Ilustračné foto
Aktuality, Bezpečnosť,

V Chersone robí polícia čistky nepohodlných. Ruská ofenzíva na Donbase. Prehľad vojenskej operácie na Ukrajine

Niekoľko kilometrov južne od Sevastopolu a v regióne Evpatoria bolo pred pár minútami počuť výbuchy. Podľa ukrajinských bezpilotných lietadiel prichádzajúcich z Čierneho mora išlo pravdepodobne o Mugin-5 vypracovaný protivzdušnou obranou. V rovnakom čase na oblohe južne od Krymského polostrova hliadkuje vo vzdušnom priestore strategický dron RQ-4D Phoenix vzdušných síl NATO z leteckej základne Sigonella. Je pravdepodobné, že dron NATO vykonáva prieskum pozícií ruských systémov protivzdušnej obrany na Kryme.


 

 

Chersonský smer stav k 22.11.2022 17:00:
Ukrajinské velenie pokračuje v presunoch jednotiek z Chersonského smeru. V období od 22. do 25. novembra vyrazí z Nikolajevskej a Chersonskej oblasti do centrálnej a východnej časti Ukrajiny viac ako 1,5 tisíca ľudí a vyše 210 jednotiek rôznej techniky.
▪️V Chersone obnovilo svoju prácu oddelenie SBU a národnej polície. Zamestnanci vykonávajú filtračné opatrenia a masívne kontrolujú všetky budovy a domy v meste pri hľadaní proruských občanov a vojenského personálu Ozbrojených síl RF.
▪️Jednotky 9. práporu kombinovaného vojska Ozbrojených síl Ukrajiny zaútočili pomocou helikoptéry so systémom zhadzovania granátov na Kair.
▪️ Ozbrojené sily Ukrajiny pokračujú v odmínovaní Chersonskej oblasti a administratívneho centra. V rôznych osadách sú sapéri a kynologické služby.
▪️V blízkosti polostrova Kinburn hliadkovali ukrajinské prieskumné skupiny na malých člnoch na pobreží ústia rieky Dneper, ktoré kontrolujú ruské ozbrojené sily. Na pozadí zvýšenej pozornosti ukrajinských zdrojov tomuto sektoru frontu Ozbrojené sily Ukrajiny sondujú obranu ruských jednotiek pred možným vylodením.

 

 

Kronika špeciálnej vojenskej operácie 22. novembra 2022

Krymská republika:
▪️Ruské systémy protivzdušnej obrany zostrelili dva ukrajinské UAV pri približovaní sa k TPP Balaklava a ďalšie tri bezpilotné lietadlá nad Čiernym morom.

 

Belgorodská oblasť:
▪️Jednotky ozbrojených síl Ukrajiny ostreľovali mesto Šebekino, poškodené boli obytné budovy. Jedna žena zomrela.
▪️Ukrajinské formácie zaútočili na nemocnicu veteránov v obci Novaja Tavolžanka. Šrapnely poškodili fasádu budovy a plynovod. Nie sú žiadne obete ani zranení.
▪️Starší manželský pár vyhodila do vzduchu munícia v obci Staroselye.

 

Smer Starobelsk:
▪️V sektore Svatovský zahájili útočné oddiely 92. brigády Ozbrojených síl Ukrajiny útok na pozície Ozbrojených síl Ruska v oblasti Kuzemovka. Ruské jednotky vykonali preventívny úder, čím ich prinútili ustúpiť na pôvodné línie. V Stelmachivke zasiahlo ruské delostrelectvo miesta koncentrácie 14. brigádu ozbrojených síl Ukrajiny, posilnenú zahraničnými žoldniermi. Niekoľko kusov techniky bolo zničených.

 

Smer soledar:
Vpredu nie sú žiadne výrazné zmeny. V Opytnom a na juhovýchodnom okraji Bakhmutu dochádza k stretom.

 

 

Smer Doneck:
▪️Motostrelecké jednotky Ozbrojených síl RF pokračujú v bojoch s v centre Maryinky. Ruské raketové sily a delostrelectvo zaútočili na zhluky obrnených vozidiel a vojenský personál na západnom okraji mesta.
▪️Ukrajinské formácie opäť ostreľovali osady Doneckej aglomerácie: zasiahnuté boli obytné budovy a civilná infraštruktúra v Donecku, Makiivke, Mineralnom, Jasynuvata, Zajcevo a Kaštanovoe.

 

 

Smer Južnodonec:
▪️Jednotky ozbrojených síl Ukrajiny podnikli niekoľko pokusov o protiútok na pozície ruských jednotiek v Pavlovke. Operátor UAV zachytil ​​postupujúce skupiny a za delostreleckých úderov síl RF sa so stratami stiahli na pôvodné pozície.

 

 

Smer Záporožie:
▪️Velenie Ozbrojených síl Ukrajiny pokračuje v sťahovaní záloh a obrnených vozidiel k línii dotyku a pripravuje sa na ofenzívu pozdĺž celého frontu.
▪️Delostrelecké súboje pokračujú po línii dotyku: ruské jednotky zasiahli miesta sústredenia 65. mechanizovanej brigády v Guljaipole, Zalizničnom a Orechove.

 

Južná fronta: smer Cherson
▪️ Zamestnanci SBU a národnej polície vykonávajú v Chersone filtračné opatrenia a kontrolujú všetky budovy v meste pri hľadaní vojenského personálu Ozbrojených síl RF a proruských občanov.
▪️Ukrajinské jednotky 9. práporu kombinovaného vojska zaútočili na dedinu Kair pomocou helikoptéry so systémom zhadzovania granátov.
▪️Prieskumná skupina 73. strediska MTR Ozbrojených síl Ukrajiny vykonávala hliadky na malých člnoch pri pobreží ústia Dnepra.
▪️Ruské jednotky zasiahli kyjevské ciele v Chersone a pracovali aj na sústredení personálu a obrnených vozidiel Ozbrojených síl Ukrajiny v Muzykovke, Sadovoe a Tokarevke.

 

 

Ruská armáda vedie ofenzívu na Donbase, pričom zasahuje na pozície Ozbrojených síl Ukrajiny – hlavné zo zhrnutia Generálneho štábu Ozbrojených síl Ukrajiny:
▪️Ruské jednotky sústreďujú svoje hlavné úsilie na ofenzívu v smere Arťomovskij a Avdejevskij.
▪️Ozbrojené sily RF vykonávajú ženijné vybavenie obrannej línie v určitých smeroch.
▪️Ruské jednotky vykonávajú aktívny letecký prieskum pomocou UAV.
▪️V záujme zvýšenia zoskupenia vojsk boli do Debaľceva (DĽR) presunuté samostatné jednotky z územia Čečenska az PMC.
▪️Ruská armáda ostreľuje pozície Ozbrojených síl Ukrajiny z MLRS.
▪️Hrozba raketových a leteckých útokov pretrváva, vrátane použitia útokov UAV z územia a vzdušného priestoru Bieloruskej republiky.

Milan Novický

*Podporte nás: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov