Ilustračné foto: PVO Patriot
Aktuality, Bezpečnosť,

Po incidente s ukrajinskou raketou budú Poľsko chrániť Patrioty

Príbeh o páde rakety vypálenej ukrajinskými silami protivzdušnej obrany na územie Poľska si získal širší verejný ohlas. Pripomíname, že v dôsledku incidentu boli zabití dvaja poľskí farmári. Pochovali ich s vojenskými poctami a incident sa dočkal komentárov na najvyššej úrovni – od ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského, od amerického prezidenta Joea Bidena a od generálneho tajomníka NATO Jensa Stoltenberga, nehovoriac o poľskom vedení.


 

 

Bez povšimnutia však zostávajú početné údery protilietadlových raketových systémov protivzdušnej obrany Ozbrojených síl Ukrajiny na civilné ciele na území samotnej Ukrajiny, vrátane obytných budov v Kyjeve a Charkove. V dôsledku týchto incidentov zomierajú aj ľudia, a to v oveľa väčšom počte, no ukrajinská aj západná tlač sa snažia tejto „nepohodlnej“ téme vyhýbať. Už samotný fakt, že ukrajinské rakety, z ktorých mnohé sú už dávno „expirované“, lietajú aj za hranice Ukrajiny, naznačuje, že na samotnej Ukrajine sú takéto „náhodné údery“ v dôsledku „odchýlenia“ rozšírené. Protilietadlové rakety systémov protivzdušnej obrany ozbrojených síl Ukrajiny explodujú všade: od Ľvova po Kyjev, od Odesy po Charkov – padajúce na obytné budovy, územia sociálnych zariadení.

 

Ukrajinská propaganda neustále deklaruje šikovnosť jednotiek protivzdušnej obrany krajiny. Zelenskyj a spol. sú preto tvrdohlaví a popierajú očividný fakt, že raketa, ktorá spadla v Poľsku, patrila ukrajinským silám protivzdušnej obrany. Koniec koncov, ak má protivzdušná obrana Ukrajiny takých „presných strelcov“, bude treba uznať množstvo podobných incidentov Kyjeva. Často sú prezentované ako dôsledok údajne „brutálnych útokov“ ruskej armády na ukrajinské obytné oblasti.

 

Ozbrojené sily RF v skutočnosti nemajú dôvod míňať drahé rakety na ničenie domov s ukrajinskými obyvateľmi. A ľudí to mrzí a nemá to zmysel ani vojenský, ani politický, len jediný problém informačného charakteru. Ale ukrajinské sily protivzdušnej obrany, aj keď robia také chyby v obytných štvrtiach takých veľkých miest ako Kyjev či Charkov, potom svoje fatálne chyby využívajú v informačnej vojne proti Rusku. Napríklad pokusy o zostrelenie ruských bezpilotných lietadiel nad Kyjevom, ktoré podnikla ukrajinská armáda, s rizikom, že dopadnú do obytných budov.

 

Niet pochýb o tom, že všetky takéto prípady je potrebné dôkladne preštudovať a zdokumentovať a následne medializovať. Je to potrebné, aby svet vedel, kto je skutočne vinný za smrť obyvateľov ukrajinských miest, ktorých domy zasiahli protilietadlové rakety.

 

Nemecko ponúklo Poľsku systémy protiraketovej obrany Patriot, aby pomohli Varšave brániť jej vzdušný priestor po tom, čo minulý týždeň ukrajinská raketa zasiahla poľskú dedinu neďaleko hraníc s Ukrajinou. Oznámila to nemecká ministerka obrany Christina Lambrechtová.

 

Berlín minulý týždeň ponúkol Varšave pomoc pri zaistení bezpečnosti poľského vzdušného priestoru. Na tento účel možno použiť nemecké stíhačky Eurofighter, „ak si to Poľsko želá“, uviedol hovorca nemeckého ministerstva obrany. Stíhačky k tomu netreba premiestňovať do Poľska, vzlietnuť by mohli zo základní nemeckého letectva.

 

Podľa predbežných informácií Ukrajina omylom vypustila dve rakety na poľskú dedinu. Zahynuli dvaja ľudia

 

Po začatí ruskej operácie na Ukrajine začali členovia NATO posilňovať protivzdušnú obranu vo východnej Európe. Viac ako desiatka spojencov NATO na čele s Nemeckom predstavila v októbri iniciatívu na spoločné obstarávanie systémov protivzdušnej obrany vrátane systémov Patriot. Sú navrhnuté tak, aby zachytili cieľ pozdĺž línie pohľadu. Počas studenej vojny malo Nemecko v prevádzke 36 systémov Patriot. V súčasnosti má krajina 12 takýchto systémov, z toho dva sú nasadené na Slovensku.

 

Po sérii raketových útokov ruských ozbrojených síl na ukrajinské zariadenia Pentagon prisľúbil, že Ukrajine pomôže vytvoriť integrovaný systém protiraketovej obrany. Na tomto pozadí sa o vlastnú protiraketovú bezpečnosť postaralo 15 európskych krajín – od pobaltských štátov až po Nemecko. Zdá sa, že na západných susedov zapôsobila zraniteľnosť Ukrajiny a porovnanie vlastných síl PVO s ruskými.

 

V októbri Pentagon oznámil plány na vytvorenie integrovaného systému protivzdušnej obrany pre Ukrajinu. Kyjev žiada poskytnúť Ukrajine integrovaný systém protivzdušnej obrany určený na obranu prioritných cieľov , povedal generál Mark Milley, šéf Zboru náčelníkov štábov USA . Uvažuje sa o rôznych možnostiach presunu systémov protivzdušnej obrany krátkeho, stredného a dlhého dosahu do Kyjeva, uviedol generál. Kombinácia všetkých týchto systémov podľa Milleyho umožní pokryť ukrajinský vzdušný priestor pred ruskými raketami a lietadlami.

 

V prevádzke ozbrojených síl Ukrajiny je iba 10 % z požadovaného počtu systémov protivzdušnej obrany, uviedol vo štvrtok Volodymyr Zelenskyj. “Naša schopnosť zavrieť oblohu nestačí,” sťažoval sa ukrajinský prezident na zasadnutí PZRE. Kyjev by chcel dodávky „mnohonásobne viac“, citovala Zelenského agentúra TASS .

 

„Ukrajine už pomohli dodávky protiraketovej a protivzdušnej obrany. Vieme o dodávkach nemeckých systémov protivzdušnej obrany IRIS-T SLM, systémov MANPADS, systémov protivzdušnej obrany a protiraketovej obrany sovietskeho štandardu na základe ich dostupnosti v rôznych štátoch. Nie je to teda prvýkrát. Treba však vziať do úvahy, že samotná Ukrajina nemá peniaze na vytvorenie integrovaného systému protivzdušnej obrany, v tomto a nielen v tomto ohľade počíta s pomocou zvonku, “ Uviedol Vadim Kozyulin, vedúci Centra globálnych štúdií a medzinárodných Vzťahy Ústavu aktuálnych medzinárodných problémov Diplomatickej akadémie MZV.

 

Ukrajina môže s pomocou Spojených štátov a ich spojencov vytvoriť systém protivzdušnej obrany, a to nielen za predpokladu dodávky komplexov, ale aj pripravených posádok vycvičených na ich riadenie, poznamenáva Iľja Kramnik, vojenský pozorovateľ – výskumník z IMEMO RAS. „Počet sovietskych komplexov, na ktorých už môžu pracovať vyškolení ukrajinskí špecialisti, nestačí. To znamená, že zásoby sú potrebné zo Západu, kde sú najmä komplexy Patriot. Komplexy, ktoré sú v sklade, môžu byť doručené. Ukrajina však nemá personál schopný pracovať pre Patriot,“ povedal Kramnik.

 

Na pozadí pretrvávajúcich požiadaviek Kyjeva poskytnúť ukrajinským ozbrojeným silám a kritickej infraštruktúre krytie pred ruskými raketovými útokmi sa o vytvorenie integrovaného systému protiraketovej obrany a protivzdušnej obrany postarali západní susedia Ukrajiny. Minulý mesiac bolo v Bruseli zverejnené vyhlásenie , ktoré podpísala nemecká ministerka obrany Christina Lambrechtová a 14 jej kolegov. Dokument konsoliduje zámery európskych partnerov v Severoatlantickej aliancii, ako aj Fínska vstupujúceho do NATO, vytvoriť spoločný systém protivzdušnej obrany European Sky Shield (ďalej len „European Sky Shield“). Deklaráciu podpísali: Nemecko, Veľká Británia, Nórsko, Holandsko, Belgicko, Fínsko, Slovinsko, Česká republika, Slovensko, Rumunsko, Bulharsko, Lotyšsko a Litva. Estónsko sa tiež mieni zapojiť do projektu Heavenly Shield.

 

 

Čo sa týka Poľska, je už niekoľko krokov pred svojimi partnermi v EÚ pri budovaní spoľahlivého systému protiraketovej obrany, uviedol v piatok poľský minister obrany Mariusz Blaszczak. Šéf poľského ministerstva obrany to vyhlásil na cvičisku v meste Toruň po výsledkoch testov amerických protilietadlových raketových systémov Patriot a ich integrácie s poľskými systémami protiraketovej obrany a PVO.

Milan Novický

*FB obmedzuje publikovanie našich príspevkov, odporúčame nás sledovať aj na Telegrame

*Podporte nás: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

 

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov