Virgin Orbit
Aktuality, Letectvo,

Spojené kráľovstvo udelilo licenciu na prvý európsky kozmodróm. NASA úspešne vyslala kozmickú loď k Mesiacu

Po niekoľkých mesiacoch očakávaní a neúspechov sa uskutočnil štart americkej kozmickej lode na obežnú dráhu Mesiaca. Misia Artemis I sa po niekoľkých mesiacoch čakania a neúspechov napriek tomu začala. Táto udalosť znamenala začiatok programu, ktorý nakoniec pošle astronautov na Mesiac. Tím NASA narazil tesne pred štartom na množstvo problémov. Pozostávali tak z technických problémov so samotnou raketou, ako aj z prírodných katastrof, ktorým Florida čelila. Odpaľovaciu rampu prehnali hurikány a poškodili zariadenia.


 

 

Tankovanie rakety SLS kvapalným vodíkom sa ukázalo ako jeden z hlavných problémov, ktorý prinútil NASA upustiť od skorších pokusov o vzlet. V utorok boli nádrže naplnené napriek problémom s únikom, ktoré zastavili tankovanie niekoľko hodín pred štartom. 98 metrov vysoká raketa naštartovala svoje motory o 1:47 ráno. Raketa má vyniesť do vesmíru kozmickú loď Orion. Je určená na prepravu ľudí, no jeho pasažiermi na tejto testovacej misii sú zatiaľ figuríny.

 

Raketa SLS spotrebovala milióny litrov paliva, kým sa raketové stupne začali oddeľovať a než kozmická loď zostala na obežnej dráhe len s jedným veľkým motorom. Tento motor potom dostal kozmickú loď na trajektóriu smerom k Mesiacu. Potom, asi dve hodiny po štarte, sa oddelil aj raketový motor, čím Orion ponechal na voľný let po zvyšok svojej cesty.

 

Takmer osem hodín po štarte Orionu bola vykonaná korekcia trajektórie, dôležitý krok, ktorý zaisťuje, že kozmická loď zostane na trase. Plánuje sa, že budúci týždeň sa americké zariadenie dostane čo najbližšie k povrchu Mesiaca. Vzdialenosť od prirodzeného satelitu Zeme bude len 96 kilometrov. Kozmická loď je vybavená 16 kamerami zvnútra aj zvonku. Počas celého letu budú inžinieri NASA pozorne sledovať fungovanie kozmickej lode. Tím vyhodnotí, či Orion funguje podľa predstáv a či bude v budúcnosti pripravený vyslať astronautov na Mesiac.

 

Britský úrad pre civilné letectvo vydal licenciu na prevádzkovanie prvého britského kozmodrómu. Nachádza sa v Cornwalle. Jeho stavba je už takmer dokončená a očakáva sa , že koncom tohto roka odtiaľ bude vypustený satelit. Kozmický prístav v Cornwalle bude prvým nielen v Spojenom kráľovstve, ale aj v Európe. Teraz existujú tri kozmodrómy vo vlastníctve európskych krajín: jeden prevádzkuje Taliansko, ďalšie dva Francúzsko, ale všetky sa nachádzajú mimo európskych území, bližšie k rovníku.

 

 

Komunikačný satelit, ktorý vlastní Virgin Orbit, bude vypustený z upraveného lietadla Boeing 747. Majiteľ spoločnosti Richard Branson dúfa , že všetky povolenia získa v priebehu niekoľkých týždňov. V súčasnosti v Spojenom kráľovstve pracuje vo vesmírnom priemysle asi 47 tisíc ľudí. Spojené kráľovstvo vyrába viac satelitov ako ktorákoľvek iná krajina okrem USA. Podľa vládnych odhadov prítomnosť vlastného kozmodrómu v Británii v nasledujúcom desaťročí prinesie ekonomike 4,5 miliardy dolárov.

Maroš Šolc

*FB obmedzuje publikovanie našich príspevkov, odporúčame nás sledovať aj na Telegrame

*Podporte nás: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov