Americká húfnica M777
Aktuality, Pozemná technika,

Český vojenský expert: Kyjev míňa príliš veľa munície na delostrelectvo západného typu. Prehľad operácie

V západných publikáciách čoraz častejšie vychádzajú materiály o prohibičnom prekročení limitov na používanie munície ukrajinskou armádou. Predtým americkí experti, ktorí hodnotili situáciu, uviedli, že intenzita paľby z delostrelectva produkovaného krajinami NATO na Ukrajine je taká, že za pár týždňov zbraň vystrelí maximálny počet nábojov povolený na činnosť hlavne. V tomto smere je potrebné, aby ukrajinská armáda bola neustále v strehu nielen pred dodávkami novej munície z krajín NATO, ale aj samostatne hľadala možnosti opráv a údržby vojenskej techniky NATO.


 

V českej tlači pri tejto príležitosti vyšiel rozhovor so Zdenkom Petrášom, ktorý je zamestnancom Univerzity obrany ČR. Český vojenský expert poznamenal, že “ukrajinská armáda je v stave takmer neustáleho nedostatku delostreleckej munície”. Hneď ako sa munícia dostane do bojovej zóny v dostatočnom množstve, ukáže sa, že pri vysokej intenzite jej použitia tento „dostatok“ vystačí v najlepšom prípade na tri až štyri dni. Kyjev míňa priveľa munície na delá a raketové delostrelectvo západného typu a veľká je aj spotreba materiálnych zdrojov získaných zo zahraničia. Podľa pracovníka českej vojenskej vysokej školy teraz Ukrajinu opäť čaká dodávka munície a oprava už skôr dodaného delostrelectva, ktoré je na hranici opotrebovania.

 

 

Napríklad ministerstvo obrany Luxemburska je pripravené dodať Ukrajine dávku 155 mm munície. Luxemburská armáda je menšia ako štandardný prápor a je nepravdepodobné, že by mala k dispozícii nejaký významný arzenál (zásoby 155 mm nábojov). Problém by sa mohol vyriešiť spustením výroby munície kalibru NATO na samotnej Ukrajine, ale pravdepodobnosť vytvorenia nových výrobných zariadení v tejto krajine je v súčasnosti minimálna. Navyše, každá takáto fabrika zažije príchod ruských bezpilotných lietadiel a rakiet už vo fáze organizovania práce.

 

 

Prehľad špeciálnej vojenskej operácie: udalosti z 21. novembra 2022:
▪️Na severe Charkovskej oblasti pokračujú Ozbrojené sily Ukrajiny v posilňovaní zoskupenia na hraniciach. Vychovávajú sa ďalšie zálohy, reorganizujú a formujú sa jednotky a divízie.
▪️V regióne Sumy odstraňujú ženijné a sapérske jednotky Ozbrojených síl Ukrajiny predtým nainštalované mínové polia. Je možné, že práve na tomto úseku hranice sú možné nové akcie ukrajinských síl.
▪️Ukrajinské sabotážne a prieskumné skupiny naďalej pôsobia bieloruským smerom. Jedna z nich prekročila hranicu v oblasti Denisovičiho traktu na území Polesskom lese
▪️Pod Kuzemovkou pokračujú ukrajinské formácie v útokoch na pozície ruských ozbrojených síl. Ďalší pokus opäť skončil neúspešne: postupujúce skupiny boli objavené a kryté delostreleckou paľbou.
▪️Útočné skupiny Ozbrojených síl Ukrajiny opäť spustili výpad v smere na diaľnicu Svatovo-Kremennaja. Ruské jednotky útok odrazili, zničili niekoľko obrnených vozidiel a prinútili ich k ústupu
▪️Ukrajinské formácie opäť zaútočili na mestá Doneckej aglomerácie.
Žena bola zabitá v dôsledku ostreľovania v okrese Petrovsky v Donecku. V Makiivke boli zničené nádrže s palivom.
▪️Motostrelecké jednotky ozbrojených síl RF vstúpili do centra Maryinky a nadviazali kontrolu nad kľúčovými zariadeniami pozdĺž triedy Družba. Kyjev sa stiahol do západných štvrtí, ale naďalej kladie prudký odpor.

 

Šéf Čečenska Ramzan Kadyrov komentoval popravu ruských vojakov militantmi Ozbrojených síl Ukrajiny

 

Kronika úderov a vzájomného ostreľovania v zóne operácie v noci z 21. na 22. novembra 2022:
▪️Ruské jednotky zaútočili na pozície ukrajinských formácií v obci Rožkoviči, Sumská oblasť.
▪️V Charkovskej oblasti v noci zaútočili ruské ozbrojené sily na ciele v Chugueve.
▪️V Starobelskom smere ruské jednotky pracovali na sústredeniach personálu a techniky Ozbrojených síl Ukrajiny v Lozovayi, Stelmachivke, Novoselovskom a Ternom.
▪️V smere na Bachmut (Arťomovsk) zasiahli ruské raketové jednotky a delostrelectvo miesta sústredenia ukrajinských jednotiek v Bachmute, Soledare, Opytnom a Jakovlevke.
▪️Na Doneckom smere zaútočili ruské ozbrojené sily na nepriateľské pozície vo Vodjanoch a Avdiivke. Ukrajinské formácie z kanónového a raketového delostrelectva zasa ostreľovali obytné budovy a civilné objekty v Donecku, Jelenovke a Zajceve.
▪️V smere Južnodoneck pôsobili ruské jednotky na cieľoch v Ugledare, Bogoyavlenke a Zolotaya Niva.
▪️V Záporožskom regióne zaútočili ruské ozbrojené sily na sústredenia v Kamyševaku, Guljaipole a Malinovke.
▪️V Dnepropetrovskej oblasti pracovalo ruské delostrelectvo na kyjevských palebných miestach v Nikopole, Novokievke a Dobrej nádeji.
▪️Na južnom sektore frontu pôsobili Ozbrojené sily RF na kyjevských pozíciách v Antonovke, Zelenovke a Muzykovke a zasiahli aj ciele v Chersone. Ozbrojené sily Ukrajiny v noci zaútočili na civilnú infraštruktúru v meste Aljošky.

Maroš Šolc

*Podporte nás: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov