Maďarskí delostrelci na východnom fronte
Aktuality, História,

Čo hovorili Nemci o svojich spojencoch?

Nemci zapojili do ťaženia na východe proti ZSSR počas druhej svetovej vojny nielen vlastnú armádu, ale aj armády spojeneckých štátov a národov. V podstate tým usporiadali križiacke ťaženie Európy proti boľševizmu. Ak to vyjadríme obrazne, tak nemecký vlk si do boja prizval aj svojich šakalov. Ako ich hodnotil?


 

Taliani: Nemci ich považovali za najneužitočnejších vojakov a zdôvodňovali to tým, že ich prítomnosť na východnom fronte im spôsobila viac starostí a problémov ako úžitku.  Nemecký generálny štáb už v auguste 1941 odporúčal Wehrmachtu, aby nenasadzoval talianske útvary na dôležitých úsekoch frontu, pričom Mussoliniho žiadosť, aby talianska armáda bola vybavená nemeckou výzbrojou, bola razantne zamietnutá.

 

Hoci sa Nemci nad neorganizovanosťou, nespoľahlivosťou, nízkym morálnym duchom, lenivosťou a slabou vybavenosťou Talianov v roku 1941 iba smiali, v roku 1942 už nimi otvorene opovrhovali. Prerástlo to až do toho, že ich začali otvorene nazývať zradcami, ktorí odhadzujú zbrane a vzdávajú sa do zajatia v akejkoľvek príhodnej chvíli.
Nemci to vyjadrili aj číselne: 130-tisíc Talianov možno nahradiť desaťtisíc Nemcami.

 

V septembri roku 1942 sa na brehu rieky Don nachádzala už oslabená a z hľadiska počtu výrazne zdecimovaná maďarská armáda

 

Maďari: Boli vraj nespoľahliví v prvej frontovej línii, no bojovní vo vojne s civilným obyvateľstvom. Maďari totiž bez problémov prevzali úlohu katanov bez akéhokoľvek svedomia. Dejiny si pamätajú rad prípadov zúčtovania Maďarov s partizánmi a civilmi.
Takto sa Maďari mohli chváliť „bojovými“ úspechmi, lebo na prednej línii sa nevyznačovali žiadnou spoľahlivosťou a stabilitou.
Nemci o Maďaroch hovorili, že na začiatku si nepočínali zle, no čoskoro mali veľké straty a na základe toho stratili všetky bojové kvality. A po Stalingrade prestala Maďarská armáda ako seriózna sila úplne existovať.

 

 

Rumuni: Boli vraj o niečo užitočnejší ako Maďari. Ich útvary boli omnoho disciplinovanejšie. Ibaže ich disciplína bola v priamom zmysle slova „palicovou“. Presne toto vyplýva zo spomienok tak nemeckých, ako aj sovietskych dôstojníkov, ktorí tvrdili, že všetci rumunskí dôstojníci chodili s bičíkmi, s ktorými oficiálne trestali svojich podriadených.

 

Zdalo sa, že tento stredoveký donucovací spôsob bol u nich logický, pretože rumunskí dôstojníci zastávali názor, že inak sa disciplína medzi vojakmi udržať nedá. Nemci rumunských vojakov považovali za negramotných a hlúpych. Charakteristickým znakom ich „bojovnosti“ bol útok na Stalingrad, pri ktorom za rumunskými útvarmi šli nemecké zadržiavacie prápory, po jednom na každú rumunskú divíziu. Práve tento fakt najlepšie charakterizuje vzťah Nemcov k svojim spojencom. No ani to Nemcom nepomohlo, lebo aj Stalingradskú bitku prehrali najmä preto, že rumunské vojská neudržali krídla.

 

Španielska Modrá divízia

 

Španieli: O týchto spojencoch sa Nemci vyjadrujú viac-menej s úctou. Španielsko sa oficiálne do vojny nezapojilo, no vládnuci režim generála Franca nemohol nepodporiť svojich nacistických spojencov. Okrem známej Modrej divízie, ktorá mala asi 19-tisíc vojakov, okrem španielskej Modrej leteckej eskadry na BF-109 a Fw-190 bojovali proti ZSSR aj iní španielski dobrovoľníci. Podľa oficiálnych údajov sa ich do boja proti ZSSR celkovo zapojilo okolo 45-tisíc. Nemci priznávali vysoký morálno-bojový duch španielskych vojakov, na druhej strane im prekážala ich nedisciplinovanosť, lajdáckosť a neorganizovanosť. Nemci si o Španieloch vytvorili zvláštny názor. Ako vojaci sú dobrí, no inak je to vraj hrozná zberba. Španielski dobrovoľníci boli svojou povahou dobrodruhovia.

 

Znak Modrej divízie

 

Za najbojaschopnejších vojakov Nemci považovali Fínov a Japoncov (o Slovákoch, Poliakoch či Francúzoch sa autor videa nezmieňuje).
Vladimír Mikunda

*Podporte nás: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

 

 

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov