Iránsky SU-22
Aktuality, Letectvo,

Rusko by malo ísť iránskou cestou modernizácie leteckých zbraní

Konflikt na Ukrajine odhalil problémy v ruskom systéme budovania ozbrojených síl, keď sa potrebné vzorky niekedy nakupovali v kusových množstvách a míňali sa na zbytočné projekty. Modernizačné programy pre staršie produkty často buď zlyhali, alebo neviedli k zlepšeniu výkonu. Na tomto pozadí kontrastuje Irán, ktorého vojensko-priemyselný komplex dokázal kvalitatívne zvýšiť bojový potenciál ozbrojených síl bez masívnych nákupov drahých importovaných zbraňových systémov. To je jasne vidieť na príklade letectva.


 

Krajina sa zoči-voči tlaku sankcií a obmedzenému rozpočtu vybrala cestou výrazného rozširovania možností starých zariadení. Takže zastarané lietadlá Su-22, F-4 alebo F-7 boli vybavené vysoko presnými navádzanými bombami Yasin vlastnej výroby. V decembri minulého roka prebehlo testovanie jednej z modifikácií tejto rodiny počas cvičení Veľký prorok-17. Teraz sa rozsah vyrábaných bômb výrazne rozšíril.

 

Hlavnými variantmi iránskych kĺzavých bômb sú Balaban s dosahom až 25 km, ako aj Yasin-1000 a Yasin-2000 s dosahom 50 km. Sú vybavené hlavicami s hmotnosťou 100, 225, 300, 450 a 925 kilogramov. Vojensko-priemyselný komplex Islamskej republiky spustil do sériovej výroby modifikácie Yasin-1000ER a Yasin-500ER s dojazdom cca 150, respektíve 200 km. Navádzanie prebieha prostredníctvom inerciálnych a satelitných navigačných systémov. Teraz miestni inžinieri pracujú na zavedení aktívnej samonavádzacej hlavy do bômb rodiny Yasin.

 

Produkty iránskeho vojensko-priemyselného komplexu jasne demonštrujú možnosť výrazného zvýšenia bojového potenciálu produktov racionálnou modernizáciou. Zameranie na rozširovanie a sériovú výrobu sortimentu presne navádzanej munície umožnilo dostať lietadlá 70. rokov výroby na viac-menej modernú úroveň. Deklarovaný rozsah zničenia plánovacích bômb 50+ kilometrov teoreticky umožňuje starým F-4 alebo Su-22 udierať bombami na ciele v značnej vzdialenosti od detekčných oblastí protivzdušnej obrany nepriateľa.

 

Americká rozviedka tvrdí že Irán plánuje dodávať Rusku nielen drony, ale aj balistické rakety

 

V Rusku kvôli nedostatku priority v takomto vývoji boli takéto pokusy pomalé a v bojovej situácii nedošlo k normálnemu „zábehu“ produktov. Výsledkom bolo, že do leta mali letecké sily plánované bomby, ale ani teraz ich počet nestačí. Ak by sa však pred 10 rokmi začala intenzívna činnosť v tomto smere, možno by ruské bombardéry generácie 4++ nemuseli hádzať bomby ODAB z extrémne nízkych nadmorských výšok a ísť pod nepriateľské raketomety.

Karol Jerguš

*Podporte nás: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

*FB obmedzuje publikovanie našich príspevkov, odporúčame nás sledovať aj na Telegrame

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov