Ilustračné foto
Aktuality, Ručné zbrane a výstroj,

Streľba z pištole s tlmičom

Po poslednej zmene zákona o strelných zbraniach a strelive je od 15.10.2022 možné na športové a poľovné účely používať tlmič hluku výstrelu. Trh reagoval na túto možnosť širokou ponukou tlmičov rôznych výrobcov. Tu je ale malý háčik, tlmiče, ktoré neboli vyrobené na Slovensku musia mať overovací certifikát našej Slovenskej skúšobne.


 

 

Ja som si na praktické vyskúšanie streľby s tlmičom vybral slovenský výrobok firmy Grand Power a to pištoľový tlmič s označením GP PT 9 pre pištole v kalibri 9 mm luger sa závitom 1/2×28. Tlmič som používal s pištoľou HS Product SF 19 , hlaveň dĺžky  4,5 palca so závitom 1/2×28. Na pištoli sú výrobcom namontované zvýšené mieridla, ktoré umožňujú streľbu s tlmičom. Pištoľ s tlmičom a 18 nábojmi v zásobníku váži 1450 g a dĺžka s tlmičom 44 cm.

 

 

Samotný tlmič má dĺžku 24,5 cm a váži 400 g. Má kovové telo, vpredu uzavreté s otvorom priemeru 10 mm , tvarovanú kovovú vnútornú časť a zadnú vrúbkovanú časť so závitom, ktorý umožňuje našraubovanie tlmiča na hlaveň pištole. Tlmič sa rozoberá tak, že vrúbkovaná časť sa povolí – odskrutkuje a následne sa vyberie najprv pružina priemeru 23 mm, dĺžky 52 mm z drátu priemeru 1,5 mm so 4 závitmi, ktorá je navlečená na kovovej rúrke na jednej strane s vnútorným závitom a na druhej strane rozšírená do príruby. Tieto dve súčiastky tlmiča umožňujú streľbu, bez nadmerného namáhania uzamykacieho mechanizmu pištole. Súčiastky rozobraného tlmiča vidno na fotografii.

 

 

Na streľbu som použil subsonické náboje od firmy Ares so strelou EPRX a váhou strely 150 gr. Strieľal som na vzdialenosť 10 m na fototerč, tri výstrely sa dajú prekryť dvojeurovou mincou, oproti streľbe bez tlmiča nedochádza k žiadnej zmene presnosti. Streľba je príjemná, bez charakteristického hluku výstrelu a bez spätného rázu. Počuť len náraz strely na lapači a slabý zvuk ktorý vydáva pištoľ pri opakovacom cykle výstrelu. Strelec ozaj nemusí používať chrániče sluchu a z nepríjemného hluku je počuť iba také zvláštne svišťanie, tlmič ozaj kvalitne tlmí – znižuje úroveň hluku na akceptovateľnú úroveň.

 

 

Vzhľadom k váhe tlmiča a dĺžke celej zostavy (pištoľ + tlmič ) , však zabudnite na rýchly prenos streľby z terča na terč, teda na rýchlu akčnú streľbu. Určite sa to dá trochu nacvičiť, no nikdy to nebude také rýchle ako bez tlmiča. Pri samotnej streľbe je potrebné aby strelec dával pozor na prácu prsta so spúšťou, lebo  zmena ťažiska pištole s tlmičom ľahko spôsobí, že strelec strháva smerom dolu. Môj záver: pekné , akčné no na športovú streľbu nepotrebné. Radšej si ako športový strelec kúpim kvalitné chrániče sluchu a za zvyšok strelivo na tréning. To je ale môj názor, ktorý nikomu nevnucujem. Videl som, skúsil som a ….. To nech už si dokončí každý strelec sám.

Peter Včela

*Podporte nás: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov