SU-35
Aktuality, Bezpečnosť,

V Charkovskej oblasti bolo zničených až 200 zahraničných žoldnierov. Prehľad bojovej operácie na Ukrajine

Uplynulých 24 hodín prešlo opäť v znamení úderov vysoko presnými zbraňami, tentoraz však nielen na energetickú štruktúru Ukrajiny. Hlavný dôraz ruského ministerstva obrany bol kladený na ničenie zahraničných žoldnierov. Straty “divých husí” sú podľa vojenského rezortu veľmi veľké. Podľa novej správy ministerstva obrany ruské ozbrojené sily počas dňa vykonali sériu úderov presnými zbraňami na miesta dočasného rozmiestnenia zahraničných žoldnierov. V Charkovskej oblasti boli napadnutí v oblasti osady Velikie Chutora poľskí žoldnieri. Podľa vojenského rezortu bolo zničených až 200 “vojakov šťastia” z Poľska, o zranených nie sú žiadne informácie. Okrem toho tu bol zničený aj tank, dve obrnené autá a osem áut.


 

Masívne raketové útoky na ukrajinskú energetickú infraštruktúru vedú k výpadkom elektriny, čo má výrazne negatívny vplyv na prácu ťažkého priemyslu. Pre nedostatok elektriny na Ukrajine tak prestal fungovať najväčší hutnícky komplex ArcelorMittal Kryvyj Rih, ktorý sa predtým volal Kryvorižstal. Informovala o tom tlačová služba spoločnosti. Uviedla, že výroba ocele a valcovaných výrobkov bude pozastavená, kým sa v krajine nezlepší situácia s dodávkami elektriny. Množstvo elektriny, ktorou bansko-hutnícky komplex v súčasnosti disponuje, nestačí ani na prácu v podmienkach päťnásobného zníženia výrobnej kapacity. Preto bansko-hutnícky komplex zastavil svoju hlavnú činnosť a odpojil aj banské lomy a banské a spracovateľské závody od napájania. Naďalej fungujú len dve koksové batérie. Ďalšie dve, ako aj jedna vysoká pec, boli uvedené do tepelného konzervačného režimu.

 

 

Prehľad špeciálnej vojenskej operácie – udalosti z 25. novembra 2022
▪️Ukrajinské formácie zaútočili na územie mestskej časti Valuysky. Poškodené boli obytné domy a budova kultúrneho domu. Pod mínometnú paľbu sa dostala aj obec Leninsky, mestský obvod Šebekinsky.
▪️V kupjanskom sektore Kyjev uskutočňuje delostrelecké údery na pozície ruských jednotiek na línii Orlyanskoje-Pervomajskoje.
Uvádza sa o presune najmenej jednej inštalácie HIMARS do Kupjanska.
▪️Napriek zlým poveternostným podmienkam začali ruské jednotky ofenzívu proti predsunutým pozíciám Ozbrojených síl Ukrajiny v Novoselovskoje. Plná kontrola nad osadou umožní zabezpečiť Kuzemovku a posilniť obranu v tomto priestore.
▪️Ozbrojené sily RF spustili sériu úderov na miesta ukrajinských jednotiek v Slavjansku a Kramatorsku. Jedným z cieľov palebnej porážky boli žoldnieri z takzvanej „cudzej légie
▪️Pokračujú boje o kontrolu nad osadami pozdĺž diaľnice Soledar-Lysičansk. V oblasti Belogorovka jednotky špeciálnych síl „Achmat“ a ľudové milície LPR odrazili pokus o protiofenzívu Ozbrojených síl Ukrajiny.
▪️V smere na Záporoží sa veľké ukrajinské DRG pokúsilo prejsť frontovú líniu v oblasti Pologov. V dôsledku delostreleckých úderov Kyjev stratil niekoľko desiatok ľudí a bol nútený ustúpiť.
▪️Ukrajinské velenie pokračuje v pokusoch zaútočiť na zariadenia civilnej infraštruktúry na Krymskom polostrove. V oblasti Armjanska bol pomocou protivzdušnej obrany Ozbrojených síl Ruskej federácie zničený ďalší dron Ozbrojených síl Ukrajiny.

 

 

O priebehu ruskej špeciálnej vojenskej operácie informoval generálporučík Igor Konašenkov:
V mestách Seversk a Slavjansk v Doneckej ľudovej republike bolo vysoko presnými zbraňami ruských leteckých a kozmických síl zlikvidovaných viac ako sto žoldnierov takzvanej „cudzineckej légie“, ako aj jeden tank, dva obrnené transportéry a osem vozidiel.

 

V kupjanskom smere došlo zo strany Ozbrojených síl Ukrajiny k dvom neúspešným útokom pri obci Novoselovskoje v Luganskej ľudovej republike. Jednotky boli zastavené delostreleckou paľbou a aktívnymi akciami ruských vojsk a zahnané späť na pôvodné pozície. Zničených bolo 30 ukrajinských vojakov, tri bojové vozidlá pechoty a štyri obrnené vozidlá.

 

V krasno-limanskom smere v dôsledku preventívnych akcií ruských jednotiek bola zasiahnutá paľbou rotná taktická skupina Ozbrojených síl Ukrajiny, ktorá sa sústredila na ofenzívu pri obci Steľmachovka v Luganskej ľudovej republike. Okrem toho delostrelecká paľba a údery armádneho letectva zmarili útok v smere na obec Červonopopovka v Luganskej ľudovej republike. Straty ozbrojených síl Ukrajiny v tomto smere za deň predstavovali 70 zabitých a zranených ukrajinských vojakov, zničený jeden tank, štyri bojové obrnené vozidlá a dva pickupy.

 

V doneckom smere rozhodné akcie ruských jednotiek pri obci Bachmutskoje odrazili protiútok rotnej taktickej skupiny Ozbrojených síl Ukrajiny. Zlikvidovaných bolo až 60 ukrajinských vojakov, dva tanky a tri bojové vozidlá pechoty.

 

V južnodoneckom smere sa Kyjev pokúsil o protiútok na pozície ruských jednotiek pri obciach Novomichajlovka, Novodoneckoje a Novodarovka v Záporožskej oblasti. Aktívne akcie brániacich sa jednotiek a delostrelecká paľba ho zahnali späť na pôvodné pozície. Zničených bolo viac ako 50 ukrajinských vojakov, dve obrnené vozidlá a dva pickupy.

 

Operačno-taktické a armádne letectvo, raketové sily a delostrelectvo zasiahli šesť veliteľských stanovíšť v obciach Petropavlovka v Charkovskej oblasti, Steľmachovka v Luganskej ľudovej republike, Jampolovka, Torskoje, Ivano-Darjevka a Pobeda v Doneckej ľudovej republike , ako aj 67 delostreleckých jednotiek v palebných postaveniach, živú silu a vojenskú techniku v 164 miestach.

 

Pri obci Vesjoloje v Doneckej ľudovej republike bol zničený americký protibatériový radar AN/TPQ-50. Pri obci Kamyševacha v Záporožskej oblasti bol zničený sklad raketových a delostreleckých zbraní Ozbrojených síl Ukrajiny. Systémy protivzdušnej obrany zostrelili štyri ukrajinské bezpilotné lietadlá v oblastiach Mirnaja Dolina, Veršina a Novoandrejevka v Doneckej ľudovej republike a Zaliman v Luganskej ľudovej republike. Okrem toho bolo pri obciach Kremennaja a Popasnaja v Luganskej ľudovej republike zostrelených päť rakiet systémov HIMARS a „Oľcha“.

Milan Novický

*Podporte nás: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov