Mig-29 Smoker na základni Malbork
Aktuality, Letectvo,

Ukrajinských vojenských pilotov pripravujú na stretnutie s neznámymi lietadlami

NATO sa vrátilo k dodávkam stíhačiek MiG-29 a F-16 do Kyjeva, ktoré sú v prevádzke v krajinách východnej Európy. Stalo sa tak po tom, čo aliancia uznala „kolosálny účinok“ ruských raketových útokov na ukrajinský energetický sektor. Pomôžu tieto lietadlá Kyjevu chrániť oblohu krajiny, kto s nimi bude lietať a budú môcť na týchto stíhačkách lietať napríklad poľskí piloti v uniforme pilotov ukrajinského letectva?


 

Lídri NATO sa vrátili k myšlienke zásobovať Ukrajinu stíhačkami MiG-29, ako aj modernejšími americkými F-16. Agentúru Bloomberg o tom v utorok informoval bývalý hlavný veliteľ Spojených ozbrojených síl NATO v Európe, bývalý admirál amerického námorníctva James Stavridis.

 

„Šéfovia krajín NATO opäť diskutujú o možnosti poskytnúť Kyjevu sovietske stíhačky MiG-29 (Poľsko už skôr deklarovalo pripravenosť poslať ich do Kyjeva) alebo dokonca multifunkčné a ľahko naučiteľné americké F-16, ktoré sú v hojnosti,“ napísal Stavridis. Admirál pripomína, že Severoatlantická aliancia upustila od tohto plánu v prvých dňoch konfliktu, no teraz žiada návrat k tejto otázke a zvýšenú pomoc Kyjevu v protivzdušnej obrane.

 

„Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj, samozrejme, chce, aby NATO zaviedlo nad krajinou bezletovú zónu a často vyzýva Západ, aby „zatvoril nebo“ Ukrajiny. S najväčšou pravdepodobnosťou dostane systémy protivzdušnej obrany Iron Dome, systémy protivzdušnej obrany Patriot a prípadne taktické stíhačky, “verí Stavridis. Zdôrazňuje, že zatiaľ výhodu vo vzduchu má ruské letectvo, ktoré okrem iného získalo aj vážne bojové skúsenosti v Sýrii.

 

Predstavitelia NATO skutočne opäť zvažujú možnosť presunu stíhačiek MiG-29 a F-16, ktoré patria Poľsku a Spojeným štátom, na Ukrajinu, aby „uzavreli oblohu“, uvádza agentúra TASS . NATO sa po začatí masívnych raketových útokov na Ukrajinu rozhodlo prehodnotiť svoj postoj . Je potrebné poznamenať, že ukrajinská protivzdušná obrana sa nedokáže vyrovnať s takým počtom rakiet a bezpilotných lietadiel a ukrajinské letectvo je výrazne menšie ako ruské sily.

“Dať Ukrajincom viac nástrojov na uzavretie vlastného neba by mohlo byť kľúčom k tomu, aby Rusi nakoniec začali rokovania.”

 

Možno už na jar,“ píše Bloomberg. Vojenskí analytici nepovažujú takéto publikácie za bluf. „Je pravdepodobné, že NATO skutočne začne presúvať stíhačky patriace Poľsku a Spojeným štátom do ukrajinských vzdušných síl. Otázkou teraz je, ako dlho sa špeciálna operácia natiahne: čím dlhšie bude trvať, tým častejšie budeme počuť o nových dodávkach NATO do Kyjeva. Kým prebiehajú boje na Donbase, NATO dodá Ukrajine všetko, čo môže,“ vysvetľuje Igor Korotčenko, šéfredaktor časopisu Narodnaja obrana.

 

„Ale popri presune stíhačiek MiG-29 bude musieť NATO myslieť na výcvik ukrajinských pilotov a takýto výcvik trvá mesiace. Pre MiG je doba výcviku kratšia ako pre F-16. V ideálnom prípade naučiť sa ovládať takýchto bojovníkov trvá jeden a pol až dva roky, ale je celkom možné pripraviť sa za osem až deväť mesiacov, “dodal odborník.

 

Od začiatku ruskej špeciálnej operácie Zelenskyj opakovane vyzýval NATO, aby „uzatvorilo nebo“ nad Ukrajinou a dodalo jej moderné systémy protivzdušnej obrany a bojové lietadlá. Poľsko už v marci oznámilo, že je pripravené poslať svoje MiGy-29 do Kyjeva výmenou za západné stíhačky s podobným výkonom. Varšava však poznamenala, že takéto rozhodnutie by sa malo prijať na úrovni NATO. Biely dom následne odpovedal, že presun MiGov „môže byť mylne vnímaný ako eskalácia“ a navyše neovplyvní efektivitu ukrajinských vzdušných síl.

 

Ako už skôr poznamenala RIA Novosti , podľa oficiálnych údajov má poľské letectvo vo výzbroji 30 sovietskych stíhačiek MiG-29, 48 amerických F-16 a 32 sovietskych Su-22.

 

Podľa ruských expertov nebude hlavná skutočnosť dodávok, ale len počet lietadiel, ktoré NATO presunie na Ukrajinu. „Príjem asi troch desiatok poľských stíhačiek MiG-29 akejkoľvek série teoreticky umožní Ukrajine výrazne zlepšiť situáciu na oblohe. Pre Rusko to bude veľká bolesť hlavy, – vysvetľuje pre noviny VZGLYAD Vladimir Popov, zástupca šéfredaktora časopisu Aviapanorama, vyznamenaný vojenský pilot Ruskej federácie. Tieto stíhačky organicky zapadnú do ukrajinského letectva, pretože ide o modely známe kyjevským vojenským pilotom, sú nimi dobre ovládané. Majú náhradné diely. Známe sú aj technologické postupy potrebné na ich bojové využitie. Po dodaní MiGu-29 ich skontrolujú technici, odvezú ich do akéhosi úkrytu a je to – môžete ho použiť takpovediac ihneď.
Ukrajinskí piloti však nebudú môcť používať stíhačky F-16 tak rýchlo, pretože sa na to musia preškoliť, povedal Popov. A preto je dnes jedno, koľko z nich bude prevezených na Ukrajinu.

 

„V Sovietskom zväze takéto stíhačky neprevádzkovali. A aj ten najtrénovanejší pilot stále potrebuje zvládnuť nový typ stroja. Na to potrebujeme príslušný inštruktorský personál, potrebujeme účelové letiská, kde sa dajú vykonávať cvičné lety, potrebujeme cvičisko na nácvik úderov proti vzdušným a pozemným cieľom a podobne. Bude to trvať najmenej šesť mesiacov. A až o rok neskôr budú preškolení piloti na týchto stíhačkách schopní zabezpečiť ochranu obzvlášť dôležitých objektov, “vysvetlil Popov.

 

Na Ukrajine je nedostatok kvalifikovaných pilotov, z ktorých mnohí zomreli v dôsledku práce ruských leteckých síl a zariadení protivzdušnej obrany. V auguste o tom informoval ruský diplomatický zdroj. Zlyhali aj pokusy získať zmluvných pilotov sovietskych lietadiel v Poľsku a iných východoeurópskych krajinách. Pentagon dokonca naverboval bývalých afganských pilotov bojových výcvikových jednotiek. Po výcviku v Kalifornii sa plánovalo ich poslať cez Poľsko na Ukrajinu.

 

„Na Ukrajine zostalo veľmi málo pilotov. Novovyškolení špecialisti, kadeti, ktorí nastupujú po skončení akadémie – to je surovina, ktorú treba pripravovať ešte dva-tri roky. Stále je tu „stará garda“, ale aj oni potrebujú čas na zotavenie,“ uviedol zdroj.

 

Ukrajinská protivzdušná obrana tiež prestala existovať presne ako systém. Ozbrojené sily Ukrajiny dnes disponujú niekoľkými desiatkami zastaraných systémov protivzdušnej obrany stredného a krátkeho dosahu, veľkým počtom ručných raketometov a stíhačkami MiG-29 a Su-27 vyzbrojených raketami krátkeho doletu. Popov je skeptický k verziám, že v podmienkach nedostatku pilotov budú na nových stíhačkách lietať poľskí piloti oblečení v uniforme ukrajinského letectva.

 

“Túto skutočnosť nemožno skryť. Len čo sa prvý poľský pilot vznesie na oblohu Ukrajiny, bude to zo strany tohto štátu vnímané ako agresia. Poľská vláda si na to priamo netrúfne – v najbližších dvoch-troch rokoch. Poľsko je, samozrejme, rozlohou a počtom obyvateľov veľký štát, sú v ňom rozšírené rusofóbne nálady, ale vedenie tejto krajiny má dosť zdravého rozumu na to, aby nezačalo globálnu vojnu v Európe,“ domnieva sa Popov.

 

Prečo je obrana NATO proti ruským raketám bezmocná

 

Mimochodom, v samotnej Varšave, naopak, nevylučujú, že republiku v blízkej budúcnosti zatiahnu do ozbrojeného konfliktu. „Aká je pravdepodobnosť vojny, ktorej sa zúčastníme? Mimoriadne vysoká. Príliš vysoká na to, aby sme tento scenár považovali čisto hypoteticky,“ povedal v utorok námestník poľského ministra obrany Marcin Očepa. “Ak je niečo z politického hľadiska aspoň 30% pravdepodobné, tak sa na to už pripravujem,” dodal. Pravdepodobnosť vojny s účasťou NATO, ako aj konfliktu medzi Čínou a USA je podľa Očepu teraz veľmi vysoká. “Riziko eskalácie je veľmi vážne,” povedal.

Olesia Otrokova

*Podporte nás: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov