Teheránska konferencia 1943
Aktuality, História,

Teheránska konferencia – november 1943: Bol to Stalin, kto bol proti rozdeleniu Nemecka

V týchto dňoch si pripomíname stretnutie vedúcich predstaviteľov troch mocností ZSSR, USA a Veľkej Británie. 28. novembra 1943 sa začala Teheránska konferencia – bolo to vôbec prvé stretnutie hlavných predstaviteľov ZSSR, USA a Spojeného kráľovstva počas druhej svetovej vojny. Konferencii predchádzala konferencia v Káhire, nasledovala konferencia v Jalte a ešte neskôr v Postupime.


 

 

Stretnutie troch štátnikov v Teheráne sa konalo za prísnych bezpečnostných podmienok na sovietskom veľvyslanectve, kde bol v rezidencii uprostred parku ubytovaný aj americký prezident Roosevelt. Takpovediac v susedstve sa nachádzalo britské veľvyslanectvo. Konferencia sa skončila 1. decembra 1943. Dňa 29. novembra 1943 odovzdal britský ministerský predseda Churchill v mene britského panovníka Juraja VI. Stalinovi “stalingradský meč” pre obyvateľov Stalingradu ako výraz obdivu a ocenenia ich hrdinstva prejaveného počas obliehania mesta fašistickou armádou v rokoch 1942-43.

 

Počas konferencie došlo 30. novembra 1943 k dohode, že v máji 1944 sa na pobreží Francúzska v Normandii uskutoční vojenská operácia pod krycím názvom Overlord. Dovtedy totiž ťarcha bojov na európskom území spočívala výlučne na Rusoch (USA viedli bojové operácie v Tichomorí, Veľká Británia v severnej Afrike). Bolo prijatá dohoda a vytvorení Rady ministrov zahraničia a Európskej poradnej komisie. Záverečným dokumentom konferencie sa stala tzv. Deklarácia troch štátov, v ktorej sa Churchill, Roosevelt a Stalin zaviazali spolupracovať aj po skončení vojny. Ďalšími témami, o ktorých sa na konferencii diskutuje je povojnové usporiadanie sveta, hranice Poľska, vytvorenie medzinárodnej bezpečnostnej organizácie po vojne, osud Perzie (Irán) a budúcnosť Nemecka. Najmä o budúcnosti Nemecka.

 

Franklin Roosevelt chcel rozdeliť Nemecko na 5 štátov: Republiku Hannover, Republiku Hesensko, Republiku Bavorsko, Republiku Sasko a Republiku Prusko. Winston Churchill tiež obhajoval rozdelenie Nemecka, pričom zdôrazňoval potrebu oddeliť Bavorsko, Bádensko a Württembersko od Nemecka. Churchill navrhol zahrnúť tieto územia spolu s Rakúskom a Maďarskom do samostatnej dunajskej konfederácie. Bol to Stalin, kto bol proti rozdeleniu Nemecka.

 

Starikov: Roosevelt vtipne o Stalinovi o jeho spore s Churchillom

 

V rozkaze č. 55 z 23. februára 1942  J. Stalin zablahoželal armáde a partizánom k 24. výročiu Červenej armády. Rozkaz obsahuje aj tieto slová: „Niekedy v zahraničnej tlači hovoria, že cieľom Červenej armády je vyhubiť nemecký ľud a zničiť nemecký štát. To je samozrejme hlúpy nezmysel a hlúpe ohováranie Červenej armády. Červená armáda nemá a nemôže mať také idiotské ciele. Účelom Červenej armády je vyhnať nemeckých okupantov z našej krajiny a oslobodiť sovietsku zem od nemeckých fašistických útočníkov. Je veľmi pravdepodobné, že vojna za oslobodenie sovietskej krajiny povedie k vyhnaniu alebo zničeniu hitlerovskej kliky. Uvítali by sme takýto výsledok. Bolo by však smiešne stotožňovať Hitlerovu kliku s nemeckým ľudom, s nemeckým štátom. Skúsenosti z histórie hovoria, že Hitlerovci prichádzajú a odchádzajú, ale nemecký ľud a nemecký štát zostáva.”

Milan Novický

*Podporte nás: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

 

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov