Ilustračné foto
Aktuality, Bezpečnosť,

Rusko stupňuje tlak. Rakety prerušili presun záloh Ozbrojených síl Ukrajiny po železnici. Prehľad bojovej operácie

Ruské ministerstvo obrany potvrdilo masívny raketový útok na územie Ukrajiny. Ako sa uvádza v novej správe, všetky určené objekty boli zasiahnuté, ciele úderu boli dosiahnuté. Podľa ruského vojenského rezortu sa v stredu 23. novembra uskutočnili údery na vojenský systém velenia a riadenia Ukrajiny, ako aj na energetické zariadenia s ním spojené. Prerušený bol aj presun záloh Ozbrojených síl Ukrajiny po železnici. Na útoku sa zúčastnili rakety zo vzduchu, zeme a mora. Vo všeobecnosti rakety, ktoré Rusku údajne „došli“ už v marci, súdiac podľa vyhlásení z Kyjeva, opäť zasiahli Ukrajinu.


 

Ukrajina v noci

 

Ministerstvo obrany zdôraznilo, že tentoraz nebol vykonaný ani jeden raketový útok na Kyjev a celá skaza bola výsledkom nešikovnosti ukrajinských protilietadlových strelcov a pádu protilietadlových rakiet Ozbrojených síl Ukrajiny. Podľa neoficiálnych informácií sa pri včerajšom nálete stihol “odlíšiť” aj nórsky systém protivzdušnej obrany NASAMS, posádka vrazila raketu komplexu do obytnej budovy. Počas uplynulého dňa bola počas boja s protibatériou zničená aj jedna inštalácia raketometu Grad a dva protibatériové radary AN / TPQ-50 a AN / TPQ-36. Oba vyrobené v USA.

 

O priebehu špeciálnej vojenskej operácie Ruskej federácie informoval generálporučík Igor Konašenkov:
23. novembra ruské ozbrojené sily uskutočnili masívny útok vzdušnými, námornými a pozemnými vysoko presnými raketami dlhého doletu na vojenský systém velenia a riadenia Ukrajiny a súvisiacim energetickým zariadeniam. Cieľ bol dosiahnutý. Všetky vytýčené objekty boli zasiahnuté. V dôsledku útoku bol narušený presun záloh Ozbrojených síl Ukrajiny, zahraničných zbraní, vojenskej techniky a munície do bojových oblastí po železnici.

 

Preventívna delostrelecká paľba, útoky a údery armádneho letectva v smere na Kupjansk zmarili pokus jednotiek Ozbrojených síl Ukrajiny zaútočiť na pozície ruských jednotiek. Zlikvidovaných bolo až 60 ukrajinských vojakov, jedno bojové obrnené vozidlo a dva pickupy.

 

V krasno-limanskom smere zmarili aktívne akcie ruských jednotiek pokusy síl dvoch aktických skupín roty zaútočiť na obce Ploščanka a Červonopopovka v Luganskej ľudovej republike. Zlikvidovaných bolo viac ako 15 ukrajinských vojakov, jedno bojové vozidlo pechoty, posádka mínometov a tri vozidlá.

 

V južnodoneckom smere boli vďaka úspešnej paľbe zmarené pokusy Ozbrojených síl Ukrajiny o protiútok pri obciach Vladimirovka, Pavlovka a Vremjovka.

 

Navyše v dôsledku preventívnej delostreleckej paľby na oblasť, kde je sústredená rotná taktická skupina Ozbrojených síl Ukrajiny, bol zmarený pokus o útok na obec Levadnoje v Záporožskej oblasti. Len za jeden deň v tomto smere mal Kyjev viac ako 50 zabitých a zranených ukrajinských vojakov, zničený jeden tank, šesť obrnených bojových vozidiel a tri ďalšie vozidlá.

 

Operačno-taktické a armádne letectvo, raketové sily a delostrelectvo zasiahli veliteľské stanovištia 3. tankovej brigády Ozbrojených síl Ukrajiny v obci Ševčenkovo v Charkovskej oblasti a 57. horskej útočnej brigády pri obci Kazackoje v Chersonskej oblasti, ako aj 63 delostreleckých jednotiek v palebných postaveniach, živú silu a vojenské vybavenie v 152 miestach.

 

Počas protibatériového boja bol v palebnom postavení pri obci Lipcy v Charkovskej oblasti zasiahnutý raketový systém „Grad“. Pri obci Novogrigorovka v Chersonskej oblasti bol zničený americký protibatériový radar AN/TPQ-50. Taktiež boli zničené ďalšie dve americké protibatériové radarové stanice AN/TPQ-36 pri obciach Konstantinovka a Seversk v Doneckej ľudovej republike. Systémy protivzdušnej obrany zostrelili štyri bezpilotné lietadlá v oblastiach Blagoveščenka v Doneckej ľudovej republike a Novopokrovka v Záporožskej oblasti.

 

Celkovo bolo od začiatku špeciálnej vojenskej operácie zničených 333 lietadiel, 177 vrtuľníkov, 2558 bezpilotných lietadiel, 390 protilietadlových raketových systémov, 6791 tankov a iných obrnených bojových vozidiel, 902 raketometov, 3616 poľných diel a mínometov, ako aj 7340 špeciálnych vojenských vozidiel.

 

 

Prehľad špeciálnej vojenskej operácie: udalosti z 24. novembra 2022
▪️V kupjanskom sektore strany nevykonávajú aktívne akcie, obmedzujú sa na výmenu delostreleckých úderov. Ukrajinské velenie využíva operačnú pauzu na doplnenie formácií a rotáciu personálu.
▪️Vzhľadom na ťažké poveternostné podmienky ustali pokusy o útok na Ozbrojené sily Ukrajiny v sektore Limanskij. Napriek tomu v oblasti ukrajinských pozícií aktívne pracujú ruské prieskumné a sabotážne skupiny.
▪️Boje o Belogorovku pokračujú v smere Lisičansk, ruské jednotky držia východný okraj obce. Delostrelectvo ozbrojených síl RF zasahuje na pozície ozbrojených síl Ukrajiny v Serebryanke a Grigorovke, čím zabraňuje hromadeniu záloh
▪️Po odrazení pokusov o protiofenzívu Ozbrojených síl Ukrajiny pri Opytnom vyvíjajú oddiely PMC „Wagner“ ofenzívu na Bachmut. Na juhovýchodnom okraji je zriadená kontrola nad územím závodu na spracovanie odpadu.
▪️Oddiely ľudových milícií DĽR dokončili očistu Mayorska a zahájili útok na Kurdyumovku. V dôsledku bojov bolo obsadených niekoľko nepriateľských pevností západne od Zajceva.
▪️Po sérii neúspechov pri Donecku ukrajinské velenie plánuje protiofenzívu proti Opytnoje. Na tento účel sa rezervy presúvajú do Avdiivky, a to aj z Chersonského smeru.
▪️Ruské jednotky pokračujú v masívnych útokoch na nepriateľské koncentračné oblasti v regióne Záporožie. Najaktívnejšie delostrelectvo je zaznamenané v oblasti Gulyai-Pole a priľahlých dedín.

Milan Novický

*Podporte nás: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov