Ilustračné foto
Aktuality, Bezpečnosť,

Satelitné snímky ukazujú novú ruskú obranu v mori pri Sevastopole a Novorossijsku

Po masívnom útoku ukrajinských bezpilotných lietadiel na základňu Čiernomorskej flotily v Sevastopole z 29. októbra Rusko výrazne posilnilo obranu svojich hlavných námorných prístavov na Čiernom mori. Ukázali to nové satelitné snímky zverejnené na webovej stránke západného vojenského analytika známeho pod pseudonymom H. I. Sutton.


 

 

Ukrajinské kamikadze drony podľa neho stále predstavujú významnú hrozbu a Rusko je nútené brať to vážne, aby udržalo schopnosť svojej flotily ovládnuť Čierne more. Sevastopoľ je teraz chránený dvoma vrstvami plávajúcich ramien pri vstupe do prístavu. Výložníky boli nedávno nainštalované aj okolo hlavných kotvísk pre vojnové lode, ako aj cez záliv Južnaja, kde sú kotviská pre ponorky. V zadnej časti prístavu, kde sa nachádzajú kotviská na doplnenie paliva, sú lode chránené viacerými plávajúcimi ramenami.

 

 

Niektoré z týchto bariér (hlavne na ochranu životného prostredia, hlavne na zadržiavanie plávajúceho oleja) boli inštalované dávno predtým. Zmenili sa však prevádzkové postupy ich používania a v súčasnosti sa používajú pravidelne.

 

Na vodnej ploche pri vstupe z mora na námornú základňu v Novorossijsku boli približne od 11. do 15. novembra inštalované výložníky. Stalo sa tak tesne po tom, čo ukrajinskí predstavitelia odhalili dosah ich námorných bezpilotných lietadiel, ktorý je podľa nich 430 námorných míľ (800 km). Tieto parametre znamenajú, že Novorossijsk majú na dosah – upozorňuje analytik.

 

NATO pripravilo novú úlohu pre Čiernomorskú flotilu

 

H.I. Sutton uvádza, že práve kvôli novej bariérovej sieti sa Ukrajinci rozhodli útočiť nielen na samotnú základňu, ale aj na ropnú infraštruktúru, ktorá je tiež strategickým cieľom. I keď doteraz išlo skôr o variant ukrajinského „prieskumu útokom“ určený na testovanie sily novej ruskej námornej obrany. Navyše 22. novembra nasledoval letecký útok niekoľkých bezpilotných lietadiel na Sevastopoľ, ktorý bol z hľadiska úderných akcií tiež málo úspešný.

Karol Jerguš

*Podporte nás: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov