20 detí a 6 žien) a ďalších 36 bolo zranených (z toho 14 detí a 9 žien). Podľa vyhlásenia zverejneného predstaviteľmi operácie Resolute Support boli nálety uskutočnené ako obranné opatrenie v rámci spoločnej medzinárodnej a afganskej vojenskej operácie proti miestnemu vedeniu ozbrojenej opozície. Zo 68 civilných obetí patrilo 25 (vrátane 13 detí mladších ako 11 rokov) rodine poľného veliteľa Talibanu, ktorého zdroje označili za hlavný cieľ operácie, zatiaľ čo 15 civilných obetí pochádzalo z rodiny žijúcej v susedstve ( vrátane štyroch detí mladších ako 8 rokov).

 

Ďalšie incidenty, pri ktorých si akcie ozbrojených síl medzinárodnej koalície vyžiadali civilné obete: detonácia nevybuchnutej munície, ktorú zanechal vojenský personál medzinárodnej vojenskej základne v okrese Shahjoy v provincii Zabol (zomrelo dieťa), zranenie chlapca zablúdenou guľkou vypálenou do vzduchu silami medzinárodnej koalície v okrese Daman v provincii Kandahár po tom, čo deti hádzali kamene na ich auto a zranili ženu a dieťa v okrese Kunduz v rovnomennej provincii počas cvičnej streľby medzinárodných ozbrojených síl v blízkosti ich domova.

 

2015 [9]

Akcie provládnych síl si vyžiadali 1854 civilných obetí (621 ľudí bolo zabitých a 1233 bolo zranených). Akcie medzinárodnej koalície si vyžiadali 179 obetí (106 mŕtvych a 73 zranených).

 

október

Počas zdĺhavých mestských bojov v Kunduze medzi 28. septembrom a 13. októbrom bola nemocnica Lekárov bez hraníc (MSF) jediným funkčným zdravotníckym zariadením v severovýchodnom regióne, ktoré poskytovalo život zachraňujúcu zdravotnú starostlivosť zraneným civilistom a bojovníkom na oboch stranách. . V ranných hodinách 3. októbra sa v areáli nemocnice Lekárov bez hraníc v Kunduze nachádzalo najmenej 249 ľudí vrátane 119 pacientov a opatrovateľov a 130 zdravotníckych pracovníkov. V čase od 02:00 do 03:00 americké útočné lietadlo AC-130 omylom spustilo sériu náletov na územie nemocnice, v dôsledku čoho bolo zranených najmenej 85 ľudí. (42 ľudí zomrelo a 43 bolo zranených) a hlavná budova nemocnice bola úplne zničená. Podľa výpovedí svedkov došlo k streľbe z útočného lietadla na ľudí vybiehajúcich z horiacej nemocnice. Medzi mŕtvymi a zranenými boli pacienti aj zdravotnícky personál. Zničenie nemocnice výrazne znížilo celkovú dostupnosť zdravotníckych služieb v provincii Kunduz a okolitých oblastiach.[desať]

 

V druhej polovici roka 2015 zaznamenala UNAMA nárast civilných obetí v dôsledku spoločných operácií medzinárodnej koalície a ANSF v provinciách Chóst, Kunduz, Lógar a Helmand. Zdokumentovaných 30 civilných obetí (23 mŕtvych a 7 zranených) v 9 spoločných pátracích operáciách a jednom pozemnom boji.

 

2014 [11]

UNAMA zaznamenala 1 478 obetí (622 mŕtvych a 856 zranených), z čoho obviňujú provládne sily. Medzinárodné bezpečnostné asistenčné sily (ISAF) majú na svedomí 151 civilných obetí (101 mŕtvych a 50 zranených).

 

august

Dňa 22. augusta zabil útok ISAF UAV štyroch civilistov vrátane dieťaťa v okrese Puli Alam v provincii Lógar.

 

september

9. septembra na afganskú miestnu policajnú jednotku, GUNB a ISAF zaútočila ozbrojená opozícia počas spoločnej pátracej operácie v okrese Narang v provincii Kunar. Obe strany si vymenili mínometné náboje. Jedna z mínometných striel vypálených provládnymi silami zasiahla obytnú budovu a zranila troch civilistov (jedna žena a dve dievčatá). O niečo neskôr do tej istej oblasti zasiahlo vojenské lietadlo ISAF a zabilo štyroch civilistov vrátane jednej ženy a dvoch dievčat. Miestni obyvatelia sa zhromaždili na mieste, aby vyzdvihli telá mŕtvych a vyniesli zranených. ISAF však uskutočnil ďalší letecký útok na kontaktný sektor, v dôsledku ktorého zahynulo ďalších 9 civilistov a 13 bolo zranených.

 

17. septembra zaútočilo vojenské lietadlo medzinárodnej koalície na okres Ahmad Khel v provincii Paktia, v dôsledku čoho boli zranení traja civilisti (jeden bol zabitý a dvaja boli zranení). Počas náletu obete zbierali šišky.

 

október

Dňa 12. októbra ISAF spustil letecký útok v odľahlej oblasti okresu Gardez v provincii Paktia, pričom zabil 7 civilistov (päť chlapcov a dvoch mužov) a jedného zranil. Počas náletov obete zbierali drevo na kúrenie v horách.

 

2013 [12]

UNAMA zdokumentovala 182 civilných obetí (118 mŕtvych a 64 zranených) v dôsledku 54 leteckých operácií vykonaných medzinárodnými koaličnými silami. Takmer tretina civilistov zabitých pri leteckých útokoch bola v provincii Kunar, kde len tri nálety zabili 32 ľudí. a 11 bolo zranených, väčšinou žien a detí.

 

marec

30. marca ISAF spustil letecký útok v Ghazní proti predpokladanému umiestneniu ozbrojenej opozície, pričom zabil troch civilistov a osem zranil.

 

august

16. augusta v okrese Gardez v provincii Paktia vojak ISAF, ktorý strážil kontrolné stanovište v blízkosti predsunutej základne, spustil paľbu na civilné vozidlo, keď vodič neposlúchol varovanie o zastavení, pričom zabil jedného civilistu a zranil troch ďalších.

 

september

3. septembra v Ghazni ISAF spustil útok bezpilotných lietadiel na skupinu ľudí považovaných za protivládne živly, pričom zabil jedného civilistu a dvoch zranil. Zranení muži boli ochrankármi stavebnej firmy.

7. septembra letecký útok zabil a zranil civilistov v okrese Watapur v provincii Kunar. UAV zaútočilo na auto, v ktorom bolo 6 militantov a 11 civilistov vrátane štyroch žien a štyroch detí. Štrajk zabil 10 civilistov a vážne zranil 4-ročné dievča.

25. septembra ISAF spustil letecký útok proti skupine rebelov v okrese Zadran v provincii Paktia, pričom zabil dvoch civilistov, chlapcov vo veku 12 a 14 rokov. V čase štrajku deti zbierali v horách palivové drevo a arašidy.

 

október

Dňa 4. októbra ISAF podnikol niekoľko náletov z helikoptér v Bihsud v provincii Nangarhár, pri ktorých zahynulo päť civilistov vrátane dvoch chlapcov. Obete boli na otvorenom priestranstve asi 50 metrov od obytných budov, keď na ne boli vykonané tri samostatné údery. Obete sa údajne nedávno vrátili z lovu vtákov v neďalekej oblasti a mali strelné zbrane.

 

2012 [13]

UNAMA zdokumentovala 204 civilných obetí (126 mŕtvych a 78 zranených) v dôsledku leteckých operácií ISAF. Zo 126 civilistov zabitých pri leteckých operáciách bolo 51 detí.

 

máj

4. mája v okrese Gormach provincie Faryab vykonali GUNB a ISAF nočnú pátraciu akciu, v dôsledku ktorej bolo zabitých 6 civilistov (vrátane troch detí) a päť osôb bolo zranených. (vrátane troch ďalších detí).

 

jún

6. júna lietadlá ISAF zaútočili na predpokladané pozície militantov v provincii Lógar, avšak v dôsledku leteckého útoku zahynulo 18 civilistov vrátane žien a detí. [štrnásť]

 

august

7. až 8. augusta bola počas nočnej pátracej operácie ISAF v okrese Khash Rod v provincii Nimroz zabitá žena a dve deti boli zranené.

 

september

16. septembra séria náletov proti povstaleckej skupine v okrese Alingar v provincii Laghman, ktorá bola schválená na niekoľkých úrovniach reťazca velenia ISAF a ANSF, mala za následok len civilné obete, pričom zahynulo 8 ľudí. Zahynulo aj 8 ďalších ľudí. ranení (väčšinou ženy a deti).

23. septembra v okrese Marawara v provincii Kunar zaútočil ISAF na dvoch militantov pomocou UAV. Pri útoku utrpelo zranenia dospievajúce dievča, ktoré pracovalo na neďalekom poľnohospodárskom poli. Neskôr zomrela na ceste do vládnej nemocnice.

 

október

Dňa 20. októbra zaútočil bezpilotný prostriedok ISAF v okrese Baraki Barak v provincii Lógar, pričom zabil štyri deti vo veku od 11 do 13 rokov. Útok UAV údajne nasledoval po strete medzi protivládnymi prvkami a vládnymi silami, ku ktorému došlo niekoľko kilometrov od miesta incidentu.

 

november

6. novembra v meste Lashkargah, administratívnom centre provincie Helmand, zahynuli počas nočnej pátracej operácie ISAF traja civilisti. ISAF však povedal UNAMA, že zabití boli protivládne živly a nie civilisti.

 

December

5. decembra v okrese Waigal v provincii Nuristan odpálil UAV ISAF rakety na miesta podozrivé z militantov.
Štrajk zabil troch civilistov vrátane dieťaťa a dvoch učiteľov. Všetky obete boli členmi jednej rodiny.

 

2011 [15]

Letecké operácie ISAF/Enduring Freedom s použitím lietadiel alebo helikoptér zabili 187 civilistov.

 

júl

5. júla zabil pomýlený letecký útok ISAF v okrese Šamal v provincii Chost tri ženy a osem detí, z ktorých jedno malo päť dní.

13. júla v okrese Khost (Matun), provincia Khost, počas nočnej operácie ISAF zahynulo 6 civilistov vrátane dvoch detí a dvaja boli zranení.

14. júla boli štyria civilisti vrátane jedného dieťaťa zabití počas nočnej operácie ISAF v okrese Sayed Abad v okrese Nade Ali v provincii Helmand.

19. júla v Shal v okrese Asmar v provincii Kunar špeciálne jednotky ISAF a špeciálne jednotky Afganskej národnej armády (ANA) prepadli obytnú budovu, pričom zabili dvoch študentov a jedného študenta zranili.

 

august

15. augusta v okrese Narang, provincia Kunar, v reakcii na útok protivládnych prvkov na kontrolné stanovište ANA s ťažkými zbraňami a ručnými zbraňami, ISAF zareagoval leteckým útokom. Niekoľko striel nezasiahlo zamýšľaný cieľ, ale zasiahlo dve obytné budovy a zranilo 12 civilistov vrátane 11 detí.

 

ANA požiadala 25. augusta v okrese Baraki Barak v provincii Lógar o leteckú podporu od ISAF počas operácie na majetku vo vlastníctve člena miestnej rady, kde bol umiestnený poľný veliteľ Talibanu a štyria z jeho osobných strážcov. Letecký útok zabil jednu ženu a štyri jej deti. Novinárske vyšetrovanie BBC o zločinoch britskej armády v Afganistane v rokoch 2010-2011. Podľa BBC existujú dôkazy o zapojení britských špeciálnych síl do najmenej 54 prípadov zabitia afganských civilistov v provincii Helmand počas 6 mesiacov medzi rokmi 2010 a 2011. [16]

 

V dôsledku nesprávnych výpočtov v protiteroristických operáciách a nedostatku spravodajských informácií boli afganskí civilisti chybne klasifikovaní ako „podozrivé osoby“ a boli na nich páchané masakry. Závery boli vyvodené z rozhovorov s nemenovaným dôchodcom a aktívnym britským vojenským personálom, ako aj s príbuznými obetí (demonštrované vo videu BBC z 12. júla 2022). M. Carlton-Smith, bývalý náčelník štábu pozemných síl, je obvinený zo zatajovania priestupkov. Podľa medializovaných informácií si M. Carlton-Smith hneď po svojom vymenovaní (február 2021) bol vedomý porušení, ku ktorým došlo, rovnako ako jeho predchodca v tejto funkcii. Vojenskej polícii neboli odovzdané žiadne informácie o priestupkoch. Vedenie britského ministerstva obrany si vyžiadalo materiály od novinárov na posúdenie.

 

Ľudia, ktorí pracovali po boku britských špeciálnych jednotiek, povedali BBC, že videli, ako špeciálne jednotky zabíjali neozbrojených ľudí počas nočných operácií. Okrem toho sa vyskytli prípady, keď britská armáda nechala zbrane vedľa mŕtvol civilistov, aby ospravedlnila zabíjanie. Mnohí tiež tvrdia, že armáda medzi sebou súťažila v počte zabitých Afgancov. Vyšetrovanie BBC ukázalo, že takáto „súťaž“ prebiehala aj na úrovni jednotlivých formácií: niektoré jednotky britských ozbrojených síl sa pokúsili zabiť viac ľudí ako iné jednotky [17] .

 

Tlačová služba britského ministerstva obrany kritizovala BBC za zverejnenie informácií obsahujúcich nepodložené závery. To údajne vytvára ďalšie bezpečnostné riziká pre britskú armádu a zhoršuje reputáciu jednotiek a formácií kráľovských ozbrojených síl. Podľa novelizovanej legislatívy však britská armáda po 5-ročnej premlčacej lehote od spáchania trestného činu nie je trestne zodpovedná. Novinárom trvalo štyri roky, kým vyšetrili vojnové zločiny britskej armády.

 

2010 [18]

Medzi 1. januárom a 31. decembrom si vládne sily pripísali 840 civilných obetí (440 mŕtvych a 400 zranených). Letecké útoky boli stále najsmrteľnejšou taktikou vládnych síl v ozbrojenom konflikte – 171 ľudí. zomrelo a 133 bolo zranených. Nálety spôsobili značné škody aj na civilnej infraštruktúre.

 

január

Medzinárodné koaličné sily a ANSF uskutočnili 20. januára spoločnú pátraciu operáciu v karabašskom okrese provincie Ghazní. Počas razie štyria ľudia boli zabití, jeden bol zatknutý. Hoci provinčné úrady tvrdili, že títo dvaja muži boli spojení s Talibanom, ďalší dvaja zabití boli stále maloletí.

 

Špeciálne sily americkej armády a ANSF vykonali 30. januára nočné pátranie v okrese Khas Uruzgan v provincii Uruzgan, pričom zabili jedno dieťa a štyroch mužov, z ktorých traja boli civilisti. Zranená bola aj jedna žena.

 

február

12. februára počas nočného náletu špeciálnych síl americkej armády a afganských špeciálnych jednotiek v okrese Gardez v provincii Paktíá zahynulo päť civilistov vrátane troch žien a štyria civilisti boli zranení.

21. februára nálet na konvoj s tromi vozidlami prepravujúci 45 civilistov do provincie Uruzgan z okresu Kijran v provincii Daikundi zabil 32 civilistov a zranil 14 civilistov. Za chybu bola zodpovedná americká armáda.

 

apríl

12. apríla medzinárodné vojenské sily strieľali na autobus v okrese Zharai v provincii Kandahár. Zahynulo päť civilistov
a zranených – 18.

Medzinárodné koaličné sily podnikli 24. apríla nočný nálet v okrese Puli Alam v provincii Lógar, pri ktorom zahynulo päť mužov. Afganská národná polícia informovala, že operácia s nimi nebola koordinovaná.

24. apríla počas nočnej razie ISAF v okrese Qarabag v provincii Ghazní zahynul jeden civilista a jeho brat bol zatknutý. UNAMA tvrdila, že obaja boli civilisti.

 

júl

8. júla vypálili ISAF niekoľko mínometných nábojov zo základne Salerno v provincii Chost. Jeden z mínometných nábojov explodoval na bazáre v dedine Miakhel v okrese Jani-Khel v provincii Paktia,
v dôsledku čoho bolo zabitých 6 civilistov a 9 bolo zranených. K zodpovednosti za incident sa prihlásil ISAF na stretnutí so staršími.

Dňa 10. júla sa v dedine Sava, okres Ahmad Abad, provincia Paktia, počas spoločnej operácie koaličných síl (COP) pôsobiacich v rámci operácie Trvalá sloboda a ANSF vykonali prehliadky v troch domoch, v dôsledku ktorých jeden civilista bol zabitý a 14 ďalších – zadržaných.

 

august

V dňoch 21. – 22. augusta počas špeciálnej operácie ISAF „Burnham“ zabili špeciálne jednotky Nového Zélandu v údolí Tirgiran 6 civilistov vrátane jedného dieťaťa a zranili ďalších 15 ľudí. Táto udalosť bola spracovaná v knihe “Hit and Run” od novinárov N. Hagera a J. Stevensona. [19]

22. augusta ISAF spustil ďalší nálet v oblasti Tala-wa-Barfak v provincii Baghlan, pričom sa zameral na údajné nepriateľské pozície, pričom zabil 6 civilistov a zranil štyroch ďalších. Incident nebol vyšetrený.

 

október

8. októbra zahynulo 7 afganských civilistov počas leteckého útoku na okres Nadir Shah Kot v provincii Khost. Zaoberali sa ochranou území, o ktoré sa tieto dva kmene sporili.

Medzinárodné koaličné sily spustili 11. októbra dva letecké útoky na okres Sangin v provincii Helmand. V dôsledku ostreľovania zo strany ozbrojenej opozície vládneho kontrolného stanovišťa ISAF zvolal letecký útok na obytnú budovu, v dôsledku ktorého zahynuli a boli zranení nielen militanti, ale aj civilisti (zranené boli dve ženy). Uskutočnili sa pokusy odviesť zranených civilistov do najbližšej nemocnice, ale pozdĺž ich trasy bol vykonaný druhý letecký útok, v dôsledku ktorého bolo zabitých najmenej 10 civilistov a 6 ľudí. boli zranení.

25. októbra po pozemnej bitke medzi medzinárodnými koaličnými silami a ozbrojenou opozíciou v dedine Mikan v okrese Bagran v provincii Helmand došlo k leteckému útoku, v dôsledku ktorého zahynuli traja civilisti.

 

november

6. novembra sa starší z okresu Nau Bahar provincie Zabol sťažovali guvernérovi provincie na sériu nočných razií v okolí dediny Shahakl, pri ktorých boli údajne vypálené tri obchody, zabití civilisti z troch rôznych dedín a jeden človek. zatknutý.

 

December

V dňoch 10. až 11. decembra bolo počas nočného pátrania ISAF v okrese Gardez v provincii Paktia zabitých 7 príslušníkov bezpečnostnej služby zo spoločnosti zaoberajúcej sa výstavbou ciest.

 

2009 [20]

Podľa analýzy UNAMA sú provládne sily zodpovedné za 596 hlásených civilných úmrtí. Letecké útoky a blízka letecká podpora majú na svedomí najväčšie percento úmrtí civilistov, pričom 65 incidentov pri leteckých útokoch si vyžiadalo 359 úmrtí civilistov.

 

Máj

4. mája podľa guvernéra provincie Farah zahynulo pri leteckom útoku ISAF v okrese Bala Buluk 140 civilistov vrátane 93 detí (podľa OSN bolo zabitých najmenej 63 žien a detí).

 

júl

28. júla v dôsledku leteckého útoku vrtuľníka ISAF v obci Takhon, okres Mizan, provincia Zabol, namiereného proti Talibanu, zahynulo 6 civilistov vrátane dvoch detí a 6 ďalších bolo zranených.

 

august

26. augusta v okrese Sar Khaoza v provincii Paktika bola terčom náletu ISAF klinika, ktorá liečila zraneného vodcu ozbrojenej opozície a najmenej dva ďalšie protivládne zložky. V dôsledku toho boli zaznamenané civilné obete a čiastočné zničenie kliniky.

Pri inom incidente jednotky ISAF vstúpili do zdravotníckeho zariadenia, ktoré prevádzkuje medzinárodná mimovládna organizácia v okrese Saidabad v provincii Wardak. Podľa správ armáda prehľadala všetky priestory, pričom na vstup často použila silu, čím spôsobila vážne škody na majetku zdravotníckeho zariadenia. ISAF priznal, že nemocnicu prehľadali.

 

september

3. septembra ozbrojená opozičná skupina zabavila dve nákladné autá s pohonnými hmotami pozdĺž hlavnej cesty v smere na Kunduz-Baglan, ktoré sa pokúšali prekročiť rieku Kunduz smerom k okresu Chakhardara. Neďaleko Omar-Khelu v okrese Ali-Abad kamióny uviazli v koryte rieky a keď sa ich Talibanu nepodarilo vyslobodiť, pozvali obyvateľov okolitých dedín na palivo. Nálet ISAF prišiel o niekoľko hodín neskôr v skorých ranných hodinách 4. septembra, keď dedinčania odčerpávali palivo. Podľa vyšetrovania UNAMA bolo zabitých 74 civilistov vrátane veľkého počtu detí.

 

október

16. októbra vykonal ISAF nočnú pátraciu operáciu v okrese Mangur v Ghazni, ktorej výsledkom boli štyria civilisti vrátane 10-ročného dievčaťa. Zároveň príslušníci medzinárodných síl počas vypočúvania bili miestnych obyvateľov, v dôsledku čoho dvaja muži utrpeli vážne zranenia hlavy.

O zločinoch austrálskej armády v Afganistane v rokoch 2009-2013.

Vojaci elitnej jednotky austrálskych špeciálnych jednotiek SAS ilegálne zabili 39 ľudí. počas vojny v Afganistane. Vraždy sa mohli organizovať pre takzvané zasvätenie do vojakov, keď nové komandá museli podstúpiť „krst krvi“. Bolo potvrdených 23 epizód zahŕňajúcich 25 súčasných a bývalých austrálskych vojakov (buď priamo alebo ako spolupracovníci).

Z toho 19 má vyšetrovať polícia. [21]

 

2008 [22]

Podľa štatistík UNAMA sú afganské národné bezpečnostné sily a ISAF zodpovedné za smrť 828 civilistov.

Letecké útoky (552 obetí) predstavujú najväčšie percento civilných úmrtí pripisovaných provládnym silám.

 

júl

Americké bojové vrtuľníky 4. júla vykonali operáciu v okrese Waigal v provincii Nuristan. Podľa vyhlásenia amerického vojenského velenia lietadlá zaútočili na dve vozidlá s militantmi, ktorí predtým strieľali z mínometov na americkú vojenskú základňu. Nasledujúci deň predstavitelia afganských úradov informovali, že obeťami leteckej operácie sa stalo civilistov – 22 ľudí vrátane ženy s dieťaťom. [23]

6. júla v okrese Deh Bala v provincii Nangarhár americké lietadlá podľa miestnych úradov zhodili bomby na kolónu svadobných áut, pričom zabili 47 ľudí vrátane žien a detí a 11 ďalších zranili. Hovorca Pentagonu, kapitán Christian Patterson, to odmietol s tým, že americká armáda nemá žiadne informácie o úmrtiach civilistov v oblasti. [24] Medzi mŕtvymi bolo 35 detí, 9 žien a traja muži. Po niekoľkých nezávislých vyšetrovaniach a silnej reakcii komunity ISAF priznal prítomnosť civilných obetí.

28. júla sa manžel, manželka a ich dve malé deti vracali domov taxíkom v Panjwai v provincii Kandahár. Okoloidúci konvoj ISAF vystrelil na vozidlo, pričom zranil otca a zabil obe deti. Vo vyhlásení ISAF sa uvádza, že „vozidlo bolo nariadené držať si odstup, ale nesplnilo ho. Vojaci ISAF použili ručné signály, klaksóny a blikajúce svetlá, aby vozidlo zastavili. Keď bolo auto 10 metrov a stále sa blížilo, vojaci ISAF naň v obave z útoku spustili paľbu. Následné vyšetrovanie zo strany kanadskej Národnej vyšetrovacej služby síl dospelo k záveru, že vojaci „dodržiavali správne postupy eskalácie síl a konali v súlade s pravidlami ich nasadenia“.

 

august

22. augusta v dôsledku leteckých útokov medzinárodnej koalície v dedine Azizabad v okrese Shindand v provincii Herát zahynulo podľa rôznych zdrojov 78 až 92 civilistov. [25]

 

november

3. novembra jednotky KS a ANSF vykonávali spoločné hliadky v oblasti Bakhto Tangi v okrese Shah Wali Kot v provincii Kandahár, keď ich prepadli ozbrojení opoziční bojovníci. Bola privolaná letecká podpora. V dôsledku chybného náletu amerického letectva na miesto svadobného obradu podľa afganských úradov zahynulo 40 civilistov (z toho 23 detí a 10 žien), ďalších 28 ľudí. boli zranení. [26]

 

2007 [27]

január

Dňa 5. januára bol vrtuľník ISAF napadnutý protivládnymi prvkami, keď pristával na základni v Kulangal, Dara-i-Pec, provincia Kunar. Vojaci paľbu opätovali a zranili jedného civilistu.

8. januára v Džalalabáde, hlavnom meste provincie Nangarhár, spustil konvoj ISAF paľbu na taxík po tom, čo sa auto priblížilo. Operátori podľa taxikára nedali ústne ani fyzické pokyny, že má zastaviť. Taxikár bol zastrelený.

Poslanec Menawar Nazami z provincie Nuristan 9. januára oznámil, že jednotky ISAF operujúce v okrese Waigal strieľali z mínometov a vážne zranili pastiera, ktorý bol v palebnej línii. Ukázalo sa, že muž prišiel o obe oči. Poškodená nedostala lekársku pomoc ani finančné odškodnenie.

Letecké útoky ISAF na tábor ozbrojenej opozície v provincii Helmand zabili 11. januára 13 civilistov.

12. januára v okrese Chaparhar v provincii Nangarhár približne o 01:30 bolo hlásené, že počas prehliadky súkromného domu ISAF/GUNB bol zastrelený pár, čo viedlo k vážnym zraneniam civilistov.

12. januára, asi o 19:00, bolo prijaté hlásenie z hotela Zaiba v Džalalabáde, že policajný konvoj spustil paľbu na miestneho obyvateľa na motorke, ktorý sa mal správať podozrivo. Muža postrelili do oboch nôh.

22. januára sa zranil civilista, ktorý neuposlúchol varovania, aby sa nepribližovali k vozidlu ISAF, ktoré uviazlo v odvodňovacej priekope v 3. okrese Kandaháru.

Vojaci ISAF spustili 28. januára v provincii Nuristan paľbu na miestneho obyvateľa, ktorý sa k základni približoval z „nesprávnej“ strany, na následky zranení zomrel.

 

február

1. februára NATO/ISAF strieľalo na civilné vozidlo v okrese Alikhel v okrese Mihtarlam v provincii Laghman, keď vozidlo po varovných výstreloch odmietlo zastaviť. Vodič a spolujazdec sa zranili.

13. februára nálet NATO/ISAF v oblasti Kashata-Kajaki v okrese Kajaki v provincii Helmand zabil dvoch civilistov. Keďže v tejto oblasti prebiehali pozemné a letecké útoky, predpokladá sa, že jeden muž a jedna žena boli zabití pri dvoch samostatných útokoch na ich domy.

17. februára bol v okrese Arghandab v provincii Kandahár zastrelený civilista po tom, čo nerešpektoval varovania, aby sa držal ďalej od konvoja NATO/ISAF.

17. februára bol zranený ďalší civilista, keď nerešpektoval varovania NATO/ISAF v Kandaháre.

19. februára bol zastrelený vodič civilného vozidla, keď nezastavil na kontrolnom stanovišti NATO/ISAF v okrese Shahjoy v provincii Zabol.

27. februára zahynul vodič auta, pretože nedodržal bezpečnú vzdialenosť od konvoja NATO/ISAF v Kandaháre.

 

marec

4. marca UNAMA potvrdila zabitie 9 civilistov vrátane žien a detí v dôsledku leteckého útoku amerických vzdušných síl v okrese Nijrab v provincii Kapisa.

4. marca vybuchla bomba v aute v Momand Dara v provincii Nangarhár v tesnej blízkosti konvoja americkej námornej pechoty. Po výbuchu v dôsledku nerozvážnej paľby z ručných zbraní bolo zabitých najmenej 6 civilistov a 6 ďalších. boli zranení. Keď konvoj opustil miesto sabotáže v smere na Džalalabád, americké sily strieľali ručnými zbraňami na chodcov a pohybujúce sa vozidlá pozdĺž cesty, čo malo za následok viac obetí a zranení medzi civilistami. Potvrdené straty: 12 mŕtvych a 38 zranených civilistov. Tento incident so zabíjaním civilistov vyvolal silné verejné pobúrenie. Demonštrácie sa konali v okresoch Jalalabad, Chaparhar a Bati Kot v provincii Nangarhar. Informovalo o tom niekoľko novinárov že po tomto útoku jednotky NATO/ISAF skonfiškovali ich majetok a odstránili fotografie a videozáznamy incidentu. Viacerí novinári informovali aj o vyhrážkach amerických vojakov.

5. marca jednotky NATO/ISAF zastrelili vodiča civilného vozidla, keď nerešpektoval varovania, aby sa držal ďalej od konvoja ISAF v Kandaháre.

14. marca neďaleko Takhtapulu v provincii Balch zastrelili príslušníci NATO/ISAF civilistu, ktorý údajne neposlúchol varovania ISAF, aby prestal.

15. marca pri nálete ISAF v hornatej oblasti Gunapal v okrese Alishing v provincii Laghman zahynulo päť civilistov. Údajným cieľom náletu bol protivládny poľný veliteľ pôsobiaci v oblasti.

21. marca bol zabitý 6-ročný chlapec a dve ďalšie deti boli zranené počas prestrelky medzi ozbrojenou opozíciou a konvojom USA/ANSF v dedine Shivan, okres Bala Buluk, provincia Farah.

22. marca bol 11-ročný chlapec zabitý streľbou, keď vodič civilného vozidla nezastavil na varovanie od pohybujúceho sa konvoja ISAF v Kábule.

23. marca zahynulo 8 civilistov pri prestrelke medzi špeciálnymi jednotkami ANSF a ozbrojenou opozíciou počas operácie v okrese Loya Menda v okrese Nade Ali v provincii Helmand.

24. marca miestni starší oznámili, že 15 civilistov vrátane ženy a dieťaťa bolo zabitých v oblasti Loya Menda v okrese Nade Ali v provincii Helmand počas operácie ANA/ISAF.

 

apríl

18. apríla ISAF zastrelil civilného taxikára v Kandaháre na trase konvoja ISAF.

20. apríla bolo v intenzívnych bojoch v okrese Sangin v provincii Helmand zabitých 12 civilistov (spolu s 24 ozbrojenými opozičnými bojovníkmi). Podrobnosti incidentu nie sú jasné, ale niektoré zdroje povedali UNAMA, že civilné obete prišli po tom, čo ISAF spustil nálet v oblasti stretov s Talibanom.

20. apríla sa v meste Yakubi, hlavnom meste okresu Sabari v provincii Chóst, pokúsil súkromný taxík prejsť do oblasti ohraničenej americkým vojenským personálom počas neutralizácie improvizovaného výbušného zariadenia. Američania spustili paľbu na auto, následkom čoho zahynulo 13-ročné dievča a ďalšie utrpelo zranenia.

Policajný šéf okresu Ganihel v provincii Nangarhár 22. apríla oznámil, že počas pátracej operácie ISAF bol zabitý 55-ročný civilista. UNAMA tiež dostala sťažnosti na údajné rabovanie, pričom miestni obyvatelia tvrdili, že americká armáda skonfiškovala veľké množstvo ich osobných financií.

29. apríla vypukla séria stretov medzi ISAF/ANSF a ozbrojenou opozíciou v údolí Zerko v okrese Shindand v provincii Herát. Boje trvali najmenej 24 hodín a na oboch stranách boli použité ťažké zbrane, vrátane mínometov, granátometov a ťažkých guľometov. Zahraničné sily tiež opakovane poskytovali blízku vzdušnú podporu, zhadzovali bomby na mnohé ciele a útočili na utekajúcich militantov vojenskými vrtuľníkmi. Miestne zdroje tvrdia, že v dôsledku bojov zahynulo 57 civilistov (podľa iných zdrojov to bolo 20 civilistov).

Afganská polícia v Asmare v provincii Kunar potvrdila, že v apríli mínometná paľba ISAF zabila jedného civilistu a dvoch ďalších zranila. Útok sa odohral uprostred noci v čase zberu úrody. V tomto bode bolo hlásené, že niektorí obyvatelia sa medzi sebou pohádali kvôli otázke pôdy.

Koncom apríla v dôsledku operácie amerických ozbrojených síl v osade Ganikhel, okres Shinwar, provincia Nangarhár, zahynulo päť civilistov vrátane jednej ženy a 15-ročného dievčaťa. Zranilo sa 6 ľudí, z toho tri dievčatá vo veku 4, 7 a 15 rokov.

 

Máj

1. mája medzinárodný vojenský konvoj (nie je súčasťou ISAF), ktorý hliadkuje v oblasti medzi okresmi Maruf a Argistan v provincii Kandahár, spustil paľbu na tri vozidlá. Vozidlá boli zničené. Miestne zdroje povedali UNAMA, že zahynulo 16 civilistov vrátane dvoch žien a 13 ďalších. boli zranení.

8. mája ozbrojená opozícia prepadla sily medzinárodnej koalície, ktorá vykonávala špeciálnu operáciu v okresoch Garmau a Sarvan-Kala v okrese Sangin v provincii Helmand. Boje trvali niekoľko hodín, boli použité lietadlá. Okrem zabitia množstva militantov úrady Helmand potvrdili smrť 21 civilistov vrátane žien a detí.

15. mája spustili vojaci ISAF pohybujúci sa v konvoji cez mesto Kandahár paľbu na piatich civilistov (dvaja z nich neskôr na následky zranení zomreli).

27. mája v okrese Gereshk v provincii Helmand zahynuli štyria civilisti pracujúci na poli a 3-4 ďalší. zranený pri nálete ISAF. Bolo tiež oznámené, že jeden z domov údajne patriacich miestnemu predstaviteľovi ozbrojenej opozície bol bombardovaný. Pod troskami sa našli telá 7 mŕtvych civilistov.

 

jún

3. júna bolo zabité malé dievčatko, keď ISAF spustil varovnú paľbu na vozidlo blížiace sa ku konvoju v Balúči, okres Khost (Matun), provincia Khost. Za miestnym taxíkom jazdilo po ceste päť obrnených vozidiel Humvee. Pancierové auto preventívne vystrelilo na taxík, ale guľka zasiahla neďaleký chodník, odrazila sa od neho a zasiahla dievča menom Fatima, ktoré sa hralo neďaleko. Konvoj nezastavil, aby poskytol pomoc. Fatimin otec odviezol dievča do najbližšej nemocnice, no zomrelo na operačnom stole.

Kancelária GUNB v provincii Nuristan 7. júna potvrdila, že pri nálete ISAF zahynuli traja civilisti a jeden človek. bol zranený v okrese Kamo v okrese Kamdesh. Letecký útok bol reakciou na útok protivládnych síl na hliadkový konvoj ISAF/ANSF v oblasti.

11. júna jednotky ISAF spustili paľbu na civilné nákladné auto so skupinou 6 mladých mužov (vo veku 8 až 16 rokov), ktoré smerovalo do oblasti bazáru medzi osadami Kandagal a Zarmandai, okres Dara-i-Pec, provincia Kunar. V správe ISAF sa uvádza, že vojaci vystrelili varovné výstrely, ale vodič nezastavil a pokračoval v jazde. Keď však auto prešlo okolo vojakov, podľa svedkov nespustili varovnú paľbu, ale okamžite začali strieľať na blížiace sa vozidlo. Svedkovia uviedli, že po náraze auta do stromu naň ISAF pokračovali v streľbe, vyprázdňovali a dopĺňali zásobníky. Vojaci ISAF sa údajne priblížili k nákladnému autu a pokračovali v streľbe,

12. júna v okrese Mizan v provincii Zabol dostala UNAMA z miestnych lekárskych zdrojov informáciu, že chlapcovi ošetrili šrapnelové rany na hlave spôsobené projektilom ISAF. K incidentu došlo v dôsledku špeciálnej operácie na vyčistenie oblasti od prítomnosti ozbrojenej opozície.

16. júna o 8:45 v 5. policajnom obvode Kábulu neďaleko konvoja amerických ozbrojených síl explodovalo auto naplnené výbušninami. Americkí vojaci začali prečesávať oblasť, počas čoho spustili paľbu na zhluk afganských mužov stojacich vedľa policajného šéfa. Výsledkom bolo, že jeden z nich bol zabitý a dvaja boli zranení.

17. júna v okrese Yahya-Khel v provincii Paktika asi o 23:00 zasiahli vojenské letectvo ISAF Madrasah Hadili. Ukázalo sa, že okrem 7 osôb zapojených do ozbrojenej opozície bolo zabitých 7 detí, ktoré boli vo vnútri.

Miestne zdroje 18. júna informovali, že boje medzi protivládnymi prvkami a ISAF/ANSF v okrese Chora v provincii Uruzgan si vyžiadali smrť a zranenie veľkého počtu civilistov. Keď sa boje zintenzívnili, ISAF podnikli letecké útoky, ktoré zabili až 60 civilistov a zranili približne 40.

19. júna ISAF/ANSF zaútočili na tri súkromné ​​domy v meste Kandahár. Počas operácie bol zabitý jeden civilista a 11 ľudí bolo zadržaných. USA tvrdia, že zosnulý bol členom ozbrojenej opozície, ktorý sa bránil zatknutiu. Poslanci z Kandaháru však agentúre UNAMA povedali, že zabitý a zatknutí neboli zapojení do aktivít proti vláde. Proti pátraniu protestovali aj miestni obyvatelia, ktorí uviedli nevhodné zaobchádzanie cudzincov so ženami, ako aj to, že psy použité pri pátraní zohavili telo zavraždeného.

22. júna veliteľ provincie Helmand povedal UNAMA, že 25 civilistov (vrátane 9 žien a troch detí) bolo zabitých pri nálete ISAF na tri domy v okrese Gereshk. Podrobnosti incidentu nie sú jasné. Správy z médií jednoducho uvádzajú, že „sily ISAF boli napadnuté v okrese Gereshk a odpovedali náletmi“.

29. júna policajný šéf Helmand povedal UNAMA, že niekoľko obytných budov bolo zničených pri náletoch neďaleko Hajdarábadu v okrese Gereshk v provincii Helmand počas bojov medzi protivládnymi prvkami a medzinárodnými koaličnými silami neďaleko Hajdarábadu. Prvé správy od šéfa polície z 30. júna naznačovali, že z trosiek domov zasiahnutých týmito náletmi sa podarilo vytiahnuť až 35 tiel. UNAMA neskôr poskytla nasledujúcu štatistiku obetí leteckých útokov: zabité protivládne zložky, 60; zabití civilisti – 45; zranených civilistov – 23. Správy z iných zdrojov sa však líšia: miestni starší a ďalšie kontakty v meste Lashkargah hlásili “viac ako 100 zabitých civilistov a desiatky zranených”.

 

júl

2. júla zahynuli dvaja civilisti a štyria ďalší boli zranení, keď konvoj ISAF strieľal na civilné vozidlá, keď sa pohyboval cez Kandahár. Štyria civilisti boli údajne vodičmi motocyklov alebo malých vozidiel. Ostatné obete sú okoloidúci.

3. júla v Ghazni hliadka ISAF zastrelila motocyklistu po varovných výstreloch, pretože porušil pokyny na zastavenie na dočasnom kontrolnom stanovišti. Obeť bola na strednej škole.

V dňoch 5. až 7. júla ISAF/ANSF uskutočnili spoločnú operáciu pri dedine Sangar, okres Watapur, provincia Kunar. Počas nej zahynulo 27 civilistov, piati boli zranení, značné škody boli spôsobené na domácnosti, poškodených bolo päť domov. Boje sa rozpútali na základe informácií, že sa v oblasti zhromaždili dve skupiny ozbrojenej opozície s úmyslom zaútočiť na ISAF. Bolo hlásené, že ostreľovanie provládnymi silami bolo nerozlišujúce a civilisti boli bombardovaní úmyselne.

6. júla sa v dedine Shivan, okres Bala Buluk, provincia Farah, stretli jednotky ISAF/ANSF s ozbrojenou opozíciou, ktorá oblasť ovládla. Počiatočné správy médií, že 108 civilistov bolo zabitých pri koaličných náletoch s cieľom vytlačiť Taliban z dobytej dediny, predstavitelia provinčnej vlády popreli a nemôžu ich potvrdiť žiadne iné zdroje. Neskôr sa objavila správa, že civilné obyvateľstvo bolo zrejme úradmi informované o možnej vojenskej operácii a mohlo opustiť oblasť ešte pred začiatkom bojov. Podľa správ miestneho obyvateľstva je však počet mŕtvych jedna osoba, zranení traja. Tri domy boli úplne zničené, ďalších 6 domov a jedna mešita boli čiastočne poškodené.

Dňa 9. júla v dedine Aman Khel, okres Ladha Mangal, provincia Paktia, bol počas operácie ISAF napadnutý dom civilistu. Počas operácie pravdepodobne zomreli dve deti a jeden muž. Jednotka pre ľudské práva UNAMA viedla rozhovory s kmeňovými staršími, ktorí potvrdili, že helikoptéry ISAF pristáli na mieste v ranných hodinách 9. júla okolo 5:00. Vojaci, väčšinou ISAF, údajne obkľúčili dom Afganca menom Salim (ktorý podporoval vládu) a požiadali ho, aby odišiel. Afganec vyšiel na ulicu so zbraňou v sprievode svojho syna. Podľa kmeňových starších je ťažké zistiť, kto vystrelil prvý. Salim a jeho 10-ročné dieťa zahynuli pri prestrelke. Uviedli, že po tejto prestrelke ISAF opäť strieľal na dom, kde bol údajne zabitý jeho ďalší 6-ročný syn,

9. júla neďaleko mosta v centre mesta Gardez, hlavnom meste provincie Paktia, spustila hliadka ISAF paľbu na 68-ročného taxikára, ktorý údajne neuposlúchol príkaz na zastavenie a naďalej sa približoval ku konvoju. Vodič bol zastrelený.

13. júla dostali traja civilisti strelné zranenia od hliadky ISAF v Kandaháre.

21. júla bol 12-ročný chlapec smrteľne zranený pri svetlici v okrese Haq-e Safed v provincii Farah, keď pristával vojenský vrtuľník ISAF.

22. júla v osade Mazarabad, okres Musa-Kala, provincia Helmand, počas dlhotrvajúcich bojov medzi medzinárodnými silami a militantmi ozbrojenej opozície zahynulo najmenej 17 civilistov a 15 bolo zranených v dôsledku ostreľovania domu v r. ktoré ukrývali. Niektorí zo zranených civilistov hľadali úkryt
v Mazarabade po tom, čo v ich susednej dedine vypukli boje, keď bola prepadnutá hliadka medzinárodných síl.

24. júla zahynul civilista, keď jednotky ISAF spustili paľbu na súkromné ​​vozidlo, ktoré sa pokúšalo predbehnúť konvoj ISAF v Tarinkote, hlavnom meste provincie Uruzgan.

25. júla zahynuli dve deti, keď hliadka ISAF spustila paľbu na civilné vozidlo v Tarinkote. Uvádza sa, že vozidlo nezastavilo, ako bolo nariadené.

25. júla bolo zabitých 26 civilistov počas vojenských operácií ISAF v Landi Nava, okres Musa Qala, provincia Helmand. Zdroje z nemocnice v Lashkargah, hlavnom meste provincie, tiež povedali UNAMA, že prijali 15 civilistov, ktorí boli pri incidente zranení.

V dňoch 25. – 26. júla okresný starší okresu Gereshk, provincia Helmand, informoval UNAMA o smrti 28 civilistov, keď medzinárodné sily a ANSF viedli operáciu proti protivládnym silám v dedine Kumbarak.

V júli ostreľovanie ISAF zasiahlo dva rôzne domy v okrese Sirkanay v provincii Kunar. Jeden civilista bol zabitý a štyria ďalší boli zranení.

 

august

1. augusta bol jeden civilista zabitý a ďalší zranený, keď jednotky ISAF v Tarinkote v provincii Uruzgan spustili paľbu na súkromné ​​vozidlo, ktoré sa priblížilo k ich konvoju a nereagovalo na varovania, aby zastavilo.

Medzinárodné koaličné sily spustili 2. augusta letecký útok na oblasť Bagni v okrese Bagran v provincii Helmand. Útok si vyžiadal početné obete. Väčšina dôkazov, ktoré má UNAMA k dispozícii, potvrdzuje, že cieľom náletu bola veľká koncentrácia Talibanu, z ktorých mnohí pochádzali z blízkych oblastí. Niektorí zo zabitých a zranených pri bombardovaní však neboli bojovníci. Zranilo sa napríklad päť chlapcov do 16 rokov. Bolo tiež hlásené, že v Lashkargah bolo ošetrených až 40 zranených.

5. augusta bol v okrese Dehravud v provincii Uruzgan zabitý civilista, keď jednotky ISAF spustili paľbu na motorku prevážanú dvoch mužov, ktorí sa na výstrahu nezastavili.

7. augusta dostala UNAMA správy z miestnych zdrojov, že 27 civilistov bolo zabitých a 35 zranených v spoločných operáciách ISAF/ANSF s úzkou leteckou podporou v okrese Khas Uruzgan v provincii Uruzgan.

22. augusta boli dvaja civilisti vrátane dieťaťa zranení raketovou paľbou medzinárodných síl v dedine Sangisar v okrese Zharai v provincii Kandahár. Príbuzní obetí povedali, že pracovali v záhrade, keď sa zranili. Tvrdilo sa, že niekoľko dní pred ostreľovaním Taliban prešiel okolo osady, ale v deň incidentu nikto z miestnych obyvateľov nepotvrdil, že sa v oblasti nachádza ozbrojená opozícia.

V dňoch 25. až 26. augusta uskutočnilo letectvo ISAF nálety na protivládne zložky v oblasti obce Gobar, okres Musa-Kala, provincia Helmand. Správy z miestnych zdrojov poukazujú na civilné obete. V nemocnici Lashkargah hospitalizovali 8 ľudí vrátane dvoch žien a troch detí. Tvrdili, že v dôsledku tohto incidentu utrpeli zranenia. Jeden z týchto mužov následne na následky zranení zomrel. Bolo tiež hlásené, že bolo zabitých ďalších 12 civilistov (vrátane žien a detí), vrátane 7 ľudí. boli členmi jednej rodiny.

Miestne zdroje 29. augusta povedali UNAMA, že v okrese Musa Qala v provincii Helmand bolo 7 civilistov, ktorí sa ukrývali v dome, zabitých delostreleckými granátmi vypálenými medzinárodnými silami počas boja s ozbrojenou opozíciou. Okrem toho pri podobnom strete v dedine moslimov zahynulo ďalších päť civilistov.

V auguste asi 300 rodín z okresov Pachir-wa-Agam a Khugyani v provincii Nangarhár utieklo zo svojich domovov počas rozsiahlej špeciálnej operácie. Počas dlhotrvajúcich nepriateľských akcií zahynulo 6 civilistov a najmenej 10 bolo vážne zranených v dôsledku šrapnelov zasahujúcich obytné budovy z raketových útokov a leteckého bombardovania.

 

september

1. septembra boli v dedine Mazarabad v okrese Musa Qala v provincii Helmand zabití civilista a dieťa, keď medzinárodné sily podnikli letecké útoky na údajnú polohu ozbrojených opozičných bojovníkov, ktorí údajne strieľali na hliadkový konvoj ISAF.

2. septembra bolo v nemocnici v okrese Mirwais v provincii Kandahár hospitalizovaných 8 žien a jeden chlapec so zraneniami rôznej závažnosti v dôsledku leteckých útokov, ktoré zasadili ISAF na jeden z okresov v okrese Arghandab.

Dňa 5. septembra ISAF spustil cielený nálet v okrese Andar v provincii Ghazní, ktorého cieľom bol súkromný majetok, v ktorom sa nachádza 13 protivládnych prvkov. Okrem militantov boli pri incidente zranení štyria civilisti, zabitá bola aj žena s tromi deťmi.

ISAF/ANSF uskutočnili 17. septembra spoločnú operáciu v okrese Sarobi v provincii Kábul, počas ktorej bol uskutočnený letecký útok, pri ktorom boli zranení civilisti.

19. septembra sa ISAF/ANSF stretli s ozbrojenou opozíciou počas spoločnej operácie v okrese Nakhri Seraj v provincii Helmand. Počas ústupu sa militanti uchýlili do domovov civilistov. V dôsledku intenzívneho ostreľovania obytného sektora provládnymi silami bolo zabitých 6 civilistov a dvaja boli zranení.

26. septembra vedúci provinčného zdravotníckeho oddelenia v Uruzgane povedal agentúre UNAMA, že v nemocnici v Tarinkote bolo hospitalizovaných 5 zranených ľudí. Zranili ich v dôsledku leteckých útokov uskutočnených v rámci prebiehajúcich vojenských operácií ISAF v okrese Dehrawood. Uviedol tiež, že počas týchto operácií bolo zabitých 70 až 100 civilistov.

27. septembra počas operácie ISAF/ANSF proti ozbrojeným opozičným bojovníkom v dedine Gambir, okres Watapur, provincia Kunar, na hranici s provinciou Nuristan, zahynuli traja civilisti a jedna žena bola zranená v dôsledku koaličných leteckých útokov. Miestna provinčná rada uviedla, že pri operácii zahynulo 18 militantov. Podľa niektorých správ však počas operácie zomrelo 9 civilistov (vrátane jednej ženy a štyroch detí), jedna žena bola zranená a jeden civilista bol zatknutý.

28. septembra počas protimilitantnej operácie v okrese Dara-i-Pec v provincii Kunar zaútočili protivládne zložky na konvoj ISAF. Odvetné nálety ISAF zabili jedno dieťa a zranili 8 ďalších civilistov. Päť obytných budov bolo úplne zničených alebo čiastočne poškodených. Podľa iných zdrojov bol počet mŕtvych civilistov tri osoby a zabitých bolo aj 60 kusov dobytka.

Protivládne zložky zaútočili 29. septembra na skupinu ISAF v okrese Gerda Sarai v provincii Paktia, čo malo za následok leteckú podporu. Jedna správa tiež uviedla, že tri ženy a dieťa (všetci členovia tej istej rodiny) boli zabití, keď granát zasiahol súkromný dom.

 

október

2. októbra asi o 06:30 zazneli výstrely v blízkosti penziónu OSN v 6. obvode Kandaháru. Počiatočné správy od členov stráže OSN naznačovali, že výstrely vystrelil kanadský vojenský konvoj, ktorý cestoval zo západu na východ pozdĺž cesty neďaleko penziónu OSN. Miestni obyvatelia na ulici sa dostali pod paľbu, zahynuli najmä dvaja civilisti prechádzajúci okolo na motorkách.

5. októbra ISAF spustil paľbu na civilné vozidlo, ktoré sa dostalo príliš blízko ku konvoju zahraničných jednotiek. Dvaja civilisti (muž a dievča) boli zabití a ďalšia žena bola zranená. Incident sa odohral v dedine Hatti Banda v provincii Kunar.

19. októbra počas špeciálnej protipovstaleckej operácie Avalanche, ktorá sa začala v štyroch okresoch provincie Kunar, zahynulo najmenej 12 civilistov a 11 ďalších bolo zranených. Takmer všetky civilné obete boli ženy a deti.

20. októbra v oblasti Lashkargah, provincia Helmand, vojak ISAF strieľal na civilné vozidlo, ktoré nezastavilo, kým tadiaľ prechádzal konvoj ISAF. Pri incidente zomrelo 2-ročné dievčatko.

Dňa 20. októbra dostala UNAMA od miestneho zdroja v provincii Chost informáciu, že niekoľko miestnych detí bolo zabitých alebo zranených pri zbieraní palivového dreva v blízkosti vojenskej základne ISAF v Salerne. ISAF vo svojej tlačovej správe potvrdil správnosť údajov o tomto incidente.

22. októbra spustili ISAF tri nálety na Ismail-Khel, okres Orgun, provincia Paktika, keďže sa odtiaľ podľa nich pripravoval prepad. Neboli hlásené žiadne bojové strety. Prvá bola zameraná na dom/obchod nachádzajúci sa pri hlavnej ceste zásobujúcej obec. V dome bolo niekoľko dedinčanov, ktorí boli členmi tej istej rodiny. O niekoľko minút neskôr došlo k druhej rane medzi oboma domami. V dôsledku náletov zahynulo 5 civilistov a 7 bolo zranených.

23. októbra tlačová agentúra AFP informovala, že jedno dieťa z kočovnej rodiny bolo zabité a štyri zranené, keď zahraniční vojaci pod vedením USA strieľali na stan počas pátracej akcie v okrese Spin Boldak. Skutočnosť výstrelov vojakov Ústavného súdu potvrdil tlačový zástupca operácie Trvalá sloboda.

V dedine Shakhi-Khel, okres Tagab, provincia Kapisa, došlo 24. októbra k stretu medzi ISAF a ozbrojenou opozíciou. Po nejakom čase prileteli na pomoc provládnym silám vojenské helikoptéry, ktoré začali bez rozdielu ostreľovať naznačenú osadu. Päť rakiet zasiahlo dom civilistu a zranilo troch členov jeho rodiny. Budova bola zničená.

 

november

1. novembra spustili jednotky ISAF počas špeciálnej operácie v repatriačnom tábore v okrese Khas Kunar v provincii Kunar paľbu na 17-ročného majiteľa obchodu, ktorý na následky zranení zomrel.

Medzinárodné sily spustili 5. novembra nálety na militantov v osade Nakhoni, okres Panjwai, provincia Kandahár. Podľa niektorých správ boli zabité 2 ženy a ďalší 2 ľudia. zranený.

11. novembra v okrese Garmsir v provincii Helmand zabili vojaci ISAF ženu a dve deti počas pátracej akcie v domácnosti, kde sa údajne nachádzali ozbrojení opoziční bojovníci. Zahraniční vojaci odpovedali na prepadnutie budovy ohňom, aby zabili. Po výbuchu granátu sa časť domu zrútila, v dôsledku čoho zahynuli civilisti.

15. novembra v okrese Daman v provincii Kandahár vojaci ISAF strieľali na taxík, pretože nezastavil, keď sa približoval ku konvoju ISAF. Jeden civilista bol zabitý a ďalší bol zranený.

23. novembra ISAF ostreľoval Korengal v provincii Kunar, pričom zabil piatich civilistov a dvoch ďalších zranil.

26. novembra v okrese Gerda Sarai v provincii Paktia boli civilisti zranení v následnej bitke medzi ozbrojenou opozíciou a ISAF v oblasti. Miestni starší sa domnievajú, že civilisti boli zranení kvôli ISAF.

26. novembra v dôsledku delostreleckého ostreľovania zo strany ISAF v dedine Balai v provincii Laghman zahynula jedna žena, ďalší dvaja ľudia. boli zranení. Oblasť ostreľovania slúžila na pasenie dobytka.

27. novembra bolo v pohraničnej oblasti medzi okresmi Du-Ab a Nurgram v provincii Nuristan zabitých 16 robotníkov miestnej stavebnej spoločnosti v dôsledku leteckého bombardovania tábora medzinárodnými koaličnými silami. Zdroje UNAMA tvrdia, že spoločnosť informovala ISAF o svojej polohe trikrát (tábor je 10 km od vojenskej základne).

 

December

2. decembra zaútočili militanti na základňu ISAF v okrese Waigal v provincii Nuristan s použitím ťažkých zbraní. ISAF odvetil leteckým útokom, ktorý údajne zranil štyroch civilistov.

Vojaci ISAF spustili 4. decembra v okrese Daman v provincii Kandahár paľbu na civilné vozidlo, pretože sa nepodarilo zastaviť a zastaviť, keď sa približoval konvoj ISAF. Dvaja civilisti boli zranení.

4. decembra v dedine Barabat, okres Khas-Kunar, provincia Kunar, ISAF vypálil delostrelecký granát, ktorý vybuchol v tesnej blízkosti miestneho pastiera a jeho stáda. Pastier bol zranený a niekoľko jeho zvierat zomrelo.

Medzinárodné sily spustili 6. decembra nálety na okres Garmsir v provincii Helmand. Podľa niektorých správ bolo okrem 13 príslušníkov ozbrojenej opozície zabitých aj 8 civilistov.

7. decembra zahynuli štyria civilisti a štyria ďalší boli zranení pri prestrelke počas spoločnej operácie ISAF/ANSF v južnej časti Musa Qala v provincii Helmand.

Medzinárodné sily 9. decembra oznámili, že západne od Kandaháru vykonali operáciu, počas ktorej boli zatknutí traja funkcionári ozbrojenej opozície. Počas operácie zomrelo 13-ročné dievča.

22. decembra bola v okrese Pachir-wa-Agam v provincii Nangarhár vypálená delostrelecká salva z miestnej medzinárodnej vojenskej základne počas testov novej munície. Strela minula svoj cieľ a vybuchla neďaleko domu miestneho obyvateľa, pričom zranila dve ženy a jedno dievča.

25. decembra pri nálete v okrese Bagran v provincii Helmand zahynulo 18 civilistov a 41 bolo zranených. Nasledujúci deň to bolo oznámené UNAMA v nemocnici Mirwais v Kandaháre. Dve osady, Kalanjue a Tareak, sa dostali pod paľbu, keď civilisti spali. Obete nevedia, prečo sa stali terčom leteckého útoku, keďže v oblasti neboli žiadne sily Talibanu ani žiadne ozbrojené strety.

 

2006

január

14. januára bolo z bezpilotného lietadla Predator kontrolovaného CIA vypálených niekoľko rakiet nad afganskou hranicou v pakistanskej osade Damadola v oblasti agentúry Bajaur. Zahynulo 18 civilistov [28] . Terčom útoku bol jeden z vodcov Al-Káidy Ajmán al-Zawahirí, ktorý sa však v čase útoku v dedine nenachádzal.

 

marec

14. marca spustili kanadské jednotky v Kandaháre paľbu na taxík, pričom zabili jedného z jeho pasažierov, civilistu [29] .

 

august

22. augusta kanadskí vojaci v Kandaháre zastrelili 10-ročného chlapca jazdiaceho na motorke.

26. augusta kanadskí vojaci zastrelili afganského policajta a 6 ďalších. boli zranení.

 

október

18. októbra zasiahla raketa obytnú budovu počas nočného stretu medzi ozbrojenými opozičnými bojovníkmi a silami NATO/ANSF v dedine Tadžikai, 217 kilometrov západne od Kandaháru. V dôsledku toho bolo zabitých 13 civilistov, ktorí boli v dome.

19. októbra helikoptéry NATO počas nočnej špeciálnej operácie na pátranie po Talibane vyhodili do vzduchu tri domy z nepálených tehál v južnom Afganistane. Zahynulo najmenej 9 civilistov vrátane žien a detí.

26. októbra bolo zabitých 40 až 60 obyvateľov dediny v okrese Panjwai v provincii Kandahár pri dvoch samostatných nočných náletoch, po ktorých nasledovali mínometné a raketové útoky [ 30] . K incidentu došlo na vrchole sviatku Eid al-Fitr, ktorý označuje koniec mesiaca moslimského pôstu. NATO hovorí, že na týchto miestach prebiehali prudké boje s ozbrojenou opozíciou, pri ktorých mohli byť zranení civilisti.

 

november

16. novembra v provincii Helmand [31] britskí vojaci spustili paľbu na auto, pričom zabili dvoch jeho pasažierov a zranili mladé dievča.

 

December

12. decembra kanadskí vojaci v Kandaháre zastrelili staršieho motocyklistu [32] .

 

2005

júl

1. júla Pentagon tvrdí, že „neznámy počet“ civilistov bol zabitý pri nálete v provincii Kunar. Iný zdroj datuje uvedený incident 3. júla a počet obetí uvádza na 17 ľudí. [33]

 

2004

január

V dôsledku leteckého útoku amerického letectva na dom v obci Sagato v provincii Uruzgan zahynulo 11 ľudí vrátane štyroch detí. [34] Americká armáda zasa potvrdila, že v určenej oblasti vykonala nálet, počas ktorého zahynulo päť ozbrojených militantov s tým, že nemá informácie o civilných obetiach.

 

marec

7. marca v provincii Uruzgan zahynuli traja civilisti vrátane jedného dieťaťa pri chaotickej streľbe príslušníkov americkej armády, ktorých obrnené auto zasiahla mína pri ceste. Pri inej streľbe zo strany zahraničného vojenského personálu v okrese Shahidi Hassas (predtým Charchinu) bolo zranených 7 ľudí vrátane troch detí. [35]

 

2003

február

Vo februári zahynulo najmenej 17 civilistov, väčšinou žien a detí, pri koaličných bombových náletoch v horách okresu Bagran v provincii Helmand [36] . Zástupcovia amerických ozbrojených síl uviedli, že vedú operáciu na identifikáciu a zničenie ozbrojených opozičných bojovníkov pozdĺž pohoria v špecifikovanej oblasti.

 

apríl

V apríli bolo zabitých 11 Afgancov vrátane 7 žien a jedna osoba bola zabitá. zranený, keď pomýlená americká laserom navádzaná bomba zasiahla dom na okraji mesta Shkin, okres Gomal, provincia Paktika [37] .

 

jún

21. júna zabil David Passaro, dôstojník CIA a bývalý strážca americkej armády, Afganca menom Abdul Wali, väzňa na americkej základni 16 km južne od Asadabadu, hlavného mesta provincie Kunar (o 6 rokov neskôr – 10. augusta 2009 – D .Passaro bol uznaný vinným a odsúdený na 8 rokov a 4 mesiace väzenia). [38]

 

september

Najmenej 8 civilistov zahynulo pri nálete amerického letectva v okrese Naw Bahar v provincii Zabol. Útok zabil aj veliteľa Talibanu [39] .

 

október

V okrese Waigal v provincii Nuristan 6 ľudí. z jednej rodiny zomrel na následky ostreľovania domu americkým vojenským lietadlom. Dom patril bývalému guvernérovi provincie, ktorý bol v tom čase v Kábule. Terčom útoku boli v skutočnosti G. Hekmatyar a mulla Fakirullah, ktorí opustili oblasť len niekoľko hodín pred ostreľovaním. Všetky obete (tri deti, tínedžer, mladý muž a staršia žena) boli príbuzní bývalého guvernéra [40] .

 

november

6 civilistov zahynulo, keď americké bojové lietadlo zhodilo bombu v okrese Barmal v provincii Paktika. USA túto správu rýchlo popreli a tvrdili, že zabili piatich agentov al-Kájdy [41] .

 

December

Neďaleko mesta Gardez, administratívneho centra provincie Paktia, v dôsledku leteckých útokov uskutočnených na krytie amerických špeciálnych síl počas špeciálnej operácie na zničenie oddielu militantov strážiacich muničný sklad, 6 detí a dvoch dospelých boli zabití civilisti [42] .

V provincii Zabol zahynulo pri nálete amerických A-10 Thunderbolts 9 detí vo veku od 9 do 12 rokov a jeden civilista. Cieľom útoku bol militant – mulla Vazir, ktorému sa podarilo ujsť. [43]

 

2002

Mučenie väzňov vo vyšetrovacej väzbe v Bagráme [44]

V roku 2002 boli dvaja afganskí civilní väzni mučení a potom zabití americkým vojenským personálom v zadržiavacom zariadení na leteckej základni Bagram. Väzni, Khabibulla a Dilawar, boli pripútaní k stropu a ubití na smrť. Vojenskí lekári rozhodli, že smrť oboch Afgancov bola násilná. Obvinenia boli vznesené proti 15 americkým vojakom.

 

január

24. januára v osade Khazar Kadam v provincii Uruzgan vtrhol personál americkej armády do budovy jednej z miestnych náboženských škôl (madrasah), počas ktorej bol zabitý civilista, ktorý odolával cudzím útočníkom. [45]

 

júl

1. júla v okrese Dehravud v provincii Uruzgan 48 ľudí. zahynulo a ďalších 117 bolo zranených pri bombardovaní svadobného sprievodu [46] (podľa údajov za október 2006 bolo zabitých 46 ľudí). Streľbu do vzduchu na počesť svadobnej oslavy si americká armáda zrejme pomýlila s útokom ozbrojenej opozície. Na nálete, ktorý údajne trval vyše hodiny, sa zúčastnil bombardér B-52 a útočné lietadlo AC-130. Medzi obeťami bolo veľa žien a detí. Incident viedol k oficiálnemu protestu a odsúdeniu afganskej vlády. 5. júla sa v Kábule konalo protiamerické zhromaždenie. V súvislosti s incidentom prebehlo niekoľko vyšetrovaní. Predbežná správa OSN uviedla, že americké jednotky dorazili na miesto bombardovania a zničili dôležité dôkazy [47].

Ozbrojené sily USA spolu s afganskými bezpečnostnými silami uskutočnili koncom júla pátraciu akciu v okrese Zurmat v provincii Paktia, pri ktorej zahynul civilista a ďalšia žena utrpela zranenia.

 

2001

október

11. októbra bolo mesto Karam (450 ľudí, 60 nepálených domov) v provincii Nangarhar úplne zničené v dôsledku chybného kobercového bombardovania americkým letectvom. Podľa preživších obyvateľov bolo zabitých 100 až 160 ľudí. [48]

Raketa vypálená zo stíhačky F-18 zasiahla 13. októbra obytnú budovu dva kilometre južne od kábulského letiska. Pri incidente zahynuli štyria civilisti. [49]

18. októbra bol americkým letectvom bombardovaný centrálny trh Sarai Shamali v dedine Hauz-e-Madad v provincii Kandahár. Hlásených bolo 47 mŕtvych civilistov. [päťdesiat]

21. októbra v dôsledku chybného zásahu kazetovou bombou vypálenej americkou stíhačkou F-18 zahynulo približne 100 civilistov.
obyvateľov. [51]

21. októbra v dôsledku leteckých útokov na dedinu Tori v provincii Uruzgan zahynulo 23 ľudí. Podľa tých, čo prežili, americké bojové lietadlá začali bombardovať oblasť okolo spomínanej osady, aby zasiahli vojenskú základňu Talibanu známu ako „Ghar Mao“, ktorá sa nachádza asi kilometer od spomínanej osady. [52]

24. októbra v dôsledku leteckého útoku amerického letectva na mešitu v jednej z osád pri meste Herat zahynulo 20 ľudí. [53]

31. októbra zhodila stíhačka F-18 amerického letectva asi 10 kazetových bômb na nemocnicu Červeného kríža v Kandaháre. Zahynulo až 25 civilistov. [54]

 

December

1. decembra americké letectvo pri masívnom kobercovom bombardovaní oblasti Tora Bora v provincii Nangarhar omylom zhodilo 25-tisíclibrové bomby Mark 83 na osadu Kama Ado. Podľa preživších obyvateľov bolo zabitých 100 až 200 ľudí. V ten istý deň boli bombardované ďalšie dve osady – Khan-e Mairjuddin (50 potvrdených úmrtí) a Zaner-Khel (početné obete). [55]

Tri bombardéry amerického letectva vykonali 31. decembra na návrh amerických špeciálnych síl nálet v oblasti, kde sa militanti údajne nachádzali v obci Kalaye-Niyazi, okres Gardez, provincia Paktia, v dôsledku čoho zahynulo viac ako 100 civilistov. [56]

Karol Jerguš

*FB obmedzuje publikovanie našich príspevkov, odporúčame nás sledovať aj na Telegrame

*Podporte nás: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

 


[16] https://www.bbc.com/news/uk-62083196

[17] https://www.bbc.com/pashto/afghanistan-62135656

[28] http://news.bbc.co.uk/2/hi/south_asia/4613108.stm

[29] https://www.cbc.ca/news/world/canadian-soldiers-fatally-shoot-taxi-driver-1.619964

[30] https://web.archive.org/web/20110629074331/http://www.commondreams.org/headlines06/1026-08.htm

[31] http://news.bbc.co.uk/2/hi/south_asia/6155550.stm

[36] https://www.theguardian.com/world/2003/feb/13/afghanistan.rorymccarthy

[38] https://www.reuters.com/article/us-afghan-usa-cia-idUSN1322250620070214

[39] https://www.hrw.org/news/2003/12/13/afghanistan-us-military-should-investigate-civilian-deaths

[49] Tamže.

[50] Tamže.

[51] Tamže.

[53] Tamže.

[54] Tamže.

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov