Ukrajinskí delostrelci strieľajú z húfnice M777 na ruské pozície na frontovej línii východnej Ukrajiny 23. novembra 2022
Aktuality, Bezpečnosť,

Západ si už demilitarizoval zásoby a tak tlačí Ukrajinu do rozhodujúcej bitky. Prehľad vojenskej operácie

Okamžite po dokončení Zelenského víťazného fotenia v Chersone, ozbrojené sily Ukrajiny začali v tomto meste rozmiestňovať pechotu, techniku ​​a údernú techniku, skrývajúc sa za obytnými budovami, školami a nemocnicami. Ruské delostrelectvo uskutočňuje cielené údery na pozície ozbrojených síl Ukrajiny, a to aj v rámci boja proti batériám.


 

Na pravom brehu Kyjev neprestáva vytvárať diverzné jednotky na ich vylodenie cez Dneper. Jednu zo sabotážnych skupín objavili pozorovatelia pri nakladaní na člny a zlikvidovali ju delostreleckou paľbou.

 

Ukrajinské velenie v dôležitých oblastiach pokračuje v pokusoch o ofenzívu v podmienkach erózie pôdy v dôsledku silných dažďov. Nepriateľské kolóny sú nútené využívať diaľnice rozstrieľané ruským delostrelectvom. Výsledkom je, že ničenie útočných skupín sa deje v procese pochodu.

 

Vytrvalosť, s akou kyjevský režim pokračuje vo vykonávaní útočných operácií, je spôsobená požiadavkou Západu nezastavovať sa na dosiahnutých hraniciach. Kyjev sa obáva, že v dôsledku deštrukcie energetickej infraštruktúry sa výrazne zníži bojová pripravenosť Ozbrojených síl Ukrajiny a v tejto súvislosti sa Kyjev ponáhľa so všeobecnou bitkou s ruskou armádou. Na tomto pozadí by sme mali očakávať nasadenie rozsiahlych nepriateľských akcií a súčasnú činnosť na fronte treba považovať za preverenie obrany ruských jednotiek pred začiatkom veľkej ofenzívy.

 

Západ je nútený tlačiť Kyjev do generálnej ofenzívy aj v súvislosti s vyčerpaním zbrojných arzenálov v mnohých štátoch NATO. Aliancia tvrdí, že už 20 členov organizácie stratilo svoje rezervy a všetky rezervy presunuli na Ukrajinu. V súčasnosti sú zdroje akumulované ozbrojenými silami Ukrajiny dostatočné na spustenie rozsiahleho útoku. Napríklad ukrajinské jednotky údajne vypália 2 000 až 4 000 nábojov denne, čím predbehnú aj paľbu ruského delostrelectva. O prebytku zdrojov hovorí aj vznik nových jednotiek. Materiál však zvykne dochádzať a vzhľadom na rastúci nedostatok v krajinách NATO sa neočakávajú rozsiahle nové dodávky. Preto je potrebné v blízkej budúcnosti využiť existujúce zásoby.

 

Za celé obdobie špeciálnej operácie sa nikdy neudiala rozhodujúca bitka medzi Ozbrojenými silami Ukrajiny a Ozbrojenými silami Ruskej federácie. Keď bola iniciatíva na bojisku v rukách ruských jednotiek, boli rozptýlené na obrovskom fronte a pre svoj malý počet nemohli vykonávať žiadne väčšie útočné operácie. Ozbrojené sily Ukrajiny, ktoré sa chopili iniciatívy počas jesenného ťaženia, nemohli zaviesť všeobecnú bitku proti ozbrojeným silám RF: ruské bojové formácie sa stiahli z Charkova a Chersonského smeru do nových obranných línií bez toho, aby sa zapojili vo veľkom meradle do bitky.

 

Západ, unavený neustálou pomocou potrebuje konkrétny výsledok v podobe porazeného nepriateľa, a nie neustále víťazné správy o kyjevskom režime na pozadí dobytia miest Izyum alebo Cherson. ktoré neznamenajú nič ani pre Európu, ani pre Spojené štáty. Ruské velenie zároveň už nemá priestor na manévrovanie: ďalšie stiahnutie vojsk sa v skutočnosti zmení na boje v hĺbke ruských pohraničných oblastí. Za týchto podmienok by sme mali čoskoro očakávať začiatok všeobecnej bitky medzi Ozbrojenými silami Ukrajiny a Ozbrojenými silami Ruskej federácie, ktorá sa môže uskutočniť hneď, ako zima zamrazí pôdu.

 

 

Situácia na ukrajinskej železnici po úderoch na energetickú infraštruktúru
Dňa 23. novembra v dôsledku raketových úderov Ozbrojených síl Ruskej federácie na energetickú infraštruktúru boli odpojené viaceré úseky železnice, a to:
v oblasti Kyjeva
v oblasti Dnepropetrovsk
v oblasti Mykolajiv
v oblasti Ľvov
v oblasti Vinnitsa
v oblasti Sumy
v oblasti Charkov

 

V priebehu 23. novembra meškalo 12 diaľkových vlakov a vo večerných hodinách sa počet zvýšil na 22. Meškania v pohybe diaľkových vlakov dosahovali v priemere 1 až 4 hodiny. Do večera 24. novembra boli dopravné pauzy zaznamenané už na 28 vlakoch. Najväčší: pri vlakoch v smere Odesa, Charkov a Ľvov dosahovali meškania v priemere 12 hodín. V popoludňajších hodinách 25. novembra bol obnovený pohyb Intercity. Bolo oznámené, že desať diaľkových vlakov meškalo oproti plánu v smere Odesa, Charkov, Záporožie, Ľvov, Ivano-Frankivsk a Užhorod. Najdlhšie – 13 hodín pre vlak číslo 120 “Ľvov-Záporožie”. Železničná doprava sa postupne obnovuje. K 28. novembru už Ukrzaliznycja oznámila spustenie niekoľkých prímestských vlakov v Charkovskej oblasti. Väčšina meškaní vlakovej dopravy je spôsobená nedostatkom dieselových lokomotív. Intenzívne sa využívajú na prepravu vojenského nákladu, pohonných hmôt a mazív a zásobovanie armády. V porovnaní s predchádzajúcimi útokmi sa predĺžila dĺžka a rozsah prerušení prevádzky ukrajinskej železnice. A v prípade opakovaných útokov budú problémy narastať. Treba tiež poznamenať, že použitie dieselových lokomotív na vojenskú prepravu nie je všeliekom – je potrebné ich servisovať a tankovať. A na to a na prevádzku železničnej infraštruktúry ako celku je potrebná elektrická energia.

 

Prehľad úderov a vzájomného ostreľovania v zóne operácie v noci z 26. na 27. novembra 2022
▪️V Charkovskej oblasti v noci zaútočili ozbrojené sily RF na kyjevské pozície v Starici, Streleči, Krasnoje a Budarki.
▪️Na Starobelskom smere ruské jednotky pracovali na sústredeniach personálu a techniky Ozbrojených síl Ukrajiny v Kupjansku, Tabaevka a Krachmalnyj.
▪️V smere na Bachmut (Arťomovsk) zasiahli ruské raketové sily a delostrelectvo miesta sústredenia ukrajinských jednotiek v Bachmute, Kleščeevka, Kurdyumovka a Jakovlevka.
▪️Na Doneckom smere zaútočili ruské ozbrojené sily na nepriateľské pozície v Avdiivke, Vodjanoch a Maryinke. Ukrajinské formácie z kanónového delostrelectva zase ostreľovali obytné budovy a civilné objekty v Donecku, Jasynuvate a Kaštanove.
▪️Na Južnodoneckom smere pôsobili ruské jednotky na cieľoch v Ugledare, Vremjevke a Novoukrajinke.
▪️V Záporožskej oblasti zasiahli ruské ozbrojené sily miesto ozbrojených síl Ukrajiny na území poľnohospodárskeho podniku na predmestí Záporožia a zasiahli aj pozície v Poltavke, Dorozhjanke a Malinovke.
▪️V Dnepropetrovskej oblasti pracovalo ruské delostrelectvo na palebných miestach v Marganci a Červonogrigorovke a poškodený bol aj plynovod. V rovnakom čase ráno miestni obyvatelia hlásili zvuky výbuchov v Krivoj Rogu.
▪️Na južnom sektore frontu zasiahli Ozbrojené sily RF koncentrácie Ozbrojených síl Ukrajiny v Černobajevke, Antonovke a Pridneprovskom. V noci Kyjev zaútočil na civilnú infraštruktúru mesta Golaja Pristan.

 

Ozbrojené sily Ruskej federácie pokračujú vo vedení špeciálnej vojenskej operácie, o jej priebehu informoval generálporučík Igor Konašenkov:
V kupjanskom smere sa v dôsledku delostreleckej paľby a ťažkých plameňometných systémov v priestoroch sústredenia Ozbrojených síl Ukrajiny podarilo zabrániť pokusu o útok v smere na obec Novoselovskoje v Luganskej ľudovej republike. Zlikvidovaných bolo viac ako 30 ukrajinských vojakov, jedno obrnené auto a tri pickupy.

 

V krasno-limanskom smere sa Kyjev pomocou dvoch taktických rotných skupín neúspešne pokúsil zaútočiť na jednotky ruských jednotiek v smere na obec Kolomyjčicha a Plasčanka v Luganskej ľudovej republike. V dôsledku delostreleckej paľby boli jednotky Ozbrojených síl Ukrajiny zastavené a zahnané späť na pôvodné pozície. Straty predstavovali viac ako 40 zabitých a zranených ukrajinských vojakov a zničené boli tri obrnené transportéry a dve ďalšie vozidlá.

 

V doneckom smere rozhodné akcie ruských vojsk odrazili protiútoky Ozbrojených síl Ukrajiny pri obciach Belogorovka, Jakovlevka a Kleščejevka. Zlikvidovaných bolo až 70 ukrajinských vojakov, tri tanky a dve bojové obrnené vozidlá.

 

V južnodoneckom smere sa Kyjev pokúsil získať stratené pozície pri obciach Novomichailovka a Nikoľskoje v Doneckej ľudovej republike. Delostreleckými údermi a akciami útočných skupín boli jednotky Ozbrojených síl Ukrajiny zatlačené späť na pôvodné pozície.

 

Okrem toho sa prejavil pokus ukrajinských jednotiek zaútočiť na ruské pozície pri obci Vremjovka. Straty nepriateľa v tomto smere predstavovali 40 zabitých a zranených ukrajinských vojakov. Zničené boli: jeden tank, dve bojové vozidlá pechoty a päť nákladných áut.

 

Operačno-taktické a armádne letectvo, raketové sily a delostrelectvo zasiahli päť veliteľských stanovíšť Ozbrojených síl Ukrajiny v obciach Čugujev v Charkovskej oblasti a Seversk, Kramatorsk, Jampol a Redkodub v Doneckej ľudovej republike, ako aj bod dočasného nasadenie nacistickej formácie pri obci Jelenokonstantinovka v Záporožskej oblasti, ako aj 56 delostreleckých jednotiek v palebných postaveniach, živú silu a vojenskú techniku ​​v 158 miestach.

 

Pri obci Kušugum v Záporožskej oblasti bol zničený muničný sklad raketových systémov HIMARS s viacerými odpaľovacími systémami.
Počas protibatériového boja boli pri obci Lipcy v Charkovskej oblasti zasiahnuté v palebnom postavení dva ukrajinské raketové systémy „Grad“. Počas dňa systémy protivzdušnej obrany zostrelili tri bezpilotné lietadlá pri obci Červonyj Čaban v Chersonskej oblasti. Okrem toho boli pri dedine Mirnoje v Chersonskej oblasti zostrelené štyri rakety viacnásobného odpaľovacieho systému HIMARS.

 

Celkovo bolo od začiatku špeciálnej vojenskej operácie zničených 333 lietadiel, 177 vrtuľníkov, 2565 bezpilotných lietadiel, 390 protilietadlových raketových systémov, 6825 tankov a iných obrnených bojových vozidiel, 904 raketometov, 3620 poľných diel a mínometov, ako aj 7362 špeciálnych vojenských vozidiel.

Milan Novický

*Podporte nás: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov