Tu-95
Aktuality, Letectvo,

Ruské strategické raketové nosiče uskutočnili prvé pristátie na čínskom vojenskom letisku

Ruské vzdušné sily a letectvo Čínskej ľudovej armády vykonali ďalšiu spoločnú hliadku v ázijsko-pacifickej oblasti, ktorá prechádzala po trase ponad Japonsko a Východočínske more. Informoval o tom tlačový odbor ministerstva obrany. Spoločná letecká skupina zahŕňala ruské nosiče strategických rakiet Tu-95MS a čínske strategické bombardéry Hun-6k. V niektorých oblastiach skupinu sprevádzali viacúčelové stíhačky Su-30SM a Su-35S ruských leteckých a kozmických síl.


 

 

Celkovo strávili posádky raketových nosičov vo vzduchu 8 hodín, pričom prvýkrát počas spoločných hliadok vykonali medzipristátie na vojenskom letisku Čínskej ľudovej armády a čínske bombardéry testovali ruské letisko. Podrobnosti armáda neuvádza. Prvýkrát v rámci spoločných leteckých hliadok ruské lietadlá pristáli na letisku v Čínskej ľudovej republike a čínske lietadlá pristáli na letisku v Ruskej federácii – uvádza sa v správe vojenského oddelenia.

 

 

Na hliadkovej trase leteckú skupinu sprevádzali zahraničné stíhačky, zrejme hovoríme o juhokórejských lietadlách. Soul predtým obvinil ruské a čínske bojové lietadlá, že bez predchádzajúceho upozornenia vstúpili do takzvanej identifikačnej zóny protivzdušnej obrany. Z tohto dôvodu sa do vzduchu dostali lietadlá Juhokórejského letectva vrátane stíhačiek F-15K. Spoločné hliadkovanie sa uskutočnilo v rámci plnenia ustanovení plánu vojenskej spolupráce na rok 2022, v budúcom roku sa bude v činnosti pokračovať.

 

Aktívne využívaný vzdušný most medzi Čínou a Ruskom, na ktorom so závideniahodnou pravidelnosťou lieta najväčšie ruské dopravné lietadlo An-124-100 Ruslan, vyvolal na Ukrajine obavy. Údaje zo služby Flytradar potvrdzujú, že za posledný týždeň sa z čínskeho Zhengzhou uskutočnilo najmenej desať letov Ruslan dopravnej spoločnosti Volga-Dnepr. Zaznamenali sme aj aktivitu ruských dopravných pracovníkov v Číne. Miestni blogeri zdieľajú zábery z pristátia An-124-100 na letisku Zhengzhou.

 

Panika v Británii. Ruské rakety Kinžal sa k nej teraz dostanú rýchlejšie

 

 

Ukrajinská publikácia DefenseExpress rýchlo obvinila Čínu z pomoci Rusku, s takým ťažkým dopravným lietadlom môže Moskva vyviezť zbrane aj iný náklad dvojakého použitia. Továrne čínskeho obranného koncernu Norinco sa totiž nachádzajú v meste Zhengzhou. Na základe toho západné médiá naznačujú, že Rusko vyváža zimné uniformy a výstroj pre svoje ozbrojené sily. To vysvetľuje aj spôsob dodania tovaru: preprava po železnici by trvala príliš dlho. Existujú tiež predpoklady o preprave obrábacích strojov pre ruské obranné podniky Ruslanmi. To vysvetľuje medzipristátia v Novosibirsku, keďže práve na Sibíri sa nachádza mnoho výrobných zariadení obranného sektora. Oficiálne údaje o povahe prepravovaného nákladu zatiaľ neexistujú, lety An-124-100 na trase Zhengzhou-Novosibirsk-Moskva však naďalej fungujú.

Karol Jerguš

*Podporte nás: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

 

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov