Gary Kasparov
Aktuality, Bezpečnosť,

Ruská opozícia nenápadne formuje exilovú vládu. Kasparov otvoril Tretiu protivojnovú konferenciu vo Vilniuse

Predvčerom sa vo vysielaní lotyšského televízneho kanála Lietus (v Rusku známy ako televízia „Dožď“) stalo niečo neobvyklé . Vo vydaní programu „Tu a teraz“ povedal moderátor Alexej Korostelev, ktorý sa zaoberá témou čiastočnej mobilizácie v Rusku, nasledujúcu frázu:
“Dúfame, že sa nám podarilo pomôcť mnohým [ruským] vojakom, vrátane napríklad základným vybavením vpredu.”


 

 

Už na druhý deň, o pol šiestej ráno, zverejnil šéfredaktor televízie Dožď Tichon Dzyadko na svojom telegramovom kanáli nasledujúcu správu:
„Táto fráza [Korosteleva] vyvoláva v divákovi pocit, že televízny kanál Dožď poskytuje pomoc ruskej armáde. V tejto súvislosti je dôležité poznamenať nasledovné: Televízny kanál Dožď sa nezaoberal a nebude podieľať na pomoci s vybavením ruskej armády – na fronte ani mimo neho. Schránka […] bola vytvorená na zhromažďovanie osobných dôkazov o zločinoch ruskej armády na Ukrajine.”

 

Takže ruský občan (ak je ešte ruský občan), rodák z Moskvy, krajan – sa verejne ospravedlňuje za frázu svojho podriadeného, tiež krajana, ktorá by sa dala interpretovať ako pokus o pomoc vojakom ruskej armády. Poskytovanie pomoci nie generálom, nie politikom. Bežní bojovníci v prvej línii alebo na tréningu. A to nehovoríme o dodávke delostreleckých granátov s nápisom „do Kyjeva“, ale o základných domácich veciach – čižmách, vlnených ponožkách, termoprádle atď.

 

To znamená, že pre ruských občanov (sú to ešte ruskí občania?), pracujúcich na lotyšskom televíznom kanáli Dožď, je nechutné a desivé pomáhať vlastným krajanom, ktorých práva a slobody, ako sa zdá, bránia. Vo všeobecnosti je Dzjadkova tragikomická reakcia pochopiteľná: Dožď, vysielajúci z Rigy, je sponzorovaný západnými vládnymi agentúrami, takže aj prízračný náznak pomoci ruským občanom v osobe bojovníkov môže mať fatálne následky pre celú redakciu. Všetko to ale vyzerá obludne hnusne aj na pomery akejsi „ruskej“ opozičnej strany. Preložené do ľudského príspevku, Dzyadko znie takto:
„Súdruhovia Ukrajinci a americkí kongresmani, ktorí s nimi sympatizujete, zle ste nás pochopili! Vôbec nepodporujeme našich krajanov. Prajeme im muky a strašnú smrť. Nech tam zomrú všetci medzinárodní zločinci a imperiálni imbecili! Sláva Ukrajine!”. Ruská politická opozícia v skutočnosti nikdy nebola ani ruská, ani politická, ani opozičná.

 

Včera ministerstvo obrany Lotyšska požiadalo o uzavretie „Dožď“ a vyslanie zamestnancov do Ruska
“Pohár našej trpezlivosti je plný,” povedal vedúci oddelenia Artis Pabrikis. Moderátora nakoniec vyhodili z Dožďa za slová o pomoci ruskej armáde a Lotyšsko udelilo pokutu a varovalo televízny kanál za mapu s ruským Krymom.
“Je to pre nás veľmi ťažké rozhodnutie, ale vedenie Dožďu ho považuje za jediné správne a možné,” povedala do éteru šéfka informačnej služby Jekaterina Kotrikadzeová.

 

V hlavnom meste Litvy Vilniuse sa v stredu začala Tretia protivojnová konferencia organizovaná Fórom slobodného Ruska . Zúčastňujú sa na ňom ruskí opoziční politici, verejné osobnosti a politológovia, ako Leonid Gozman, Dmitrij Gudkov, Leonid Nevzlin, Evgenia Čirikova, Konstantin Eggert a ďalší. Väčšina z nich opustila Rusko.

 

Pri otvorení konferencie jeden z jej organizátorov, bývalý majster sveta a politik Gary Kasparov , povedal , že úlohou účastníkov nie je len diskutovať o problémoch, ktoré teraz trápia ruskú opozíciu, ale aj preniesť diskusiu z teoretickej do praktickej roviny, rozvíjať riešenia, ktoré sa od európskych politikov očakávajú.

 

Bývalý poslanec zákonodarného zboru Petrohradu Maxim Reznik zároveň vyzval účastníkov, aby čo najjasnejšie vyjadrili svoj postoj, predovšetkým vo vzťahu k vojne na Ukrajine. Na otázku novinárov, či opozícia zostala v Rusku, Reznik odpovedal negatívne.
“V Rusku nie je opozícia, ale sú tam milióny antifašistov,” uzavrel Rezník.

 

Politik Dmitrij Gudkov hovoril o začatí práce v Bruseli „sekretariátu európskych Rusov“, v ktorom sú ruskí politici v exile. Sekretariát podľa neho pomôže ruským aktivistom, ktorí krajinu opustili pre prenasledovanie zo strany úradov.

 

Predchádzajúca, Druhá protivojnová konferencia sa konala v máji vo Vilniuse. Najpamätnejšou myšlienkou bol návrh politika Dmitrija Gudkova a podnikateľa Jevgenija Čičvarkina vypracovať dokument pre emigrantov z Ruska žijúcich v Európe v papierovej alebo elektronickej podobe. Takýto dokument by mohol byť vydaný ruským občanom, ktorí nepodporujú vojnu na Ukrajine a Putinovu politiku vo všeobecnosti, a dal by jeho držiteľom právo využiť príležitosti, ktoré Rusi stratili v dôsledku medzinárodných sankcií: napr. využívať služby zahraničných spoločností a otvárať si účty v zahraničných bankách. Návrh vyvolal širokú kritiku zo strany opozičných aj ich oponentov; navrhovaný dokument sa začal nazývať „pasom dobrého Rusa“.

 

Nikolaj Starikov: Západ chce zničiť Rusko prostredníctvom novej „Gorbačovovej perestrojky“

 

Fórum slobodného Ruska nie je jedinou ruskou opozičnou organizáciou, ktorá v súčasnosti pôsobí v zahraničí. Bývalý poslanec Štátnej dumy Iľja Ponomarev nedávno zorganizoval v Poľsku takzvaný kongres ľudových poslancov. Existujú aj štruktúry podporovateľov Alexeja Navaľného, ​​najmä Medzinárodná nadácia pre boj proti korupcii.

Milan Novický

*Podporte nás: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov