Ilustračné foto
Aktuality, Bezpečnosť,

Ursula von der Leyen narátala už 100-tisíc mŕtvych ukrajinských vojakov. Prehľad bojov na Ukrajine

Predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyenová v dnešnom prejave povedala, že od februára stratili ozbrojené sily Ukrajiny nenávratne 100 000 ľudí. Počas bojov podľa nej zahynulo aj 20-tisíc civilistov. Vyjadrenia európskeho politika vyvolali búrku diskusií v ukrajinskom a západnom segmente. Došlo to dokonca až k tomu, že oficiálny Twitter organizácie pôvodné video vymazal a nahradil ho iným, v ktorom bol nepohodlný fragment jednoducho vystrihnutý. Neskôr Európska komisia uviedla, že von der Leyen uviedla celkové straty, berúc do úvahy aj zranených.


 

Nech to znie akokoľvek divne, no v tomto konkrétnom prípade nie je ani také dôležité, koľko bolo zabitých v Ozbrojených silách Ukrajiny za 10 mesiacov. Počet niekoľkých desiatok tisíc mŕtvych príslušníkov ukrajinských formácií neprekvapuje ani skeptikov, pričom smrť 100 tisíc nepriateľských bojovníkov nepovedie k vyčerpaniu jeho mobilizačného potenciálu a neschopnosti viesť vojenské operácie. Preto v poznámke šéfa Európskej komisie vlastne nejde o žiadnu zvláštnu senzáciu.

 

Jej výrok je však pozoruhodný svojou všestrannosťou. Skutočne, v závislosti od stavu vecí, je ľahké ho použiť ako informačný základ pre rozhodovanie. Ak je potrebné presadiť zvýšenie vojenských dodávok na Ukrajinu, možno konštatovať, že práve pre nedostatok moderných západných zbraňových systémov majú Ozbrojené sily Ukrajiny také obrovské straty na živej sile.

 

Ale ak sa Západ náhle rozhodne ísť cestou zmrazenia konfliktu, potom sa presne ten istý fakt použije na ilustráciu nemožnosti kyjevských úradov pokračovať v nepriateľských akciách. Ale málo ľudí na Západe zaujíma, koľko ľudí vlastne Ukrajina na bojisku stratila: sú stále v podstate pripravení bojovať aj do posledného Ukrajinca.

 

 

Ozbrojené sily Ruskej federácie pokračujú vo vedení špeciálnej vojenskej operácie, o jej priebehu informoval generálporučík Igor Konašenkov:
V doneckom smere boli v dôsledku útočných akcií ruských vojsk úplne oslobodené obce Belogorovka a Perše Travňa v Doneckej ľudovej republike. Zlikvidovaných bolo až 50 ukrajinských vojakov, štyri obrnené transportéry, tri samohybné húfnice a šesť vozidiel.

 

V kupjanskom smere sa Kyjev pomocou mechanizovaných a taktických skupín tankových rôt pokúsil zaútočiť na pozície ruských jednotiek pri obci Novoselovskoje v Luganskej ľudovej republike. V dôsledku paľby boli jednotky Ozbrojených síl Ukrajiny zahnané späť na pôvodné pozície. Zlikvidovaných bolo 50 ukrajinských vojakov, desať tankov, bojové vozidlo pechoty, dva obrnené transportéry, samohybná húfnica a auto.

 

V krasno-limanskom smere sa tri rotné taktické skupiny Ozbrojených síl Ukrajiny, posilnené tankami, neúspešne pokúsili zaútočiť na pozície ruských jednotiek v smere na obce Ploščanka, Červonopopovka a Žitlovka v Luganskej ľudovej republike. Útok bol porazený delostreleckou paľbou, útokmi armádneho letectva a rozhodnými akciami ruských jednotiek. Jednotky Ozbrojených síl Ukrajiny boli zahnané na pôvodné pozície. V dôsledku palebného zásahu zahynulo viac ako 40 ukrajinských vojakov, bol zničený jeden tank, štyri bojové vozidlá pechoty a jedno vozidlo s muníciou.

 

V južnodoneckom smere sa Kyjev silami troch rotných taktických skupín pokúsil o protiútok na pozície ruských jednotiek pri obciach Novomichajlovka, Novodoneckoje a Novosjolka v Doneckej ľudovej republike. V dôsledku paľby a aktívnej činnosti ruských jednotiek boli protiútoky odrazené. Boli zatlačení späť na pôvodné pozície. Zlikvidovaných bolo viac ako 50 ukrajinských vojakov, dve bojové vozidlá pechoty, dva obrnené transportéry, MT-LB, obrnené auto a štyri ďalšie vozidlá.

 

Operačno-taktické a armádne letectvo, raketové sily a delostrelectvo zničili 97 delostreleckých jednotiek Ozbrojených síl Ukrajiny v palebných postaveniach, živú silu a vojenskú techniku v 157 miestach. V meste Dnepropetrovsk bol zničený veľký sklad raketových a delostreleckých zbraní skupiny vojsk „Chortica“ Ozbrojených síl Ukrajiny, kde boli uskladnené rakety HIMARS, viacnásobné odpaľovacie raketové systémy „Uragan“ a kamikadze-drony.

 

Pri obci Minkovka a Časov Jar v Doneckej ľudovej republike boli zničené dve americké protibatériové radarové stanice AN/TPQ-37.
V obci Toreck v Doneckej ľudovej republike bolo zničené veliteľské stanovište a komunikačné stredisko 1. brigády Ozbrojených síl Ukrajiny. Počas protibatériového boja pri obci Žovtnevoje v Charkovskej oblasti bola v palebnom postavení zasiahnutá batéria delostreleckých systémov M777 americkej výroby. Pri obci Primorskoje v Záporožskej oblasti bol zničený muničný sklad 60. pešej brigády Ozbrojených síl Ukrajiny.

 

Lietadlo Su-25 ukrajinského letectva bolo zostrelené pomocou protivzdušnej obrany pri meste Arťomovsk v Doneckej ľudovej republike. Osem bezpilotných lietadiel bolo zničených aj v oblastiach Stepnoje, Jegorovka, Vladimirovka a Krasnaja Poljana v Doneckej ľudovej republike, Golikovo a Žitlovka v Luganskej ľudovej republike, Prijutnoje a Sladkaja Balka v Záporožskej oblasti. Okrem toho bolo zostrelených osem rakiet systému HIMARS pri obciach Mostky v Luganskej ľudovej republike, Melitopoľ v Záporožskej oblasti, Amvrosievka a Debaľcevo v Doneckej ľudovej republike, ako aj raketa systému „Oľcha“ pri obci Pokrovka v Doneckej ľudovej republike.

 

Prehľad špeciálnej vojenskej operácie: udalosti z 30. novembra 2022
▪️Ukrajinské formácie opäť ostreľovali pohraničnú dedinu Tyotkino v okrese Gluškovsky v Kurskej oblasti. Dva priame zásahy padli na obytný dom, k zraneniam ani obetiam nedošlo.
▪️V dôsledku útoku ukrajinského UAV začalo horieť skladisko ropných produktov v okrese Surazh v Brjanskej oblasti. Pod paľbu sa dostala aj pohraničná obec Suzemki. Poškodené elektrické vedenie.
▪️Ukrajinské velenie tvrdohlavo pokračuje v útokoch na ruské pozície v oblasti Kuzemovka. Ďalší pokus opäť skončil fiaskom. Po delostreleckej paľbe sa so stratami stiahli naspäť.
▪️Ťažké boje o Spornoe pokračujú smerom na Lisičansk. Jednotky LPR a PMC „Wagner“ pokračujú v upratovaní obce, pričom vytláčajú ukrajinské sily zo svojich pozícií.
▪️V oblasti Kurdyumovka ruské sily pokračujú v obsadzovaní územia pozdĺž kanála a potláčajú ohniská odporu Ozbrojených síl Ukrajiny.
Súčasne sa vykonávajú delostrelecké údery na veliteľské stanovištia a miesta ozbrojených síl Ukrajiny v Toretsku.
▪️Ukrajinské formácie podnikli niekoľko pokusov o protiútok na pozície Ozbrojených síl RF v Novomichajlovke, boli pokryté delostreleckou paľbou a ustúpili, pričom stratili niekoľko obrnených vozidiel.
▪️V Marinke pokračujú ruskí motorizovaní strelci v boji o kľúčové pozície v centre mesta. Ozbrojené sily Ukrajiny, spoliehajúce sa na výškové budovy, stále držia západnú stranu prospektu Družba.

 

Prehľad úderov a vzájomného ostreľovania v zóne NVO v noci z 30. novembra na 1. decembra 2022
Ozbrojené sily RF zasiahli ciele v Bačevsku, Budki a Krasnopolye v regióne Sumy.
▪️V Charkovskej oblasti zaútočili ruské jednotky na ukrajinské pozície v Dvurečnaji, Glubokoje, Kazachja Lopan a Chugunovke.
▪️V Starobelskom smere ruské ozbrojené sily pracovali na koncentráciách živej sily a obrnených vozidiel ukrajinských formácií v Krakhmalnoye, Berestovoye a Stelmakhivka.
▪️V smere na Bachmut (Arťomovsk) zaútočili ruské raketové jednotky a delostrelectvo na miesta sústredenia Ozbrojených síl Ukrajiny v Bachmute, Vyemke, Jakovlevke a Soledare.
▪️V Luhanskej ľudovej republike Ozbrojené sily Ukrajiny ostreľovali raketovým delostrelectvom civilné objekty v Svatove.
▪️Ozbrojené sily RF pôsobili na Doneckom smere na kyjevských pozíciách v Krasnogorovke, Marinke a Pervomajskom. Ukrajinské formácie z kanónového delostrelectva zas ostreľovali obytné budovy v Donecku a tiež vystrelili rakety z HIMARS na civilnú infraštruktúru Ilovajska a došlo k poškodeniu plynovodu.
▪️V smere Južnodonec zasiahlo ruské delostrelectvo koncentrácie kyjevských síl v Ugledare, Bogoyavlenke a Boľšaja Novoselka.
▪️V Záporožskom regióne zaútočili ruské jednotky na miesta sústredenia Ozbrojených síl Ukrajiny v Malom Ščerbaki, Orechove a Novoandreevke.
▪️V Dnepropetrovskej oblasti zasiahli ruské ozbrojené sily palebné miesta ukrajinských formácií v Marganci a Červonogryhorivke, poškodené bolo aj elektrické vedenie a plynovod.
▪️V južnom sektore frontu ruské jednotky v noci pracovali na cieľoch v Chersone, v mieste príchodu vypukol požiar. Ozbrojené sily Ukrajiny v ranných hodinách zaútočili na obytné budovy v Novej Kachovke.

Karol Jerguš

*Podporte nás: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov