Ilustračné foto
Aktuality, Letectvo,

Po riadených strelách Veľká Británia po prvý raz od začiatku konfliktu dodá Ukrajine aj vrtuľníky. Ako to súvisí?

Prvýkrát od začiatku ruskej operácie na Ukrajine Spojené kráľovstvo dodá Kyjevu vojenské vrtuľníky. Oznámil to šéf rezortu obrany Ben Wallace. Ako zistila BBC , Ukrajine budú poskytnuté celkovo tri armádne helikoptéry Sea King, pričom jednu z nich už prevelili ukrajinskej armáde. Za posledných šesť týždňov ukrajinské posádky cvičili v Spojenom kráľovstve. Súčasťou hodín bol rozvoj manažérskych zručností a udržiavanie technického stavu vozidiel – pre pátracie a záchranné akcie.


 

Minister Wallace poznamenal, že Británia dodá Ukrajine ďalších 10 000 delostreleckých granátov. Oznámenie zaznelo v Osle, kde západní spojenci diskutovali o ďalšej vojenskej podpore Kyjeva. Deň predtým v Spojených štátoch skupina 16 senátorov vyzvala administratívu prezidenta Joea Bidena, aby schválila žiadosť Ukrajiny o dodávku útočných bezpilotných lietadiel MQ-1C Grey Eagle. Senátori tiež požiadali americké ministerstvo obrany, aby vysvetlilo nedostatočný pokrok v tejto otázke, poznamenáva Voice of America. Bidenova administratíva zatiaľ zamietla žiadosti o takéto drony, schopné vyletieť do výšky asi 9 kilometrov a zotrvať vo vzduchu viac ako jeden deň.

 

Podľa denníka The Wall Street Journal bolo odmietnutie diktované obavami, že drony môžu byť zostrelené, že nie sú pre Ukrajinu vojensky potrebné a môžu viesť k eskalácii konfliktu. Pentagon však oficiálne svoje stanovisko nepotvrdil. Spojené kráľovstvo odovzdalo Ukrajine takisto vylepšenú laserom navádzanú strelu Brimstone. Dosah týchto rakiet je dvojnásobný oproti predchádzajúcemu modelu, píše The Telegraph.

 

 

Rakety Brimstone 2 sú zvyčajne odpaľované zo stíhačiek, ale ukrajinské jednotky používajú ako odpaľovaciu platformu upravené nákladné autá. Dosah letu po štarte z lietadla je 60 km, pri štarte z pozemných foriem – 12 km. Brimstone 2 je určená predovšetkým na zasahovanie pozemných cieľov, vrátane pohybujúcich sa vozidiel. Nie je presne známe, koľko rakiet Spojené kráľovstvo prenieslo.

 

 

Cena jednej takejto rakety je 207-tisíc dolárov. Brimstone 2 dokáže nezávisle vybrať vhodnejší cieľ z vopred naprogramovaného zoznamu pomocou vysokofrekvenčného radaru. Tento systém umožňuje zbrani skenovať bojisko a vybrať najvhodnejší cieľ bez toho, aby zasiahla nepriateľské civilné vozidlá alebo menej dôležité vojenské vybavenie. Ukrajinci použili prvú generáciu nadzvukových rakiet z improvizovaných pozemných odpaľovacích zariadení na báze nákladných áut a pickupov. Integrácia Brimstone 2 rovnakým spôsobom je jednoduchá. V Poľsku zároveň západní inžinieri pracujú na zavedení riadených striel Storm Shadow na ukrajinské útočné lietadlo Su-25 . Ak sa to podarí, tak aj s raketami Brimstone tiež nebudú žiadne problémy. Okrem toho sú samotné Brimstone umiestňované aj ako rakety vzduch-vzduch. Presun troch vrtuľníkov Sea King na Ukrajinu sa preto teoreticky môže uskutočniť len kvôli ich integrácii s nadzvukovými navádzanými zbraňami.

 

 

 

„Studená vojna“ v polovodičovom priemysle

 

Britský premiér Rishi Sunak už skôr počas návštevy Kyjeva oznámil pridelenie ďalšieho balíka vojenskej pomoci Ukrajine vo výške 50 miliónov libier. Britská pomoc v roku 2022 už presiahla 3 miliardy libier. Veľká Británia je pod novým vedením naďalej jednou zo západných krajín, ktoré najhorlivejšie podporujú Ukrajinu v konflikte s Ruskom, vrátane vojenskej pomoci.

Karol Jerguš

*Podporte nás: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

*FB obmedzuje publikovanie našich príspevkov, odporúčame nás sledovať aj na Telegrame

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov