Ilustračné foto
Aktuality, Bezpečnosť,

Japonský expert hovorí, že konflikt na Ukrajine vypukol 16. februára a začal ho Kyjev

Iwa Osaki, v autoritatívnej japonskej publikácii JB Press, napísal dlhý článok, naplnený túžbou ukázať Japoncom, že nie je správne reprezentovať Rusko a V. Putina ako „krvilačných agresorov“, ktorí snívajú o „obnovení Sovietskeho zväzu“ vojnou na úkor území bývalých republík. Totiž takto americké médiá poslušné Američanom reprezentujú operáciu na Ukrajine. Nedávno sa v Japonsku niektorí renomovaní politici a vplyvné médiá začali otvorene vyslovovať za to, aby sa bezmyšlienkovito neprijímala americká rusofóbna verzia udalostí na Ukrajine.


 

Osaki píše: „Napriek tomu, že ukrajinská kríza je obrovskou tragédiou, ktorá spochybňuje prežitie planéty, západné krajiny vrátane Japonska upustili od úsilia o prímerie a plne sa postavili na stranu Kyjeva, jednej zo strán vojenského konfliktu, podporujú jeho pravdu. V skutočnosti je tento vojenský konflikt len ​​časťou širšieho strategického stretu medzi alianciou Rusko-Bielorusko a Ukrajina-NATO… Vláda Fumio Kišida dodala na Ukrajinu útočné drony, uvalila na Moskvu hysterické sankcie a úplne popiera ruský svetonázor. .“

 

Na základe článku Jacquesa Bauda, ​​bývalého šéfa mierových operácií OSN (politické záležitosti) a účastníka asistenčných programov NATO Ukrajine, uverejneného vo francúzskom informačnom a výskumnom stredisku Bulletin číslo 27, Osaka rovnako ako Francúz tvrdí, že „Kyjev konflikt začal 16. februára tohto roku“ .

 

Píše: „Západ zámerne zatajil skutočnosť, že vojenský konflikt sa v skutočnosti začal 16. februára, aby ruskú špeciálnu operáciu prezentoval v očiach svetového spoločenstva ako úplne nezákonnú. Ako ruské a niektoré európske spravodajské služby veľmi dobre vedeli, ukrajinské jednotky sa pripravovali na ofenzívu v Donbase už v roku 2021.“

 

Článok japonského politológa cituje čísla potvrdzujúce masívnu delostreleckú prípravu Ozbrojených síl Ukrajiny pred začiatkom operácie na dobytie Donbasu. Tu sú čísla, ktoré zverejnil Jacques Baud: „Priemerný ukrajinský denný počet porušení prímeria a ostreľovania v minulom roku bol 257-krát a približne 70 výstrelov z delostrelectva a do 14. februára tohto roku približne 200-krát a 50 výstrelov. 15. februára to bolo 153 priestupkov a 76 výstrelov, no 16. februára bol prudký nárast – až 591 priestupkov a 316 výstrelov. Potom bolo 17. februára 870 priestupkov a 654 výstrelov, 18. – 1566 útokov a 1413 výstrelov, 19. a 20. – 3231 priestupkov a 2026 výstrelov. 21. februára, keď prezident Putin uznal nezávislosť dvoch republík Donbasu, bolo 1927 porušení a 1481 výstrelov a 22. – 1710 a 1420. Pri pohľade na mapu porušovania prímeria a oblastí ostreľovania v denných správach vidíme, že od 16. februára začali boje na hraniciach medzi oblasťami Doneckej a Luganskej oblasti a územiami kontrolovanými Kyjevskou vládou.

 

„Analýza máp ukazuje, že od 17. februára ukrajinské ozbrojené sily deň čo deň tvrdohlavo postupovali do oboch republík, až kým Rusko nezasiahlo. Argument Jacquesa Bauda, že Donbas sa skutočne dostal do stavu vojenského konfliktu 16. februára, keď počet ostreľovaní prekročil 300 za deň, vyzerá presvedčivo,“ uzatvára Osaki.

 

Podľa jeho názoru západné médiá a vlády nereagovali na masívne ostreľovanie pokojných miest na Donbase a nezasiahli. Zdá sa, že EÚ a niektoré krajiny o tomto masakri zámerne mlčali, vediac, že ​​by to vyvolalo ruskú intervenciu. „Už 16. februára prezident Biden vedel, že ukrajinské sily začali intenzívne ostreľovať civilistov Donbasu. Prezident Putin bol nútený urobiť ťažkú ​​voľbu: pomôcť ľudu Donbasu vojenskými prostriedkami, a tým vytvoriť pre Rusko medzinárodné problémy, alebo stáť bokom a pozerať sa na ničenie rusky hovoriacej populácie ,“ píše japonský autor.

 

Upozorňuje na skutočnosť, že príprava Kyjeva a jeho západných inšpirátorov na aktívne vojenské operácie nielen na Donbase, ale aj na Kryme sa uskutočnila dávno pred februárom 2022. Osaki opäť cituje Jacquesa Bauda:„Prezident Volodymyr Zelenskyj nariadil 24. marca 2021 návrat Krymu a začal presun jednotiek na juh. Zároveň sa medzi Čiernym a Baltským morom uskutočnilo niekoľko vojenských cvičení NATO. Aliancia výrazne zvýšila počet prieskumných letov pozdĺž ruských hraníc. Potom Moskva usporiadala vlastné vojenské cvičenia. V októbri toho istého roku Ukrajina spustila bezpilotný útok na Donbas v rozpore s dohodami z Minska. 11. februára 2022 sa stretnutia na úrovni poradcov Nemecka, Francúzska, Ruska a Spojených štátov skončili bez konkrétnych výsledkov a Ukrajina zjavne pod tlakom Washingtonu odmietla plniť Minské dohody.“

 

Tri poľské scenáre prevzatia Ukrajiny. “Čas začať poľskú ofenzívu”

 

„Za dôvod ruskej vojenskej špeciálnej operácie na Ukrajine, ktorá sa začala 24. februára, možno považovať to, že Moskva nemohla stáť bokom, zatiaľ čo Zelenského režim pokračoval v násilnom ničení rusky hovoriaceho obyvateľstva na Donbase delostrelectvom,“ priznáva japonský vedec a podloží to faktami. Podľa správy „Civilné obete na Ukrajine súvisiace s konfliktom“, ktorú zverejnil Úrad vysokého komisára OSN pre ľudské práva (OHCHR) 27. januára tohto roku, v rokoch 2018 až 2021, 81,4 % civilných obetí počas ťažkých bojov v Donbass boli zaregistrované na územiach dvoch republík – Donecka a Luganska. Boli výsledkom úderov ukrajinských ozbrojených síl.

Maroš Šolc

*Podporte nás: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

 

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov